Çocukluğumuzda “Pala Naci” namıyla anılan bir kapı komşumuz vardı. Yakışıklı, şık giyimli, çatık kaşlı güzel bir insandı. Her nerede horun oyunu olsa Naci Abi başrollerde oynardı. Onun hal ve hareketleri çocukken çok ilgimi çekerdi, kendisini çok severdim. Merhametli, duygulu bir ağabeyimizdi. Bazen onu görünce içimden; “Şu temiz kalpli insana namaz …
DevamıAylık Arşiv: Nisan 2023
Mehmet Görmez hoca ve deve çobanı
Türkmenistan’da yaşadığım ve beni çok etkileyen, hemen hemen konuşmalarımda beni dinleyenlerle paylaştığım bir anımı paylaşmak istiyorum. Büyük Selçuklu Sultanı Sencer’in mezarını ziyaret ettikten sonra, Merv kentindeki sahabe mezarlarını ziyaret etmeye giderken yolda bir deve çobanıyla karşılaştım. 1,90 boyunda, 80-90 yaşlarına geldiği halde hala beli bükülmemiş, dinç, göbeğine kadar sakalı uzamış, başında …
DevamıAnadolu velilerinden Bekir Dede…
Allah dostları, kıyafet veya görünüşü ile dıştan tanınamayan, yüzü suyu hürmetlerine çeşitli dünyevi veya manevi olayların en iyi hale çevrildiği, velayet ve ruhani fazilet sahibi insanlardır. Sırdan sırra yol alırken içlerini dışa yansıtmazlar, halktan biri gibi yaşayıp konuşurlar. Bazen yakınları bile onların mahiyetini tanımaz, iç alemlerindeki velilik tabiatını Allah bilir, bunu bilmesi gerekenler …
DevamıVuslatın iki anahtarı…
Allah Teâlâ’ya selim bir şekilde vuslatın iki anahtarı vardır. Birisi, içerisinde hiçbir şirk alâmetinin olmadığı kâmil iman; diğeri de ihsan makamında icra edilen salih amellerdir. Sahih iman her zaman asıldır. Ameller onun üzerine bina edilirlerse bir anlam kazanırlar. Rabbimiz bu konuyu şöyle ifade etmiştir: “Her kim ki Rabbine kavuşmayı/ vuslatı …
DevamıMolla Faik’in Bediüzzaman sevgisi…
2019 yılında bir vesile ile bir kaç günlüğüne Batman‘a gitmiştim. Bir pazar günü kıymetli alim Prof. Dr. Mehmet Halil Çiçek Hocamız, Batman’ın önemli alimlerinden muhterem Molla Faik Yakut‘u ziyarete gideceğini söyledi. Sağ olsun fakiri de davet etti. Tabi çok sevindim ve memnuniyetle uça uça geleceğimi söyledim. Bizi değerli bir doktor …
Devamıİbrahim Tanrıkulu hoca alnımdan öpmüştü
2012 yılında Şeyhu’l Kurra Ali Şahin Hocamdan üç yıllık eğitim sonunda “Aşere- Takrip- Tayyibe” icazeti almaya hak kazanmıştım. O gün merhum Şeyhu’l Kurra İbrâhim Tanrıkulu Hocaefendi misafir hocalarımızın arasındaydı. İcazetlerde usuldendir, misafir hocaefendilerin önde gelenleri, merasimin sonunda icazet alacak kişilere icazetnamelerini takdim ederler. Edirnekapı Mihrimah Sultan Camii‘nde icra edilen ve …
DevamıSüleyman Efendinin vaazlarını hiç kaçırmazdım
Silistreli Süleyman Hilmi Tunahan Efendi’nin çok elini öptüm. Uzun boylu heybetli bir zattı. Osmanlı hanedanına benziyordu. O “aziz olun” diye çok dua ederdi. Beyazıt’ta Süleymaniye’de, diğer merkez camilerde vaaz ederdi. Ben onun vaazlarını hiç kaçırmazdım. İlk defa onu Beyazıt’ta dinledim, o gün çok ağladım… Çıktı kürsüye, tabi her halinden belliydi …
DevamıRasim Özdenören şeyhini böyle anlatmış…
Erzincan’a bir ziyaretimiz sonrasında ikindi vakti Erzincan’dan Ankara’ya otobüsümüz vardı. Saati tam hatırlamıyorum, ama bizim tam ikindi vakti otobüslerin yanında olmamız lazımdı. Efendim’le vedalaşıp gitmek istiyorduk. Mübarek; “Gitmeyin, namazı kılıp öyle gidin” dedi. “Efendim şu saatte kalkmak üzere otobüsümüz var” dedik. Aynı sözü tekrar etti; “Namazı kılın da öyle gidersiniz” …
DevamıKapıcının unutamadığı olay…
Yıllar önce bir gazetede, İstanbul’daki sitelerde çalışan bazı kapıcılarla yapılan röportajları okumuştum. ”Unutamadığınız, size çok ilginç gelen bir olayla karşılaştınız mı?” sorusuna, bir kapıcının verdiği cevabı bugün gibi hatırlıyorum. Apartmandaki dairelerden birinde eşi vefat etmiş, zengin ve kültürlü bir bey oturuyormuş. Bu beyin, iki oğlu bir kızı varmış. Hepsini de okutmuş, …
DevamıBir seçim tasavvurumuz var mı?
Seçmek bir imkan, bir yetenek ve bir ayrıcalıktır. Seçerken değerli olduğumuzu hissederiz. Ülkemizin geleceğinde bizim de bir etkimizin olacağını düşünürüz. Nesne değil özne olduğumuzu idrak ederiz. Nasıl bir dünya istiyorsak, rengimiz, kişiliğimiz neyse ona göre seçeriz. Bir filozof; “İnsan başkalarını seçerken, kendini seçer” der. Hayat, sürekli bir seçiştir. Ayırarak, analiz ederek, …
Devamı