Etkili okuma yöntemleri

Kitap okumak hobi değil, ihtiyaçtır. Bu hakikati anlayıp bir sorumluluk bilinciyle hareket etmek gerekir. “İçimden kitap okumak gelmiyor, kitap okumak istemiyorum” anlayışı mazeret olmamalı. İnsan kendi iyiliği için okuma eylemini bazen zorla da olsa gerçekleştirmelidir. “İstek, eylemden sonra gelir” ilkesi unutulmamalı. Faydanıza olduğuna inandığınız bir ameli, kendinizi zorlayarak başlayıp bir süre sonra artık isteyerek yaptığınızı fark edeceksiniz.

Az olsa da devamlı okumak faydalıdır. Günde 10 sayfa okuyan bir kimse bir ayda 300 sayfalık bir eseri bitirmiş olur. Yılda 12 cilt kitap eder. Günde sadece 10 sayfa okumak çok az gibi gözüküyor değil mi? Ama devamlı yapıldığında ciddi bir şekilde kitaplar bitmiş oluyor. Geriye dönüp baktığımızda yıllar geçti gitti. Şimdi zararından neresinden dönersek kardır anlayışıyla Bismillah demeliyiz.

Verimli okumak

Önemli olan çok okumak değil, verimli okumaktır. Bizim çok kitap okumaktan ziyade fayda sonuçlu okumaya gayret göstermemiz gerekir. Bir Müslüman fert olarak günlük okuduğumuz kitaplar üçe ayrılır:

  • Rutin olarak her gün okumamız gereken kitaplar. Az ama devamlı olarak özellikle sabahleyin ilk okumamız gereken kitaptır Kur’an’ı Kerim. Hem yüzünden ibadet niyetiyle hem de meal/ tefsir okuyarak Yüce Rabbimizin kelamıyla samimi, içten ve devamlı bir yakınlık kurmamız gerekir. Zamanla göreceksiniz Kur’an’ı Kerim size hikmetlerini açacak ve daha iyi anlamaya çalışacaksınız. Yüce Kitabımızla olan bu yolculuğumuz ömür boyu devam etmelidir.
  • Öğrenciyseniz ders kitapları. Gününüzün büyük çoğunluğunu buna ayırırsınız. Kendi alanınızda en iyi olmaya çalışmak gerekir.
  • Bir de hem dini hem de kişisel gelişim için sırayla bitirmeyi hedeflediğimiz kitaplar. Bu konuda en azından haftada bir kitap bitirmeye niyet etmek gerekir.

Bazı öneriler

Herkesin tabi ki farklı bir okuma serüveni vardır. Ben de bu yazıda kendi okuma serüvenimden yola çıkarak etkili okuma tekniklerini derlemeye çalıştım. Dileyen bu önerilerimizi deneyebilir, umarız faydalı olur.

1. Kitabın ilk sayfasına kitabı okumaya başladığınız tarihi yazınız bir de bitirdiğiniz zaman tarihi yazın. Bu günlük ne kadar istikrarlı kitap okuduğunuzu anlamak için önemli bir uygulamadır.

2. Okumaya başladığınız kitabın içindekiler bölümünü ve önsözü ilk önce okuyarak evvela kitabın muhtevası hakkında bilgi sahibi olmalıyız.

3. Kitap okumaya başladığınızda akıllı telefon ve başka eşyaları masanızdan kaldırınız. Sadece okuyacağınız kitaba odaklanınız. Bir kitabı bitirmeden diğerine geçmeyin böyle yapmak aylar sonra onlarca kitabın yarım kalması demektir. Bu konuda da irademizi göstermeliyiz.

4. Hafta içi yarım saat hafta sonu bir saat en az kitap okumaya çalışın. Kitap okumak için uygun zaman ve mekan aramayın. Bazen otobüste giderken bazen de durakta beklerken okumaya gayret ediniz. Akıllı telefona verdiğimiz zamanı azaltarak bu sonuçtan çok daha fazlasına ulaşabiliriz.

5. Önemli gördüğünüz cümlenin altını çiziniz. Bir kaç ay veya yıl sonra o kitabı tekrar elinize aldığınızda altını çizdiğiniz yerleri okumanız yeterli olacaktır.

6. Bir not defteriniz olsun zaman zaman da buraya okuduğunuz cümlenin veya paragrafın aynısını değil, anladıklarınızı yazın. Özellikle yeni öğrendiğiniz bir kavramı yazmayı ihmâl etmeyin. Bu hem kelime hazinenizin artmasına hem de daha güzel fikirlerinizi ifade etmenizi sağlayacaktır.

7. Bir kitabı bitirirken madde madde “Anladıklarım” başlığı altında notlar alırsanız, ileride sadece bu maddeleri okumak bile kitabı yeniden okumaya eş değer olur.

8. Hangi kitapları okumalıyım? Kur’an’ı Kerim, ders kitapları, kişisel gelişim, temel dini eserler gibi mutlaka okumamız gereken eserlerin dışında hangi konular ilginizi çekiyorsa o yönde kitaplar okumalısınız. Mesela kimi tarihten hoşlanır kimi roman okumayı çok sever. Hangi alana daha çok ilgi duyuyorsanız o alanla ilgili kitapları okumanız daha faydalı olacaktır.

9. Bu hafta okuyacağınız kitap masanızda veya çantanızda dursun. İş yoğunluğu veya tembellik sebebiyle çoktandır kitap okuma programınız bozulduğunda kitabı devamlı görmeniz hatırlatıcı bir uyarı olabilir. Ara verildiğinde rehavete kapılmayıp yeniden başlamak gerekir.

10. Kitap okumakla akıllı telefondan veya bilgisayardan okumak arasında çok fark vardır. İhtiyaç olmadan bilgisayardan kitap indirip okumayın. Mümkün mertebe kitabı elinize alarak, önemli gördüğünüz yerlerin altını çizerek okuyunuz. Eşya ile insan arasında özel bir bağ vardır. Bu iç huzuru bilgisayardan okumak sağlamaz.

11. Sayfanın yanına veya boş sayfalara notlar almaktan sakınmayın.

12. Kitap tahlil gruplarına dahil olmak hem kitap okumaya teşvik anlamında hem de farklı bakış açılarını da öğrenmek için önemlidir. Üstelik bir araya gelindiğinde sohbet meclislerinin verdiği bereket, feyiz, sekine ve manevi huzurdan da istifade edilmiş olunur.

13. Özellikle kitap okuma alışkanlığını kazanmak için ilk önce öykü, hikaye, roman ve hatırat eserlerinden başlamak en doğru olanıdır. Belli bir zaman sonra ilmi ve fikri daha ağır eserlere geçiş yapılabilir.

Abdülkerim Temizcan/ İrfanDunyamiz.com

Şahsiyet Gelişimi

Müslümanca şahsiyet gelişimi yazıları okumak için tıklayın.

Adab-ı Muaşeret ↗

Görgü kuralları ve edeplere dair yazılar okumak için tıklayın.

Şunlara Gözat

Dişçi Mehmet Efendi’nin zikri…

Allah dostlarını sevmek ne büyük kazanç, öyle değil mi kardeşlerim. Bu, insana Allah’ın bir lütfu, …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.