İhlas; içtenlik, duruluk, saflık ve samimiyet anlamlarına gelir. Müslümanın bütün eylemlerinde istenen ve olması gereken temel kavramların başında gelir. İhlas, muhlis, halis ve halas kelimelerinin etimolojik kökleri aynıdır. Farklı bir ifadeyle ihlas, Allah’ın boyası demek olan sıbğatullah ile boyanmaktır. İmam Gazali; “İnsanlar görür diye ameli terk etmek riyadır. İnsanlar görsün …
DevamıYıllık Arşiv: 2025
Hasan El Benna’nın etkileyici hayatı…
Muhammed Abdülkadir Ebu Faris, 5-6 Mayıs 2012 tarihinde yapılan Hasan El Benna ve Müslüman Kardeşler Uluslararası Sempozyumunda “Şehid İmam Hasan El Benna Hayatı ve Kişiliği” başlığı ile sunduğu tebliğinde ümmetin bu büyük mücahid alimi hakkında şu bilgileri veriyor: Hasan El Benna hakkında ne dediler? “Vallahi Hasan el-Benna gibi şaşılacak düzeyde …
Devamıİki sufi lider Fatih ve Erbakan
Tarihimizde tasavvufu en iyi anlayan ve sufi kimlikleri ile tanınan iki büyük lider dikkatimizi çekiyor. Bunlardan birincisi Akşemseddin Hazretlerinin himmet ve dualarını alan Fatih Sultan Mehmet, ikincisi ise Mehmet Zahid Kotku Hazretlerinin dizinin dibinde yetişen başbakan Necmettin Erbakan Hoca’dır. Bu iki şahsiyeti nesillere tanıtmak ülkemizin geleceği için stratejik bir öneme …
DevamıAhmet Yaşar hocaefendinin unutulmaz mülakatı
Ömrü ilim ve irfanla, va’z ü nasihatla geçmiş bir hocaefendiye, kendisini, kendi hayat hikâyesini, ilmî faaliyetlerini, hizmetlerini anlattırmakta biraz müşkilât çekeceğimi düşünmemiş değildim doğrusu. Ahmet Yaşar Hoca’yla ilk kez tanışıyor olmamın heyecanı bir tarafa, üzerimdeki çekingenlik ve ürkeklik asıl buradan kaynaklanıyor olmalıydı… Hocaefendi’nin; “Evet, hangi meseleleri konuşacağız?” demesiyle endişemin bir …
DevamıHazreti Ebubekir’in balkon konuşması
Gerek adaleti uman, gerekse yönetimde adalet prensibini önceleyen kimselerin, Hazreti Ebubekir radıyellah anh’ın halife seçildiğinde yaptığı tüm siyaset teorilerini yıkan şu konuşmayı iyi anlaması ve gerekli dersleri alması elzemdir. Allah Teâlâ’ya hamd ve senadan sonra yapılan konuşma şöyledir; “Ey insanlar! Sizin en hayırlınız olmadığım hâlde başınıza yönetici seçildim. Şayet iyilik …
DevamıKonya’mızın bazı gönül insanları…
Konya’mızda çok kıymetli gönül insanları, veliler, Allah dostları yetişti. Küçük yaşlardan itibaren hep onlarla beraber olmanın hazzı ve şükrü içindeyim. İmam hatip yıllarımızda ve daha sonraki tahsil hayatımızda faydalandığımız ve bizlerde büyük izler bırakan, gönüllerimizde yer bulan o âlimlerimizi asla unutamayız. Duamız ve ümidimiz odur ki Rabbimiz cennet ve Cemâl-i …
DevamıHayatımızın temel unsurları nelerdir?
Hayatın inşasında bazı temel unsurlar vardır. Bu temel unsurların yanında bir de tamamlayıcı unsurlar vardır. Bu ikisini yerli yerine koymak zorundayız. Önceliklerimiz, temel unsurlar olmalıdır. Temel unsurlar, tamamlayıcı unsurlarla yer değiştirirse, hayat içinden çıkılmaz bir hale gelir. Bugün birçok psikolojik sorunun temelinde, temel unsurların ihmal edilmesi, tamamlayıcı unsurların temel unsurların …
DevamıKafayı çalıştır, fırsatı kaçırma…
Birinin eline üç beş kuruş para geçiyor, adamın yürüyüşü değişiyor. Boynunu sağa sola bükerek; “Şöyle yatırım yaptım, böyle kafamı çalıştırdım” diye anlatıp duruyor. Asıl mülkün sahibini hiç işin içine katmıyor. “Bana bu serveti Allah nasip etti” demiyor. Diğeri; “Çocuğumu okuttum, evlendirdim, ona daire aldım” diyerek başarıyı nefsine malediyor. Bir diğeri …
DevamıÜnye’nin büyük alimi Yusuf Bahri Efendi
Hacı Yusuf Bahri Efendi, 11 Nisan 1839’da Ünye’ye bağlı Taflancık Köyü, Tasdaklı Mahallesi’nde dünyaya gelmiştir. Babası takva sahibi ârif bir kişi olarak bölgede imam hatiplik yapan Taslızâde Feyzullah Efendidir. Annesi saliha bir Osmanlı hanımefendisi olan Meryem Hanımdır. Hanımı Seher Hanım amcası Taslızâde Ali Efendi’nin kızıdır. Seher Hanım, Hacı Yusuf Bahri …
DevamıAilemizin eksik fertleri yetimler…
Bugün ailemizin eksik fertleri yetimlerdir. Onları evlerimize almıyoruz; yetim yuvalarına gönderiyoruz. Cihâd meydanlarında “Allah! Allah!” diyerek şehid düşen mücâhitlerin geride kalan yetimlerini evlerimize alıp onları sıcak yuvalarımızda büyütmek yerine soğuk beton duvarların arkalarına terk ediyoruz. Hâlbuki onlar bize Yüce Allâh’ın emânetleridir. Bu emânetlere hakkıyla bakamadığımız ve sahip olamadığımız için iki …
Devamı