Konya’nın meşhur hafızlarından Hayra Hizmet Vakfı kurucusu merhum Hasan Hüseyin Varol hocamızın hatıralarını rahmete ve Fatihalara vesile olması niyeti ile yayınlamaya devam ediyoruz. Bir vesile oldu İstanbul’a okumaya gittim. Orada iki yıl kaldım. Bunları hatıralarımın farklı bir yerinde anlatacağım. Sonunda döndüm ve o zaman böyle coşkun akan, başında beklediğim Kuşapınar’ı. …
DevamıAylık Arşiv: Mart 2024
Medine’den Brezilya’ya ibretli bir hikaye…
Bursa’da Kazım isminde bir arkadaş, bir kaç sene evvel çeşitli İslam ülkelerinden misafirlerin katıldığı bir davet tertip etmişti. Bazı arkadaşları ile birlikte bizi de oraya davet etmişti. Davetlilerin içinde çeşitli milletlerden katılan hocalar ve alimler de vardı. Tabi önce bir tanışma faslı oldu, herkes kendisini tanıttı. Ben de kendimi tanıttım, …
Devamıİlk Japon Müslüman kimdir?
Japonya’nın en eski ve en büyük İslamî kuruluşu olan Japonya İslam Merkezi Başkanı Dr. Salih Mehdi Es Semarrai’yi Eylül 2011’de Fatih’teki kaldığı otelde ziyaret etmiştim. Türkiye’ye hem bazı işlerini takip etmek, hem de tedavi olmak amacıyla gelmişti. Üzerinde hastalığının tesiri olduğundan durgun ve düşünceli görünüyordu. Belki de onun bu hali …
DevamıKur’an’da insanın eşeğe benzetildiği üç durum
Bakalım size de ilginç gelecek mi… Kur’an’da bazı insanların durum ve tavırları üç noktada “eşek” ile benzer görülmüştür. Yani Kur’an üç kişinin durumunu eşeğin durumuna benzetmiştir. Nedir bunlar? 1. Dinî uyarılardan yüz çevirip kulak tıkayanlar “Onlara ne oluyor ki aslandan korkup ürken yaban eşekleri gibi kendilerine yapılan uyarılardan/ öğütlerden yüz …
DevamıOnların Kur’an’ı yaşama gayreti…
Sahabe nesli, kültürel anlayışını sadece Kur’an vahyinden ve Resulullahın hadislerinden alıyordu. Buna bağlı olarak, cahiliye döneminin kötü inançlarını ve değerlerini siliyor, Allah’tan gelen yeni manalarla kalplerini dolduruyorlardı. Bu insanların ortamını değiştiren şey, vahiyle günlük buluşmalarıdır. Bir başka ifadeyle; “Nefisler, Allah’tan inen vahiyle reaksiyona girmiş ve kişi önceki haline hiç benzemeyen …
DevamıKendi dilinden Emin Saraç hocamız…
Hafızlığımı küçük yaşlarımda babamdan bitirdim. Babamız bizi, dört erkek bir de kız kardeşimizi öyle karanlık bir devirde hafız yaptı ki gayreti takdire değer. Babam ve dedem Nakşi tarikatından Yanyalı İsmet Efendi’nin Erbaa’daki hulefasından Bahrullah Efendi’ye müntesiplerdi. Dedem, müderrislerdendi. Dedemin vefatı da ayrı bir hengamedir, onunla ilgili de bir iki şey …
DevamıBen dili ayırır, biz dili toparlar…
“Ben” orucuna durmak, “ben” demeyi bırakmak, “biz” olmanın erdemine, güzelliğine, yüceliğine erişmek, bireysel gururun, yalnızlığın zindanından; bizi çoğaltan, gönül kapılarını bütün bir varlık dünyasına açarak “biz” cennetine hicret etmek ne büyük bir mutluluk! Tevazuun, doğruluğun, dostluğun, yarenliğin ve hasbiliğin kanatları altında “biz” anlayışını inşa edersek yepyeni ufuklara kanat çırparız. Sadi …
DevamıKurucu dinamiklerimizden ahilik anlayışı…
Fütüvvet anlayışının devamı niteliğinde ve özellikle esnafların ilgi gösterdiği ahîlik teşkilatı ilkeleri, ulaşmayı arzuladığı hedefleri ve yetiştirmeyi amaçladığı insan portresiyle sûfî düşüncenin rengine boyanmış kurumlardan biridir.1 Ahî; köken itibariyle Arapça bir sözcüktür ve “Erkek kardeşim” anlamına gelmektedir.2 “Kardeşim” sloganını kullanan bu anlayışın vizyonunun “Hep birlikte büyük hedeflere yürümek” anlayışına dayandığı …
DevamıBir testi hikayesi…
Konya’nın meşhur hafızlarından Hayra Hizmet Vakfı kurucusu merhum Hasan Hüseyin Varol hocamızın hatıralarını rahmete ve Fatihalara vesile olması niyeti ile yayınlamaya devam ediyoruz. Rahmetli babam, bağ bekçiliği yaptığı için köyde bulunamazdı. Bütün işleri anam evirir çevirirdi. Bir gün annemle Kabaklık mevkiindeki bahçemize gitmiştik. Avarları suladık, biraz da dinlendik. Yemek yedik. …
DevamıMustafa Önden Hoca onu hiç unutamamış…
Ömür nimetini Kur’an yoluna adamış bir alim olan Mustafa Önden Hocaefendi 1933 yılında Ordu‘nun Kumru ilçesine bağlı Tekke Köyü’nde doğar. Hafızlığına Kumru’ya bağlı Fizme Köyü’nde “Âmâ Hafız” diye maruf bir hocada başlar ve orada 9 ay kadar talim ve ezber yapar. Sonra Fatsa‘ya gelerek hıfzına bölgenin kurrası Müftü Mehmet Efendi’de …
Devamı