Öğretmene hürmet, talebeye sevgi…

Öğretmen, model olan, örnek alınacak kişidir. Öğretmen güncel bir ifadeyle rol modeldir talebelerine… Mum gibi kendisi erir, fedakârlık yapar ama etrafına nurlar saçar.

İnsanın ruh aleminde harikaların kaşifidir öğretmen. İnsanın içindeki bu harikaları keşfedemeyen, ondaki derinliğe aşık olamayan bir öğretmen esaslı bir öğretmen olamaz.

Öğretmen sanatkardır

Doktor organların dilinden, sanatkar sanat eserlerine malzeme olacak eşyanın dilinden anlayan kişidir. Öğretmen ise çocuğun dilinden anlayan kişidir. Çocuğun ruh dünyasını tanımayan öğretmen, soğuk demir döven demirciye benzetilmiştir.

Sevgi, muhabbet, aşk, iştiyak, öğretmenin ayrılmaz vasıflarıdır. Gönlünde verebileceği bir şey olamayan, yaptığı işi severek yapmayan öğretmenin kimseye vereceği bir şey kalmamıştır.

Öğretmen, talebesinin ruhuna hitap eden onun iç alemini işleyen, kafası ve kalbini besleyen şahsiyetini ve karakterini olgunlaştırıp geliştiren sanatkardır. Öğretmenin becerisi ve başarısı yetiştirdiği talebenin başarısında ve terbiyesinde gizlidir.

nurettin-topcu-dursun-ali-tasci

Her şeyden önce muallimlik bir peygamber mesleğidir. Fahr-i Kainat Efendimiz sallellahu aleyhi ve sellem, kendini bir muallim olarak vasıflandırmış; ’’Ben muallim olarak gönderildim’’ buyurmuşlardır. (Keşfu’l Hafa C.2 Hadis No:1756)

İmam-ı Gazali Hazretleri ilmi ile amel eden bir öğretmeni güneşe benzetmektedir. O güneş gibi bitmez tükenmez bir ışık kaynağıdır. Işığını ve ısısını ne kadar cömertçe harcarsa harcasın verimliliğinden hiçbir şey kaybetmez. Talebeleri ve kitapları da onu kıyamete kadar unutulmadan yaşatacaktır.

Gazali Hazretleri amelsiz öğretmenleri ise bileğiye benzetmektedir. Bileği bıçağı biler, keskinleştirir ama kendiside yıpranır, yok olur gider. Bir de amelsiz öğretmeni iğneye benzetir. Kendisi çıplaktır ama başkalarını giydirmeye devam eder, çalışır fakat kendisine bir faydası dokunmaz.

Öğrenci tarla gibidir

Gazzali Hazretlerinin şu cümleleri de çok düşündürücüdür:

’’Hoca talebeden minnet ve teşekkür bekleme yerine, kendisi ona teşekkür etmelidir. Çünkü talebe aklını, fikrini, zekasını, işlemek üzere hocasına teslim etmiştir. Biz onu bir tarla gibi işleyecek, ondan büyük verimler alacağız. Bunun için öğretmen olarak ona minnettar olmamız icap eder.’’

omer-nasuhi-bilmen-dinkulturu-atolyesi

Gazzali Hazretlerinin bu fikirlerinin kaynağı nın Ömer Nasuhi Bilmen Efendi’nin “500 Hadis-i şerif” adlı kitabında tercüme ve şerh ettiği şu hadis-i şerif olabileceğini tahmin ediyorum:

‘’Kendisinden ilim tahsil ettiğimiz zata tazim ediniz, kendisine ilim öğrettiğiniz kimseye de ihtiramda bulununuz.”

Öğretmene hürmet

Bu hadis-i şerif aynı zamanda öğretmen ve öğrenci ilişkilerinin nasıl olması gerektiğini de çok güzel özetlemektedir. Bizim inancımızda ve eğitim anlayışımızda “öğretmene hürmet” ile birlikte “talebeye sevgi” de yer almaktadır.

Günümüzde öğretmen ve öğenci ilişkileri dejenere olmuştur. Halbuki bütün öğenci ve öğretmenler bu anlayışla hareket etmiş olsalar, eğitimde en güzel sonuçlar alınacaktır.

Çocuklarımıza da bu anlayışı kazandırmamızda fayda var. Onlara öğretmenlerine göstermeleri gereken saygıyı anlatmamız gerekmektedir. Bir müslümana yakışan tavır, öğretmenine saygılı olmasıdır.

Hazreti Ali Efendimizin bir sözü ile noktayı koyalım: ’’Bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum.’’

Osman Gülşen/ İrfanDunyamiz.com

İrfan Mektebi ↗

Sevdirici, müjdeleyici üslupla yazılmış hayata dair yazılar okumak için tıklayın.

Gönül Dünyamız ↗

Gönül insanlarına dair bam telinize dokunacak yazılar okumak için tıklayın.

Şunlara Gözat

İz bırakan mal müdürü Neşet Özerdem

Bir mal müdürü düşünün, Türkiye’nin çeşitli yerlerinde görev yapmış ve her gittiği yerde iz bırakmış. …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.