Bazı insanlar ne yapsanız beğenmezler

Öyle insanlar var ki kendilerine hiçbir şeyi beğendiremezsiniz. Ne yaparsanız yapınız, beğenmezler. İyi de yapsanız, kötü de yapsanız mutlaka bir hata, bir kusur bulurlar, beğenmezler. Zira onların gözleri hiç güzeli, doğruyu görmeye alışık değildir. Hep çirkini, yanlışı, hatayı, noksanı görürler.

Bu durum, biraz da insanın iç âlemi, düşünce dünyasıyla ilgilidir. Aslında güzellik veya çirkinlik düşüncede başlar: Güzel düşünen, güzel söyler, güzel konuşur, gördüğü varlıkların güzel yönlerinden bahseder. O bakımdan insanın fikri ne ise zikri de odur, denilmiştir. Zikri güzel olanın fiili de güzel olur, güzel işler yapar.

Fikri, zikri, fiili kötü olan kimseye gelince, o, gördüğü olayları da kötü yorumlar. Kendisinin güzellikten behresi olmadığı için olaylardaki güzelliği de göremez ve güzel yorumlayamaz. Buna misal olarak aşağıdaki olayı ve bu konudaki ayeti zikredebiliriz:

Ebû Mes’ûd el-Bedrî el-Ensârî radıyellahü anh bizzat şahit olduğu bir olayı şöyle anlatıyor:

“Biz Peygamber’in ashabı sadaka vermekle emrolunduğumuz zaman, ücretle arkamızda yük taşır, kazancımızdan bir kısmını sadaka verirdik. Ebû Akîl de bir gün sadaka olarak yarım sâ’/bir buçuk kg. hurma getirmişti. Durumu iyi olan başka biri de ondan daha çok miktarda sadaka getirmişti.

Orada bulunan bazı münafıklar:

“Şüphesiz Allah zengindir, bu birinci adamın getirdiği sadakaya muhtaç değildir. Şu çok sadaka getiren kimse de ancak gösteriş için getirmiştir, dediler. İşte bunun üzerine şu ayet indi:

“Müminlerden, içlerinden geldiği gibi yüklü miktarda sadaka verenleri (bunlar gösteriş yapıyorlar diye) ayıplayanlar, çekiştirenler ve dişinden tırnağından artırdıkları azıcık şeylerini verenleri de (Allah’ın bunların bir avuç hurmasına mı ihtiyacı var diye) alaya alanlar var ya, asıl Allah onları alaya almıştır. Onlar için çok acı bir azap vardır.” (Tevbe, 9/79)

Bu olaya şahit olan akl-ı selim sahibi birisi olayı doğru yorumlar, ondan kendisine ders çıkarır ve der ki:Bu zengin kimse ne kadar da cömert, demek ki o verdikçe Allah da ona veriyor. Az veren kimseye gelince o da akşama kadar çalışıp sırtında yük taşımış, aldığı ücretin yarısını sadaka olarak getirmiş, gerçekten takdire şayan bir kimse. O, bu haliyle hem fakirlere örnek, hem de zengin olup da yardım etmeyen kimselere örnek olmuştur.”

Varlık ve olaylardaki güzellikler göremeyen, içleri dışları fitne fesat dolu kimseler ise olayı tam tersine yorumlayarak, çok vereni “gösteriş için veriyor” diye ayıplıyorlar, az verenle de “Allah’ın bu kadarcık sadakaya ihtiyacı mı var” diyerek alay ediyorlar, eğleniyorlar. Ne diyelim, zamanı gelince Allah da onlarla eğlenecek ve hak ettikleri cezayı verecektir.

Doç. Dr. Durak Pusmaz/ İrfanDunyamiz.com

İrfan Mektebi ↗

Sevdirici, müjdeleyici üslupla yazılmış hayata dair yazılar okumak için tıklayın.

Gönül Dünyamız ↗

Gönül insanlarına dair bam telinize dokunacak yazılar okumak için tıklayın.

Şunlara Gözat

Hayata farklı açılardan bak…

Bir olayı veya bir nesneyi ya da bir olguyu analiz ederken herkes bulunduğu pencereden, kendi …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.