Yıllık Arşiv: 2019

Arif Nihat Asya/ Dûa

Biz, kısık sesleriz…minareleri,Sen, ezansız bırakma Allah’ım!..Ya çağır şurda bal yapanlarını,Ya kovansız bırakma Allah’ım!Mahyasızdır minareler…göğü de,Kehkeşansız bırakma Allah’ım!..Müslümanlıkla yoğrulan yurdu,Müslümansız bırakma Allah’ım!Bize güç ver…cihad meydanını,Pehlivansız bırakma Allah’ım!..Kahraman bekleyen yığınlarını,Kahramansız bırakma Allah’ım!Bilelim hasma karşı koymasını,Bizi cansız bırakma Allah’ım!..Yarının yollarında yılları da,Ramazansız bırakma Allah’ım!..Ya dağıt kimsesiz kalan sürünü,Ya çobansız bırakma Allah’ım!..Bizi sen sevgisiz, …

Devamı

Hazreti Ali’nin vasiyeti

Hazreti Ali radıyellahü anh diyor ki: Ey Oğul! Her şeyden önce Allah celle celalüh’den kork. Bütün emirlerini yerine getir. O’nu anmakla kalbini yaşat. İpine sımsıkı sarıl. Eğer tutunursan Rabbinle aranızdaki bağdan daha kuvvetli hangi bağ bulunabilir? Kalbini öğüt dinleyerek yaşat. Zâhidlikle onu öldür. Ciddi olarak ölümü an. Ve ölümü anmakla …

Devamı

Arıları dinliyorum

Zamanın birinde arkadaşlarımdan birisi arıları anlatmıştı bana. Babası arıcılık yaptığı için pek çok bilgisi vardı bu konuda, uzun uzun dinlemiştim kendisini. Herhangi bir konuda birinci dereceden bilgi sahibi olan insanlar her daim mutluluk verir bana, tecrübe gibi hikmet yoktur, bilirim. O gün de öyle olmuş, arkadaşımın dile getirdiği şeyler karşısında …

Devamı

21. Yüzyılda Sudan’ın öksüz ve yetimleri

Yirmi beş metre karelik bir oda… Yerde incecik kir içinde kalmış bir halı… Yatakları incecik dökülmeye yüz tutmuş minderlerden oluşuyor. Duvarın yarısı tuğla örülü, diğer yarısı ise boyalı demeye bin şahid lazım. Yeme, içme, yatma, ders çalışma hepsi burada. Banyo ve abdest ihtiyacı tek mekânda yapılıyor. Ve girişte otuz metre …

Devamı

Kırkıncı hoca sünneti çok güzel anlatmış

Bazı ehliyetsiz insanları görüyoruz ki, yalnız Kur’an-ı Kerim’in getirdiği İlâhî hükümleri kabul edip, dinin diğer temel kaynakları olan Sünnet, İcma ve Kıyas`ı reddediyorlar. Maksatları ise, halkın itikadını bozmak ve saptırmaktan ibarettir. Bunlar, Kur’an’ı tek mezhep kabul edip, sünnet-i Peygamberiyeyi ve İslâm’ın diğer delillerini hafife alırken işlerine gelen hadisleri kabul edip, …

Devamı

Sofrada edepli ailem…

Ailemizle birlikte sabah, öğle ve akşam yemeği yeriz. Biz bu yemekleri yerken, acaba sofra adabına ve edebine dikkat ediyor muyuz? * Bizler sofrayı kurarken ailemize yardım etmeliyiz. ,* Sofra kurulduğunda sofraya hemen oturup sofrayı bekletmemeliyiz. , * Sofrada yatmamalıyız. * Yemeğe başlarken sofra duası okuyup Fatiha Suresini de okumalıyız. * …

Devamı

Yunus Apaydın’ın konuşmasına eleştirilerim

Erciyes Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yunus Apaydın’ın 14.10.2019 tarihinde Bursa’daki Kur’an Araştırmaları Vakfı’nda yaptığı 2 saat 11 dakikalık konuşmasının tamamını Youtube’dan izledim. “Fıkıh günümüze ne söylüyor” başlıklı konuşmasında talihsiz bir şekilde kendisini konuşmanın şehvetine kaptırdığını müşahede ettim. Öncelikle konuşmasındaki ciddi yanlışları parantez içinde …

Devamı

Güvercin Gerdanlığı kitabı üzerine

Onuncu yüzyılda Endülüs’te yaşamış düşünür ve bilgin İbni Hazm’ın “Güvercin Gerdanlığı” adlı kitabını okuyunca, seküler kesim için harika edebi bir eser olduğunu, Müslüman kesim için ise uygun ve edepli bir kitap olmadığını müşahede ettim. Beğenenler beğenir, vebalini düşünmeden tavsiye edenler de edebilir ancak biz tercihimizi insanları bu kitaptan sakındırmak yönünde …

Devamı

Ziyaüddin Serdar’ın “Cenneti Arayan Adam” kitabı üzerine

Ziyaüddin Serdar Pakistan asıllı batıda yaşamış bir akademisyen ve yazar. Düşünür olduğu söylenen, etkili bir Müslüman yazar olduğu iddia edilen şahıs. Parlatılmış, cilalanmış bir isim. İslam dünyasının her tarafını geziyor, Tebliğ cemaatinden, Kıbrisi’nin müritlerine kadar birçok farklı Müslüman kesimle tanışıyor. İran, Arabistan, Malezya, Çin ve Türkiye gibi birçok ülkeye gidiyor …

Devamı

İmam Nevevi’nin hocalardan küçük bir ricası

İmam Nevevî, Sahîh-i Müslim’e yazdığı şerhin mukaddimesinde şunları söylemektedir; “Hadis yazan bir kişinin Lafza-i Celâl’e rastladığı zaman “Azze ve Celle”, “Teâlâ”, “Sübhânehû ve Teâlâ”, “Tebâreke ve Teâlâ”, “Celle Zikruhû”, “Tebâreke ismuhû”, “Cellet Azametuhû” gibi övgü ifadelerini kullanıp yazması, aynı şekilde Peygamberimizin (aleyhisselâm) adı geçtiğinde kısaltma ve bu duayı ifade eden …

Devamı