Mesnevi’den Ayı İle Adam Hikayesi

Bir vakit bir ayıyla bir adam arkadaş oldu.

Adam uyudu. Ayı da onu korumak ve sineklerini kovalamak için gözlüyordu. Ondan sinekleri kovaladıkça her an sineklerin tekrar konduğunu görüyordu.

Sineklerden ayının gönlü daralıp, dağdan ağır bir taş aldı. Uyuyan adamın yüzünde yine sinekleri görerek taşı kaldırıp; sineği ezmek için atınca adam sineklerden kurtuldu. Taş uyuyan adamın yüzünü darmadağın etti.

Bu darb-ı mesel de tüm aleme yayıldı. Ahmağın sevgisi ayının sevgisine yakındır. Kini sevgi, sevgisi kin olur. Aptalın ahdi gerçek ve zayıf, onda hem vefadan bir eser yok, hem de aklı hafif…

Yemin de etse itimat etme yalancı yemini her zaman bozar. Yeminsiz sözü haydi haydi yalan. Hile ve oyunla balı, ayran yapar. Onun nefsi bey, aklı da esirdir. Mushafa yemin etmesi onun için kolay bir iş…

Kaynak: Mevlana, Mesnevi, II/2144,54

İrfanDunyamiz.com

Yayın Yönetmeni Notu: Mevlana Hazretleri Mesnevi’de anlattığı bu güzel kıssada arkadaş seçimine dair çok önemli bir uyarı yapıyor. Kaba saba insanlarla, ahmakça iş yapan akılsız tabiatlı kimselerle dostluk kurulmaması gerektiğini öğütlüyor. Çünkü eğer böyle tiplerle arkadaşlık kurarsanız mutlaka bunlardan zarar görürsünüz. Çocuklarımıza kaba saba insanlardan uzak durmaları gerektiğini öğütlemeli, onlardan hayır gelmeyeceğini öğretmeliyiz. Çünkü bu tiplerin kimisi iyilik yapayım derken farkında olmadan kötülük yapar, kimisi de şaka yapıyım derken şakanın dozajını ayarlayamayıp büyük felaketlere sebep olabilirler. Paldır küldür iş yapan insanların zararı faydasından çoktur. Ahmak olarak nitelendirilen insanların zararlarına karşı da tedbirli olunmalıdır.

Şunlara Gözat

Mehmet Feyzi Efendi farklı bir zattı…

İmam hatipte okurken yaz tatillerinde İstanbul gibi manevi üstadların bol olduğu bir şehirde birçok güzel …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.