Çocukken dedelerimiz ve ninelerimiz bize bazı hikâyeler anlatırlardı. Çok güzel ve tesirli mesajları olurdu bu hikâyelerin… Kimisinde hikâyenin kahramanı aslan, tilki, horoz falan olurdu, kimisinde de Behlül Dânâ, Bayezid-i Bistami gibi tasavvufî şahsiyetler… Bu anlattıkları hikâyelerin kaynağını ne biz bilirdik ne de büyüklerimiz… Belki de onlar da kendi büyüklerinden işitmişlerdi. …
DevamıHafız Halil Necati Coşan Efendi
Halil Necati Efendi, 1906 yılında (Rûmî 1322) Ahmetçe Köyü’nde doğdu. Babası Molla Mehmed’dir. Ailenin ikinci çocuğudur. Baba tarafından soyu, Buhàra’dan Çanakkale’ye göç etmiş seyyidlere dayanır. Ahmetçe Köyü, Edremit Körfezi‘nin kuzeyinde, Kaz Dağı’nın eteğinde 400 yıl kadar önce kurulmuş bir köydür. Deniz seviyesinden yüksekliği 500 m, denize uzaklığı 5 km’dir. O …
DevamıÇocuklar M. Yaşar Kandemir okumalı…
Bir müddettir seçmeli ders olarak okutulan “Siyer-i Nebi” yani “Peygamberimizin Hayatı” dersi, geleceğimiz ve yeni nesiller açısından hayati bir öneme sahip. Hatta diyebilirim ki en az Kur’an lafızlarının öğretildiği Kur’an dersleri kadar önemli. Her Müslüman çocuğun öncelikli vazifesi Kur’an’ını ve Peygamberini tanımak olmalıdır. Aileler çocuğa bu bilinci kazandırmakla mükelleftir. Bilhassa çocuğa …
DevamıÜnyeli Arif Efendi irfana hizmet etti…
Ünye’deki ilmi ve tasavvufi hizmetleri ile bilinen, Gümüşhanevi hazretlerinin halifelerinden Hacı Yusuf Bahri Efendi’nin yetiştirdiği mümtaz şahsiyetlerden birisi de Vaiz Arif Kavuncu Efendi’dir. Hicri 1278 (1861) yılında Ünye’nin çamurlu mahallesinde doğmuştur. Babası Süleyman Efendi’dir. Arif Efendi mahalle mektebinden sonra Ünye’deki Caniklizade Süleyman Paşa Sadullah Bey Medresesi baş müderrisi Taslızade Yusuf …
DevamıMealciler iyice saçmaladılar…
Bugünlerde mealciler yine garip şeyler söylemeye başladılar. Bunların bir kısmına gülüp geçiyorum. Kendi görüşlerini ispat için her şeyi reddediyorlar. Kur’an yeter, Peygamber- sahabe vs gerek yok, biz kendimiz anlarız diyorlar. Bu görüşlerinden bazıları şunlar. Kuran’da geçen “Allah ve Rasulüne itaat edin” ayetlerindeki “Rasul” kelimesini de artık “Kur’an” olarak alıyorlar, Peygamberi …
DevamıKemalettin Altıntaş amcayla görüşmek nasip oldu…
2019 yılında Kemalettin Altıntaş Amca’nın bir videosunu izlemiş ve onu tanımak istemiştim. Bu güzel Allah dostu o sıralar 9o’lı yaşlardaydı. Üsküdar’da yaşadığını öğrendim ve yakın bir komşusunun telefonunu buldum. Bizi görüştürmesi için ondan ricada bulundum. Hastane süreçlerini ve rahatsızlığını ileri sürerek olumlu cevap veremediler. Sonra whatsapp grubumuzdan bu konuda yardım …
DevamıOlumlu düşün kalbini bozma…
Beş yıllık fakülte hayatımın ilk yarısı Erzurum‘da, ikinci yarısı Ankara‘da geçti. Ankara’daki son iki yılımızda okuldan eve giderken genelde o zamanki otogara kadar yürür oradan tek otobüsle mahallemize giderdik. Bazen otogarın hemen önünden geçer, bazen de vaktimiz müsait olunca otogarın içine de uğrardık. Hemen her gün gördüğümüz manzaralardan biri sürekli …
DevamıSıradan insan olmamalıyız…
Dr Mehmet Sürmeli yazıları
DevamıAileyi su gibi aziz bilmeli…
Aile, toplumun özüdür, kaynağıdır. Bu kaynak kurursa, insanlık da kurur, bu kaynak bulanırsa, toplum da bulanır ve çözülme kaçınılmaz olur. Hangi toplumda aile kavramı bozulmuşsa o toplum bunalım ve buhranın merkezi olmuştur. Herkesin de bildiği gibi aile olmadığı için çocukların yerini Avrupa’da kedi ve köpekler almıştır. Biz o yoldan gitmeyelim. …
DevamıHacıveyiszade güllerinden helvacı Musa amca…
1997- 2003 yılları arasında Toptancılar Camii imam hatibi idim. Gerçekten çok özel insanlar vardı cemaatimizde. Esnaf olmaları hasebiyle de çok olgun, hayatı bilen insanlardı. Onlarla pek çok hayra vesile olduk elhamdülillah. Vefat edenlere Rabbimiz rahmet eylesin. İçlerinde kıymetli, cemaatimizin Allah dostu diye baktığı, sevdiğimiz bir amcamız vardı. Allahu A’lem o …
DevamıSami Efendi ile tenezzüh ettik…
Konya’nın meşhur hafızlarından Hayra Hizmet Vakfı kurucusu merhum Hasan Hüseyin Varol hocamızın hatıralarını rahmete ve Fatihalara vesile olması niyeti ile yayınlamaya devam ediyoruz. Yıl 1976… Üstadımı ziyaret kastıyla İstanbul’a gittim. Bir Pazar günüydü. Gerçi çok sıkılgan, çok çekingen bir halim vardı. Pek bu tür şeylere tek başıma gitmeye cesaret edemezdim. …
DevamıHac ve Umre’ye nasıl hazırlanalım?
Hac ve Umre’ye gitmeden önce ruhu o bereketli toprakların maneviyatına, bedeni de orada edilecek ibadetlere hazırlamak gerekir. Aksi halde kalbin katılığının Kabe karşısında da devam etmesi, yapılan ibadetten zevk almama gibi durumlar söz konusu olabilir. Böyle bir sıkıntının yaşanmaması için bu büyük ibadete kendimizi hazırlamamızda yarar vardır. Öncelikle nereye gidiyoruz, …
DevamıBazı insanlar baklava gibidir…
Gördüğünüzde albenisi olan, canınızı çektiren; dışı çok güzel olmakla beraber içi olmamış ya şerbet tam ulaşmamış olduğundan kuru kalmış ya da tam pişmemiş biraz hamurumsu kalmış baklava yediğiniz oldu mu? Benim oldu. Görüntüsüyle iştahınızı kabartıyor… Görüntüye uygun bir lezzet hayal ediyorsunuz. Ta ki, ağzınıza alıp ısırıncaya kadar. Isırdığınızda ise dişleriniz farklı …
Devamı