Kız çocukları kaç yaşında örtünmelidir?

Örtünmenin hayatın uzunluk alanının geç dönemlerine sarkıtılması yanlış bir davranıştır. Çünkü hiçbir kimse ne zaman öleceğini bilemez. “Kırktan veya elliden sonra örtünürüm” diye hesap yapmak Müslümanlığının farkında olan bir kimsenin yapmaması gereken bir davranıştır. Unutmayalım ki ecelle ilgili yapılan hesaplar hiçbir zaman tutmaz.

 Nitekim başörtüsünü emreden şu ayet geldiğinde; “Mü’min kadınlara da gözlerini haramdan sakınmalarını ve namuslarını korumalarını söyle! Görünmesi zorunlu olanlar dışında, ziynetlerini teşhir etmesinler. Başörtülerini yakalarının üzerine salsınlar. Kocaları, babaları, kayınpederleri, kendi oğulları, kocalarının oğulları, erkek kardeşleri, erkek kardeşlerinin oğulları, kız kardeşlerinin oğulları, mü’min kadınlar, ellerinin altında bulunanlar; erkeklerden, ailenin kadınına şehvet duymayan hizmetçi ve tâbi kimseler yahut henüz kadınların gizli kadınlık özelliklerinin farkında olmayan çocuklardan başkasına ziynetlerini göstermesinler. Gizlemekte oldukları ziynetleri anlaşılsın diye ayaklarını yere vurmasınlar. Ey müminler! Hep birden Allah’a tövbe ediniz ki kurtuluşa eresiniz.”1 Müslüman hanımlar hemen örtünmüşlerdir.

Acil bir emirdir

Mü’nine hanımların bu ilahi emri yerine getirmekteki süratli davranışlarını Hazreti Ayşe radıyellahü anha şöyle haber vermiştir: “Allah, Ensar’ın kadınlarına merhamet etsin. Örtünmeyle ilgili Nur Suresi’ndeki ayet geldikten sonra hemen evlerindeki örtüleri parçalayıp başörtüsü yaptılar ve onlarla başlarını örttüler.”2

Bunun bir benzeri de Ümmü Seleme Annemizden Ahzab Suresi’nin 59. ayetiyle alakalı rivayet edilmiştir.3 Öyle ki Allah Resulü sabah namazını kıldırdığında örtülerine sarılan kadınlar alaca karanlıkta kimse tarafından tanınmazmış.4 Bu uygulama, Ensar kadınlarının örtünme emri karşısındaki ciddi tutumlarını ve anında Allah’ın emrini yerine getirişlerini gösterir.

Peygamber Efendimiz sallellahü aleyhi ve sellem, başörtüsünün fevri/acilen yerine getirmekle alakalı bir emir oluşunun en güzel örneklerinden birisini Hazreti Ayşe’nin yanında vermiştir. Resululah, Hazreti Ayşe’nin yanına vardığında onun beraberinde bir kız çocuğu görmüştür. Kızın ergenlik yaşına gelip gelmediğini eşine sorarak öğrenmiştir. Hanım kızın ergenlik yaşına gelmesine rağmen başını örtmediğini öğrenince Peygamber sallellahu aleyhi ve sellem, başındaki sarığın tülbendini çıkarıp Hazreti Ayşe’ye vermiş ve “Bunu parçala, bir kısmıyla bu kız çocuğu, yarısıyla da Ümmü Seleme’nin yanındaki kız örtünsün. Zira ben, onun da ergenlik çağına geldiğini sanıyorum” demiştir.5 Taberi’deki rivayette; “Resulullah’ın kız çocuğunu görünce başını çevirdiği” nakledilir.6

Olayın değerlendirmesini yapacak olursak Peygamber Efendimiz sallellahu aleyhi ve sellem, kız çocuklarının ergen olduklarını öğrenince hemen örtünmeleri için onlara elindeki örtüyü vermiştir. “Evinize gidin, ailenize danışın” dememiştir. Çünkü açıklıkta Allah Teâlâ’ya isyan vardır. Allah’a isyanın olduğu yerde mahlûka itaat edilmez ve Allah’a rağmen kimsenin izni alınmaz. Peygamber Efendimiz’in yaptığı uygulamanın bağlayıcılığını ve Kur’an’ın beyanı olduğunu bilen Hazreti Ayşe, ziyaretine gelen yeğeni Hafsa binti Abdirrahman’ın ince bir başörtüsü ile yanına geldiğini görünce, hemen onun örtüsünü alıp parçalayarak katlamış ve daha kalın bir örtü ile başını örtmesini sağlamıştır.7

Bu uygulamayı tehir etmeden hayata geçirmesi başı örtmenin fevri/ acele olmasıyla ilgili önemli örneklerden bazılarıdır. Bu uygulamalarda veliler ve ergenlik çağına gelen kızlar için yerine getirilmesi gereken önemli hükümler vardır. Bunlardan başlıcaları şunlardır.

Ergenlik çağına girince

Yabancı erkeklerin ve art niyetli kişilerin kötü bakışlarından kurtulmak için hanımlardaki örtünme emri buluğ / ergenlik dönemiyle başlamakla beraber eğer kızlar fiziki anlamda gösterişli olurlarsa, velilerinin onları alıştırmak ve korumak için örtünmenin önemini öğretmeleri gerekir. Peygamber Efendimiz sallellahu aleyhi ve sellem, şu hadisiyle örtünme emrinin başlangıç dönemini tartışmaya mahal bırakmayacak şekilde açıklığa kavuşturmuştur: “Genç kızlar hayız görmeye başladılar mı annesine vacip / farz olan örtünme, onlara da farz olur.8

Demek ki örtünmenin başlangıcı ile alakalı şu husus iyi bilinmelidir: Kız çocukları ne zaman ergen olurlarsa örtünmek o zaman farz olur. İlkokul dörtte, ortaokul altı veya yedi de ya da lisede ergen olunca örtünmek farz olduğuna göre dinin emirlerine uymak niyetiyle samimi biçimde örtünmek isteyenlerin yollarını kimsenin kapamaya hakkı yoktur.

Bir başka rivayette ise Peygamber Efendimiz sallellahu aleyhi ve sellem; “Herhangi bir genç kız, hayız görme yaşına geldiği hâlde başını örtmeden namaz kılacak olursa Allah Teâlâ onun namazını kabul etmez.” buyurmuştur.9 Bazı rivayetlerde; “Ziynet yerlerinin gözükmesinin namazın kabulünü engellediği” üzerinde durulmuştur.10

Yukarıdaki hadisler namazda başı örtmenin zorunlu oluşunu belirttiği gibi başka bir anlamı daha çağrıştırmaktadırlar. Sanki şu mesaj verilmektedir; ergenlik çağına geldikleri hâlde örtünmeyenlerin Allah namazlarını kabul etmez. Bu mesaj, örtünme emri ile ibadetlerin ayrı olduğuna inanalar için bir anlam ifade etmese de yeniden üzerlerinde tefekkür edilmeli ve hayat ona göre anlamlandırılmalıdır. Şüphelilerden kaçınmak ve hayatı dinin çerçevesinde garantiye almak daha akıllı bir davranıştır.

Sünnete uygun gusül abdesti nasıl alınır? yazısını okumak için buyurunuz.

Dr. Mehmet Sürmeli/ İrfanDunyamiz.com

DİPNOTLAR
1 Nur 24 / 31.
2 Buhari, 65, Tefsir, 12, VI / 13.
3 Abdürrezzak, Musannef, Hayz, H. no: 1208, I / 315; Ebu Davud, 26, Libas, 32, H. no: 4101, IV / 356-567; Taberi, Camiu’l-beyan, IX / 305; Hâkim, Müstedrek, H. no: 3500, II / 431.
4 İbni Ebî Şeybe, Musannef, Salât, I / 354.
5 İbni Ebî Şeybe, Musannef, II / 133; Ahmed, Müsned, VI / 239; Beyhaki, Sünen-i Kübra, Hac, 4, H. no: 11312, VI / 95.
6 Taberî, age., IX / 305.
7 Malik, 48, Libas, 4, II / 913.
8 İbni Ebî Şeybe, Abdullah b. Muhammed, Musannef, II / 133; Beyhaki, Sünen-i Kübra, Hac, 3, H. no: 11310, VI / 95.
9 Abdürrezzak, Musannef, Salât, III / 130; Ahmed, Müsned, IV / 150; İbni Mace, Taharet, 132, H. no: 655, I / 214; Beyhaki, Sünen-i Kübra, Hac, 4, H. no: 11311, VI / 95.
10 Heysemi, Zevaid, II / 52.

İslam İlmihalimiz ↗

Dini sorularınıza güvenilir kaynaklardan cevaplar bulmak için tıklayın.

Kaynak Metinler ↗

İlim yolcuları için derlenmiş temel dini metinlere ulaşmak için tıklayın.

Şunlara Gözat

Abdullah bin Mes’ud gerçek bir kahramandı…

Elimizdeki kaynakların bildirdiğine göre Hazreti Dâvûd aleyhis selam, babasının en küçük oğludur ve çobanlık yapmaktadır. …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.