Teşekkür etmek kolay bir iyiliktir…

Teşekkür etmek¸ bir hediye¸ bir yardım ya da bir öğüt için duyulan sevinci belirtmek amacıyla kullanılan bir kelimedir.

Teşekkür etmek yüreklerde doğmuş olan bir sevincin açıklanması¸ bu sevincin doğmasına neden olan kimsenin de sevince katılması anlamına gelir.

İnsan¸ doğumla başlayıp ölümle sona eren bu dünya yolculuğunu başka insanlarla paylaşmak durumundadır. Kişi iyi bir insan olduğunu¸ hayatını paylaştığı insanların bulunduğu toplumda gösterebilir.

İnsanı insan yapan ne fizikî güzellik ne maddî zenginlik ne de soyudur. İnsan ancak çevresindeki insanlara yaşattığı güzellikler ölçüsünde insandır. Bir kişinin çevresine yansıtabileceği en kolay güzellik ise teşekkür etmektir.

Küçük de olsa hayatımıza katkı sağlayan¸ mutlu olmamıza yardımcı olan kişilere teşekkür etmek bir insanlık görevidir. Teşekkür etmek¸ alışkanlıkların en güzeli olduğu kadar aynı zamanda insanların birbirine karşı saygılarını¸ sevgilerini artıran¸ dostluk bağlarını güçlendiren bir ifade tarzıdır.

Teşekkür etmek için çok büyük bir iyiliğin yapılmış olması gerekmez. Ufak iyilikler de teşekkür edilerek ödüllendirilmelidir. Kişi bu davranışı ile kendi kişiliğini gösterir. İnsanlara teşekkür etmek aynı zamanda Allah’a teşekkürdür.

Peygamber Efendimiz sallellahü aleyhi ve sellem: “İnsanlara teşekkür etmeyi bilmeyen kişi Allah’a şükretmeyi de bilemez.” (Kütüb-i Sitte¸ c.V¸ Hadis No: 984¸ s.13.) buyurur.

Çocuklar bir teşekkürün insana ne kadar iyi geldiğini ve bunu duymanın ne kadar güzel olduğunu ancak deneyimleri ile öğrenebilirler. Bu konuda anne babalar ve eğitimciler çocuklara yardımda bulunabilir.

Çocukların çoğu büyüklerine hediye vermekten hoşlanırlar. Çocuk bir hediye verdiğinde veya bir iyilik yaptığında¸ kendisine¸ “Çok hoşuma gitti¸ teşekkür ederim.” denilirse¸ çok hoşnut olurlar. Bu davranış¸ başkalarının da bu tarz hoş duygulara aynı şekilde değer verdiğini öğrenmesinin en iyi yoludur.

Peki bu değeri çocuklara nasıl kazandırırız?

Küçük çocukların çoğu ev işlerine büyük bir istekle yardım eder; yemek masasını hazırlamak¸ evi süpürmek¸ eşyaları toplamak isterler. Bu yaptıklarının karşılığında aldıkları yürekten bir teşekkür onları bin ikazdan daha fazla bu biçimde davranmaya itecektir.

Yapılan güzel bir davranışın sonunda edilen teşekkür o davranışın tekrarlanmasını sağlar. Yaptığı iyiliğin bilindiğini ve takdir edildiğini bilen bir arkadaş yapacağı iyilikleri artırarak devam eder. Böylece aradaki sevgi bağı daha da kuvvetlenir.

Küçük ya da büyük¸ az ya da çok yapılan her iyiliğe teşekkürü bir borç bilmek gerekir. Bunu bir kelime veya bir tebessüm ile de olsa mutlaka ifade etmek gerekir. Bu¸ insanlarla olan ilişkilerin en güzel şekliyle devam edebilmesi için gereklidir.

Kaynak: Somuncu Baba Dergisi’ndeki “Dostlarımızın Hakları” adlı makaleden alınmıştır.

Prof. Dr. Mehmet Zeki Aydın/ İrfanDunyamiz.com

Şahsiyet Gelişimi↗

Müslümanca hassasiyetlerle yazılmış kişisel gelişim yazıları okumak için tıklayın.

Adab-ı Muaşeret↗

Sosyal hayattaki edep ve görgü kurallarına dair yazıları okumak için tıklayın.

Şunlara Gözat

Abdullah bin Mes’ud gerçek bir kahramandı…

Elimizdeki kaynakların bildirdiğine göre Hazreti Dâvûd aleyhis selam, babasının en küçük oğludur ve çobanlık yapmaktadır. …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.