Çocuklar okula Amin Alayı ile başlardı

Müslümanlar her hayırlı işe “Bismillah” ile başlar, dualar ve zikirlerle o hayırlı iş taçlandırırlar. Ecdadımız Osmanlılar da bunu hiç ihmal etmemişler. Ecdadımızın zamanında okula besmele ile başlama, “Besmeleyle başlamak” anlamına gelen “Bed-i besmele” kavramı ile ifade edilirdi.

Toplum nazarında, mektebe, muallime, hocaya, ilme hürmet edildiğinden, aileler çocuklarını okula bir coşku ve şevk ile gönderirlerdi.

Orada hayırlı bir insan ve mü’min olmanın temellerinin atıldığı düşüncesi toplumda yaygın olduğu için, mektepler saygındı. Oralarda “ilim” verildiği düşüncesi hakimdi. O dönemlerde çocukların beyinleri İslam dışı ideolojilerle yıkanmıyordu.

İslam medeniyetinde, okuma ve yazma kültürü her zaman el üstünde tutulduğu için, Osmanlı toplumunda mektebin de ulvî bir anlamı vardı.

Batı hayranları Osmanlı eğitim sistemini eleştire dursunlar, hakikatte Osmanlı mekteplerinde devrin en büyük ilim adamları ve devlet adamları yetişti.

Amin Alayı

nurettin-topcu-dursun-ali-tasci

Günümüzde eğitim ilmiyle uğraşan ilim adamlarının çözmeye çalıştıkları sorunlardan birisi de “çocukların okula alışması” problemidir. Bugün birçok aile çocuklarından “ben okula gitmeyeceğim” sözünü duyuyor.

İşte bizim güzel ecdadımız çocukları okula alıştırmak için, ailelerin, eş dostun, konu komşunun, mahallenin önde gelenlerinin, öğretmen ve öğrencilerin katıldığı coşkulu bir merasim düzenlemişlerdir.

Çocuk okulun ilk günü bir grup eşliğinden evinden alınır, dualar ve çeşitli marşlarla okula kadar götürülürüdü. Bazı dualar çocuğa tekrar ettirilir, oradkiler de buna “amin” derdi.

– Yarabbi! ilmimi, aklımı ve anlayışımı artır.

– Amin.

– Rabbim! kolaylaştır, zorlaştırma, hayırlısıyla tamam eyle!

– Amin.

Beğenmeyelim paylaşalım

Bizler bazen hayırlı ve güzel faaliyetleri duyurma noktasında cimrilik yapıyoruz. Oysa ki güzellikler ancak teşvik edildiğinde devam eder ve hayat bulurlar. Güzellikleri insanlara duyurmak lazım.

Devamını arzu ettiğimiz şeylerle karşılaştığımızda onları teşvik etmemiz de bizim için bir fazilet ve bir erdemdir. Bir güzelliği gördüğümüzde, beğenmemiz yetmiyor paylaşmamız da gerekiyor. İşte size güzel bir örnek…

Yıllar önce Üsküdar’da bulunan Asfa Koleji, güzel bir etkinliğin öncüsü olmuştu. Okula yeni başlayan birinci sınıf öğrencileri için “Amin Alayı” etkinliği düzenlemişti. Dualar, konuşmalar ve mehter marşları ile çocuklar coşkulu bir gün geçirmişti. Ve hiçbir zaman unutamayacakları çok güzel bir “okula başlama” anısı kazanmış oldular.

Örnek bir uygulama

O gün Asfa Eğitim Kurumları Genel Müdürü Belma Uysal yapmış olduğu konuşmada şunları söylemişti:

“Birinci sınıfa başlayan öğrencilerimizin hayatlarındaki en unutulmayacak günü yaşadıkları böyle bir günde, eğitime dair mutlu olmaları için Osmanlı’dan kalan güzel mirasımız ‘Amin Alayı’ yapalım istedik. Minikler tertemiz yürekleri ile eğitim hayatına başladıkları bu ilk günde, dualara amin diyerek yeni bir döneme başlamış oldular.”

Bu güzel etkinlikle bizim güzel ecdadımızın anısını yaşatan ve güzellikleri yeniden yaşatma konusunda örnek ve öncü olan Asfa Kolejinin yetkililerini tebrik ediyoruz. Bu güzel örneklerin çoğalması için, bu konuya değinmiş bulunduk.

Aydın Başar/ İrfanDunyamiz.com

BENZER YAZILAR

Hatıra Arşivi ↗

Alimler, arifler, hocalar ve önemli şahsiyetlerin hatıralarını okumak için tıklayın.

İyi Haberler ↗

İyiliklere, erdemlere, örnek davranışlara dair beyaz haberler okumak için tıklayınız.

Şunlara Gözat

Halil Atalay hoca yüreklere dokunmuştu…

1959 yılı Ramazan ayının Kadir gecesinde Eskişehir’in Mihalıççık ilçesi Çalkaya köyünde doğdu. İlkokulu Çalkaya Köyü …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.