Ailemizle birlikte nasıl nitelikli vakit geçirebiliriz?

Arkadaşlarımıza, dostlarımıza ve akıllı telefonlarımıza ayırdığımız zamanı eşimize çocuklarımıza da ayırıyor muyuz? Başkalarıyla muhabbet ettiğimiz kadar ailemizle de konuşuyor muyuz? Bu soruların cevabını kendimizde aramamız gerekir. Erkeğin hanımına, kadının da kocasına karşı mesuliyetleri vardır. Bekâr hayatlarındaki gibi davranamazlar, birbirlerine karşı sorumluluklarını muhakkak yerine getirmeleri gerekir. Bu sorumluluktan dolayı kıyamet günü hesaba çekileceğiz.

Şunu da unutmamak gerekir ki aile bireyleriyle nitelikli beş- on dakika geçirmek, ilgisiz bir şekilde uzun saatler geçirmekten daha iyidir. Akıllı telefon, televizyon vb. hiçbir şeyle meşgul olmadan sadece muhatabının gözlerine bakarak onunla konuşmak ve dinlemektir nitelikli beraberlik. Bedenin burada olduğu gibi ruhen de başka bir yere gitmeden o anı birlikte idrak etmektir. Bir nevi muhataba değer verdiğimizi göstermek için ona odaklanmamızdır.

Mesela, hanımı beyefendiye bir şeyler anlatıyor, o da telefonuyla meşgul dinliyormuş gibi yapıyor ama aklı başka yerde! Aynı şekilde adam hanımıyla muhabbet etmek istiyor ama kadın televizyonda ki diziye bakmakla meşgul. Ya da çocuğa bir şey söylüyorsun ama çocuğun kulağında kulaklık, elinde ise tablet var ve adeta ortamdan izole olmuş. Her akşam nitelikli beraberlik için akıllı telefonu ve televizyonu kapatıp kitap okuyarak, konuşarak nitelikli beraberlik sağlanabilir. Eğer bu yapılmazsa zamanla aynı mekânda ama ayrı dünyalarda yaşayan insanlar oluruz.

Sofra birlikteliği

Sabah ve akşam yemeklerinin beraberce yenmesi ailedeki muhabbetin sağlanmasına vesile olur. Burada kasıt sadece karın doyurmak değil, hoş sohbet ile beraber gönülleri de doyurmaktır. Sofra beraberliği sevgiyi besleyen unsurlardandır. Aile fertleri hep beraber sofraya oturmalı, yemek yerken birbirlerine günü nasıl geçirdiklerine dair veya başka konulardan sorular sormalı, muhabbetler etmelidir. Ara sıra da latifeler ve iltifatlarla birbirlerinin gönüllerini almak ihmal edilmemelidir. Bu aile içi iletişimde çok önemlidir.

Burada özelikle hanımefendilere yönelik bir hatırlatmamız olacak. Evi evirip çeviren hanımlardır. Hem aile hayatındaki güler yüzüyle, hem de yaptığı güzel yemeklerle kocasının gönlünü hoş tutması, onun rızasını almaya çalışması saliha bir hanımefendiye yakışan en güzel davranıştır.

Çeşitler geziler

Ailenin rahatlaması ve deşarj olması için evin reisi uygun zamanlarda çeşitli küçük geziler düzenlemelidir. İmkân ve zaman buldukça ailecek camiye, mesireye, konferansa, sohbete vs. gitmek aile içi iletişim ve muhabbetin oluşması için çok önemli bir faaliyettir. Eşimiz ve çocuklarımız için güzel hatıralar biriktirmeliyiz. Bazen birlikte yapılan bir pazar alışverişi bile unutulmaz bir hatıra olur.

Rasulullah Efendimiz sallellahu aleyhi ve sellem zaman zaman hanımı Aişe radıyellahu anha’yı deve güreşlerine götürüyor bazen de onunla koşu yarışı yapıyordu. Bizlerin de Nebi Zişan Efendimiz’in bu örnekliğinden alacağımız çok dersler var. Özellikle beyefendilere önemli görevler düşüyor. Hanımını ve çocuklarını devamlı evinde bırakmak doğru değildir. Helal ve meşru bir şekilde ailemizle beraber sosyal faaliyetlere katılmalıyız. İmkân varsa hacca veya umreye gitmek, kutsal topraklarda Kâbe’de, Mescid-i Nebevi’de ve diğer ziyaret yerlerinde beraberce ibadetler yapıp dualar etmek en güzel sosyal faaliyettir.

Akraba ziyaretleri

Yine ailecek yapılması gereken en önemli amel akraba ve komşu ziyaretleridir. Değerli kardeşlerim özellikle çocuk eğitimi açısından çocukların yaşlılarla buluşturulması önem arz ediyor. Allah azze ve zelle şöyle buyuruyor: “Allah’a kulluk edin ve O’na hiçbir şeyi ortak koşmayın. Ana babaya, akrabaya, yetimlere, yoksullara, yakın komşuya, uzak komşuya, yakın arkadaşa, yolcuya, ellerinizin altında bulunanlara iyi davranın. Allah kendini beğenen ve böbürlenip duran kimseyi asla sevmez.” (Nisa, 36)

Rasulullah sallellahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur: “Ahirette cezasını ayrıca vermekle beraber, dünyada Allah Teâlâ’nın çabucak cezalandırmasını en fazla hak eden günahlar, zulüm ve akrabayı ihmâl etmektir.” (Ebû Dâvûd, Edeb, 43; Tirmizî, Kıyâme, 57; İbn-i Mâce, Zühd, 23) “Akrabasıyla ilgisini kesen kimse cennete giremez.” (Buhârî, Edeb, 11; Müslim, Birr, 18, 19)

Kitap okumalı

Özellikle kış akşamları çaylarımızı yudumlarken beraberce ailecek kitap okumalıyız. Unutmayalım kitap okumak hobi değil, ihtiyaçtır. Kuran’ı Kerim, ilmihal, siyer ve özellikle Riyazü-s Salihin’i ailecek bitirmeliyiz. Her gün, bazen iki günde bir hiç olmazsa cuma akşamları beraberce kitap okumalıyız. Bir evin fertleri kitap okumuyor ve devamlı televizyon, akıllı telefon ile meşgul oluyorlarsa burada eğitimden söz edemeyiz. Karşılıklı sohbet etmek, bazen bir kitap okuyup tefekkür etmek, bazen de gündelik hayattan konuşmak gerekir. Bütün aile fertlerinin sohbete, ilgiye ve muhabbete ihtiyacı vardır.

Abdülkerim Temizcan/ İrfanDunyamiz.com

Aile Okulu ↗

Mutlu evlilik ve huzurlu aile konusunu ele alan seçme yazılar okumak için tıklayın.

Çocuk Eğitimi ↗

Çocuk eğitimini batılı pedagojiyi esas almadan işleyen yazılar okumak için tıklayın.

Şunlara Gözat

Yüz yüze iletişimde on altın kural…

Yüz yüze iletişim; doğrudan, aracısız bir iletişimdir. Bu iletişim iki kişi arasında olabileceği gibi, bir …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.