Sitemizi öyle bir anlattı ki…

kissalarla-degerler-egitimi-atolyesi

Aydın Başar, gayret ehli bir eğitimci-yazar, daha doğru bir ifade ile mürebbi bir kardeşimiz. Çocuk terbiyesine dair derli toplu güzel çalışmalara ciddi anlamda ihtiyaç duyduğumuz bir süreçte Aydın Başar, kurduğu bir internet sitesi ile buna dikkat çekiyor. “Terbiye” kelimesinin Rab’dan geldiği bilinciyle “Çocuk terbiyesi” ifadesini duyduğunda gözleri yaşaran şuurlu insanları bulmak ve onlarla birlikte bu alanda topluma güzel şeyler sunmak istiyor. 

Başar, sitede şu kavramları öne çıkarıyor: Kıssalarla değerler eğitimi, menkıbelerle değerler eğitimi, anılarla değerler eğitimi, fıkralarla değerler eğitimi.

abdullah-yildizAydın Başar bu amaçla kurduğu www.dinkulturuatolyesi.com isimli sitenin hem anne babalara ve öğretmenlere, hem de öğrencilere ve bu arada imamlara da yönelik bir site olduğunu söylüyor.  

“Çocuk terbiyesi” alanında yayına başlayan sitede sevdirici ve kolaylaştırıcı bir üslupla üretilen din öğretimi içeriklerine yer veriliyor. Prof. Dr. M. Yaşar Kandemir Hoca’nın teşvik ve yönlendirmeleriyle yayına başlayan  www.dinkulturuatolyesi.com sitesinin Yayın Yönetmenliğini Aydın Başar üstleniyor.

Başar, sitede yer alan ana bölümleri şöyle açıklıyor: “Sitemizde şunları bulabileceksiniz:

1. ÇOCUK TERBİYESİ: Geçmişten günümüze kadar gelen kıymetli İslam âlimlerimizin çocuk yetiştirmeye ve çocuk terbiyesine dair birikimlerini sitemizde derliyoruz. 

2. KISSA HAVUZU:  Akla ve kalbe dokunan birbirinden güzel kıssaları burada bulabileceksiniz.

3. DEĞERLER SANDIĞI: Çocukların ahlaki gelişimi için hazırlanan değerler eğitimi içeriklerini Değerler Sandığı bölümünde bulabileceksiniz.

4. ANILAR GEÇİDİ: “Anılarla Değerler Eğitimi” başlığı altında âlimlerin, kalem erbabının ve faziletli kişilerin anılarını derliyoruz. Her birisi bir değere atıf yapan birbirinden güzel anıları bulabileceksiniz.

5. ALTIN ÖĞÜTLER: Âlimlerin ve faziletli kişilerin kısa öz ve etkileyici öğütlerini bulabileceksiniz.

6. ÖRNEK ŞAHSİYETLER: İmam Gazali’den Bediüzzaman’a, Aliya İzzet Begoviç’ten Hasan El Benna’ya kadar İslam âlimlerimizi ve abide şahsiyetleri tanıtan yazıları sitede bulabileceksiniz.

7. GÜZELLİKLERİ YAŞATALIM: İyiye ve güzele dair teşvik edilmesi gereken konular işleniyor.Din-kulturu-atolyesi

Ve bunların dışında çocuk terbiyesine dair birçok farklı alandaki içeriği sitede bulabileceksiniz.” 

www.dinkulturuatolyesi.com  sitesinin Kıssa Havuzundan bir kıssaya ve hisseye yer verelim: 

Çocuğun birisi bal yiyince vücudunda yaralar çıkıyormuş, ama bir türlü bal yemeyi de bırakamıyormuş… Ailesi, çocuklarının bal tutkusunu önleyebilmek için hekimlere gitmişler, tedbirler uygulamışlar, ama nafile! Sonunda, tavsiye üzerine, Ebu Hanife Hazretlerine gitmişler. İmam Ebu Hanife, sorunu dinledikten sonra çocuğun ana ve babasına; “Kırk gün sonra gelin” demiş…

Anne ve baba buna bir anlam veremese de çaresizlik içinde mecburen geri dönmüşler…

Kırk gün geçtikten sonra tekrar Ebu Hanife Hazretlerinin huzuruna varmışlar. İmam-ı Âzam, çocukla kısa bir görüşme yaptıktan sonra ona; “Bundan sonra bal yeme evlâdım!” demiş. Sonra da çocuğun ailesine dönüp; “Tamam, gidebilirsiniz” demiş. Anne-baba şaşkınlık içinde; “Bu mudur yani?” dermişçesine birbirine bakmışlar. Öyle ya, kırk gün bekleyip de sonunda sadece bir cümle duymak, anlaşılır bir durum değilmiş. Fakat karşılarındaki zat da devrin en büyük âlimi… Sıradan birisi değil ki… Onun dediği gibi yapmışlar ve evlerine dönmüşler…

Sonraki günlerde bakmışlar ki çocukları artık bal istemiyor! Merak etmişler bunun sebebini. İmam-ı Âzam’ı tekrardan rahatsız etmişler ve ona; “Efendim, ona bir cümle söylediniz. Nasıl onu baldan vazgeçirebildiniz? Nedir bunun hikmeti?” diye sormuşlar.

Gülümseyerek şöyle cevap vermiş İmam-ı Azam Ebu Hanife: 

“Kırk gün önce, ben de bal yiyordum. Bal yiyen birinin, başkasına ‘bal yeme!’ demesi etkili olmazdı. Sizin ilk gelişinizde bal yemeyi kestim, önce nefsimde denedim bunu. Kendim bunu bırakmanın mümkün olduğunu görünce sözüm de ona tesir etti.”

Abdullah Yıldız/ Yeni Akit, 01.11.2016

akit-gazetesi

Şunlara Gözat

Varlığı okumak…

Bütün hakikatlerin tek kaynağı ve çekirdeği olan Kur’an’ın nüzulüne şahit olduğu için Kadir gecesi Kur’an’da …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.