Elimizdeki kaynakların bildirdiğine göre Hazreti Dâvûd aleyhis selam, babasının en küçük oğludur ve çobanlık yapmaktadır. Babası Îşâ’nın, Hazreti Dâvûd’dan ayrı on iki oğlu vardı. Hazreti Dâvûd, kardeşlerine nazaran biraz kısa boylu ve çelimsiz olduğu için, babası onu savaşa göndermiyor, çobanlık yaptırıyordu.1 Ailenin davarlarını otlatan Hazreti Dâvûd, hem sürülerini gözetliyor, hem Rabbine …
DevamıYıllık Arşiv: 2024
Sosyal medyada yaptığımız hatalar neler?
Araştırmacı yazar Abdülkerim Temizcan Hoca ile sosyal medya ahlakını konuştuk. Sosyal medya hayatımızın neresinde olmalı, bu mecrada ne gibi hatalar yapıyoruz; bütün bunların cevaplarını söyleşimizde okuyabilirsiniz. Sosyal medya olmazsa olmaz mı? Tamamen terk edilmesini önerir misiniz? İlk önce zaman planlaması olmazsa olmazdır. Özellikle akşamleyin 9- 10’dan sonra akıllı telefonla uğraşılmamasını …
Devamıİhsan kıvamında üç güzel hayat…
Bu ülke, eski yazı yasaklandığı için geçim sıkıntısı çekmeye başlayan hattatların yazdığı eserleri satın alarak onların hayatlarını idame ettirmelerine destek olan güzel insanların cömertliğine şahit oldu. Bu ülke, çocuklar Kur’an öğrensin, bu ülkede Kur’an tilaveti yok olmasın diye her türlü baskıya ve zulme rağmen evlerini Kur’an kursuna çeviren güzel insanların …
Devamıİnsanın hayatı anlama çabası…
İnsan, natık/ konuşan bir varlıktır. Natıkın nutku mantıklı olmalıdır. Natık, nutuk ve mantık etimolojik olarak aynı kökten gelmektedir. İnsanın bu mantık çerçevesinde hayatını inşa etmesi ve dengeli bir yol izlemesi son derece önemlidir. İnsanlar kelimelerle konuşur, kavramlarla düşünür ve duygularla yaşar. İnsanlar, seçici davranarak güzel ve edebi kelimelerle iyi bir …
DevamıSuudi Arabistan’da tasavvufun izleri…
Seyyid Abdullah Bey ile 2011 yılında Eyüp Sultan’daki Mihrişah Sultan Sibyan Mektebi’nin bahçesinde tevafuken tanışmıştık. Simasını nurlu görünce seyyid olup olmadığını sormuş ve seyyid olduğunu öğrenmiştim. Medine’de üniversite hocası olduğunu ve aynı zamanda Nakşibendi tarikatına mensup olduğunu da söylemişti. Tasavvufa pek sıcak bakılmayan bir coğrafyada Ehli Sünneti savunan bir sufi …
DevamıHaset ve kıskançlık olmazsa hizmet olur…
Ramazan ayı İslami duyarlılıkları arttırmak için büyük fırsattır. Altınekin’de Ramazanlar bir başkaydı. Camimiz erkeklerle dolduğu gibi, mahfel de kadınlarla doluyordu. Müthiş bir coşku vardı. Çok ilgi ve muhabbet gösteriyorlardı. Hatta bir Sakal-ı Şerif ziyaretinde, kadınlar o kadar dua etmişlerdi ki şaşırmıştım. Hayatlarında ilk defa ziyaret ediyorlardı. Erkeklerin de yarıdan fazlası …
DevamıMüşriklerin imanı nasıldı?
Müşriklerin imanı nasıldı? Onların Allah tasavvuru nasıldı? Bugünkü ifadeyle müşrikler deist bir inanca mı sahipti? Mekke müşriklerinin, Allah inancına yabancı olmayıp tanrı tanımaz bir toplum olmadıklarıyla alakalı birçok ayet vardır.1 Rivayet kitaplarında da müşriklerin Allah’ın varlığını kabul ettiklerine dair örnekler mevcuttur. Ümeyye bin Salt’ın o dönemin büyük şairi olarak “Ey …
DevamıProf. Dr. Muhammet Erat’la cennet vatanı konuştuk…
Sosyal ve beşeri ilimler alanında çalışmaları olan değerli ilim adamı Prof. Dr. Muhammed Erat Hoca ile medeniyetler beşiği coğrafyamızı ve vatanımızı “Cennet Vatan” yapan değerler dünyasını konuştuk. İstifadelerinize sunuyoruz. Türk kültürünün temel yapı taşları nelerdir? İslam öncesi dönemde de aile yapımız, yönetim anlayışımız, kadının yeri önemli bir seviyedeydi. Özellikle aileye …
DevamıGerçek bir dostluk hikayesi…
Bu güzel hikaye bize fani dünyada paylarına yalnızlık düşen iki güzel varlığın dostluğunu anlatıyor. Bize gerçek dostluğu öğretiyor. Ne dersiniz? Biz de bu küçük kuş gibi dostlarımıza böyle gönülden bağlı kalabilir miyiz? Veya onlara böylesine kıymet verebilir miyiz? Allah cümlemize gerçek dostlukları yaşamayı ve idrak edebilmeyi nasip eylesin. Besim Hoca'ya da rahmet olsun.
DevamıMutluluk için bazı tavsiyeler…
Hayatın içerisinde stres, sinirlilik, gelecek kaygısı, maddi sıkıntılar, sabırsızlık ve öfke hali gibi durumlar yaşanır ve insan bütün bunlardan kurtulup huzurlu bir hayata kavuşmanın hayalini kurar. İnsanın huzur arayışı aslında hiçbir zaman bitmez. Çünkü dünyada hep bir şeyler eksik kalır. Bunu fark eden aslında hayata dair önemli bir ipucu yakalamış …
Devamı