Hangi aile modelini tercih edersiniz?

Ümmü Cemil’in kocası Ebû Leheb’e bu dünyada yaptığı yardımların karşılığını cehennemde odun hamallığı yaparak alacağını âyet-i kerime haber veriyor. (Bkz. Tebbet, 4) Böylece, bu azgın karı-kocanın her ikisinin de cehennem ateşinde azap içinde azapla cezalarını bulacağını anlıyoruz:

Bu dünyada hatırlı bir mevkii olan, izzet ve ikbal içinde yaşamış soylu bir kadının ebedî âlemdeki ünvanı odun hamallığı. Bu odun hamalının taşıyacağı şey ise hayat arkadaşını yakmakta kullanılacak odundan başkası değildir.

Bu dünyada kocasına uyarak Peygamberimizin yollarına diken taşıyan, aynı zamanda Peygamberimiz aleyhinde etrafa lâf da taşıyıp duran bu kadın, ahiretteki ebedî hayatını da cehennem alevleri içinde, kocasının ateşine odun taşımakla geçirecektir.

Ebû Leheb ise alevler içinde kavrulurken, bir insanın felâketler karşısındaki ilk sığınağı olan hayat arkadaşından yardım veya teselli görmek bir yana dursun, ateşini tutuşturan odunları onun sırtında taşınırken görmek gibi bir başka azabı da ateş azabıyla beraber tadacaktır.

Tebbet Sûresi’ndeki aile modeli, insanın başına gelebilecek felâketlerin en büyüğünü tasvir ediyor: Birbirini kötülükte taklit eden, birbirini azdıran, birbirinin ateşini tutuşturan eşler. Bunun sonucu ise ebedî bir cehennem azabını beraberce paylaşmak ve birbirinin ateşini kızıştırmak…

Oysa aile hayatı insanlara birbirinin hayatını cehenneme çevirsinler diye verilmemişti. Bilâkis, aile yuvası, Allah’ın insanlar üzerindeki en büyük nimetlerinden biridir. Hatta cennet hayatının mutluluklarından esintiler taşıyan bir nimettir diyebiliriz. Fakat aile hayatında bu özellik potansiyel olarak mevcuttur. Bu potansiyeli harekete geçirmek ise eşlerin iradesine bırakılmıştır.

Cennet hayatının bir nümunesini bu dünyada yaşamak isteyen eşler, beraberce Rablerinin öğütlerine yönelirler, O’nun ve Resulünün yap dediğini elden geldiğince yaparlar, yapma dediklerinden kaçınırlar. Erkek kadında, kadın kocasında örnek alınacak güzellikler bulur ve ondan geri kalmamaya çalışır. İkisi de böylece Allah’ın rızasını kazanmak için birbiriyle yarışır. Ve ikisi de bu yarışı galip olarak bitirir. Sonunda da Allah’ın vaad ettiği mutluluğa beraberce erişirler. İşte, Ebû Leheb ile karısının bir kin uğruna kaçırdıkları ve kendi elleriyle cehenneme çevirdikleri cennet hayatından tablolar:

“Onlar, âyetlerimize iman etmiş ve hakka teslim olmuş kimselerdir. Siz de, eşleriniz de sevinç içinde girin cennete. Etraflarında altın tepsiler ve kadehler dolaştırılır. Orada canların çektiği, gözlerin hoşlandığı her şey vardır. Siz orada ebediyen kalacaksınız.” (Zuhruf, 69- 71)

Azap arkadaşı o iki Peygamber düşmanının dehşet verici macerasını okurken, bizi onlara değil de yukarıdaki âyetlerde anlatılan eşlere benzetmesi için fiilimizle de dilimizle de Allah’a yalvaralım.

Ümit Şimşek/ İrfanDunyamiz.com

Aile Okulu ↗

Mutlu evlilik ve huzurlu aile konusunu ele alan seçme yazılar okumak için tıklayın.

Çocuk Eğitimi ↗

Çocuk eğitimini batılı pedagojiyi esas almadan işleyen yazılar okumak için tıklayın.

Şunlara Gözat

Selât-ü selam hassasiyeti…

Yüce Allah, Hazreti Muhammed sallellahu aleyhi ve sellem’in kendi katındaki değerinden dolayı ona salat-ü selam …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.