Basiretimizi nasıl arttırabiliriz?

  • İslâmî şuuru, basîreti ve ferâseti artırmak için, îman ve ibâdet sevgisi takviye edilmeli: Kur’ân Tefsîri, Sünnet ölçüleri, İslâm Târihi, Mezhepler Târihi ve Çağdaş Düşünce Akımları iyi tetkik edilmelidir.
  • Basîret ile îman birbiriyle doğru orantılı olduğuna göre; îmânımızı takviye edecek mânevî çalışmalara ibâdet, takvâ, zikir ve cihâda, dînî eserlere ve Sâlihlerle sohbete ağırlık vermek; İslâmî şuurumuzu, basîretimizi ve ferâsetimizi artıracaktır.
Halil İbrahim Kutlay
  • Amel, îmânı takviye eder. İbâdet ve tâatle Allâh’ın sevgisini kazanan ve basîreti açılan mü’minin eli, ayağı, gözü, kulağı Allâh’ın rızâsına uygun hareket eder.
  • Kur’ân-ı Kerim, Müslümanın basîretini artıracak çok hassas ölçüler ve eşşiz prensipler ortaya koymuştur. Kitâbımızı gerçekten anlayarak ve mânâları üzerinde düşünerek okuduğumuz takdirde hayâtın anlamı değişecektir.
  • Kişileri, olayları, hayâtı ve kendimizi Kur’ân-ı Kerim ölçüleriyle değerlendirdiğimiz takdirde bu ilâhî ölçüler bizi aydınlatacak, hayâtımıza yepyeni güzellikler hâkim olacaktır.
  • Özellikle son asırda te’lif edilen “Dâvet Tefsirleri”nde Kur’ân âyetleri tefsir edilirken güncel olaylarla bağlantı kurulmakta, İslâmî şuur ve İslâmî şahsiyetin takviyesi konusunda güzel doyurucu bilgiler verilmekte, Müslümanların düşünce basîretlerini açmaya yardımcı ölçüler verilmekte, İslâm düşmanlarına karşı ciddi uyarılar yapılmaktadır.
  • Sevgi ve şefkat kaynağı Peygamberimiz sallellahu aleyhi ve sellem’in canlı hayat düsturu olan o mübarek sözlerini sonsuz bir teslîmiyet ve bağlılıkla okumak, O’nun Sünnet-i Seniyyesini bir hayat iksiri telakkî ederek günlük hayâtımıza yansıtmak, ferâsetimizi ve basîretimizi artıracaktır.
  • Dünyâ Müslümanlarını ve ülkemiz insanlarını yakından ilgilendiren son derece ciddî problemler dururken, basîretli bir gencin internet cafelerde saatlerce süren lüzumsuz chatlerle kaybedecek vakti olmamalıdır. Zîrâ isrâf edilen vakit, boşa harcanan enerji, mideye indirilen her haram lokma ve işlenen her haram fiil basîretin kapanmasına, ferâsetin kaybolmasına, îmânî hassâsiyetin yok olmasına sebep olacaktır.
  • Basîretli bir Müslüman olabilmek için özellikle İslâm Târihi iyi tetkik edilmelidir. Târih boyunca yaşanan acı olaylar dikkatle incelenmeli, târihteki trajedilerin tekerrür etmemesi için târihten ders ve ibret alınmalıdır.
  • Basîretli mü’min; târihteki siyâsî, fıkhî ve itikâdî mezhep ve cereyanları iyi okumalı, günümüzde bunların devâmı sayılabilecek akımları iyi tanımalıdır.
  • İslâm düşüncesini karalamak isteyen, Sultan Fatih’i zehirleyen, Sultan Abdülhamid’den arzu ettiği Filistin’i işgâl eden ve bugün oradaki kardeşlerimize kan kusturan, sözde Arz-ı Mev’ud haritasına ülkemizin Güneydoğu bölgesini de katan, bütün dünyâyı kendisi için köle olarak gören, ülkemiz ve bütün İslâm Âlemi üzerinde çirkin ve iğrenç emelleri bulunan “Siyonist Anlayış” iyi tanınmalıdır.
  • Emperyalizm, Siyonizm, Sabetaycılık, Masonluk, Ateizm, Feminizim, Darwinizm, Marksizm, Satanizm gibi akımlar üzerinde yapılacak derin ilmî araştırmalar; İslâm dünyâsı ve ülkemiz için hazırlanan kirli senaryoların ve planlanan çirkin oyunların korkunçluğunu gözler önüne serecektir.

Not: Bu yazı Yeni Dünya Dergisi Kasım 2016 sayısında “Basiretli Müslüman” başlıklı yazıdan kısaltılarak iktibas edilmiştir.

Doç. Dr. Halil İbrahim Kutlay/ İrfanDunyamiz.com

BAZI ŞAHSİYET GELİŞİMİ YAZILARI


Şunlara Gözat

Seyda Muhammed Konyevi’den Güzel Eser

Seyda Muhammed Konyevi’nin Reyhani Yayınları’ndan çıkan Hazreti Muhammed’den Kutlu Mesajlar adlı kitabının, son dönemde çıkan …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.