Sonunda ruh eşini bulmuş…

Bir gün bir tanıdığın mekânında hasbihal ediyoruz. Derken kapıdan, şahsen tanıdığım ama o zamana kadar bende olumsuz izlenimler bırakan bir kişi girdi odaya. Mekân sahibinin elini öpmeye çalıştı. Paraya acilen ihtiyacı olduğunu hissettirecek şeyler söyledi. O arkadaş o zamanki parayla küçük bir meblağ verdi. Gelen şahıs teşekkür ederek ayrıldı.

Şahıs gittikten sonra mekân sahibi, şahsı tanıyıp tanımadığımı sordu. Ben de pek fazla tanımadığımı söyledim. Meğer eski arkadaşlarındanmış. “Sonraları pis işlere bulaştı” dedi ve ekledi: “Tertemiz karısı ve çocukları vardı. Karısını boşadı. Tabii çocuklar da annelerinin yanında kaldı. Sonra da kötü yolda olan bir kadınla evlendi. Şimdi onunla yaşıyor.”

Birden midemin bulandığını hissettim. Aynı zamanda Kur’an-ı Kerim’de defalarca okuduğum halde hikmetini pek düşünmediğim ayetin hikmeti ışıldadı beynimde. Nur Suresi’nde zina eden bir erkeğin ancak zina eden veya müşrik bir kadınla evlenebileceği, zina eden bir kadının da ancak zina eden veya müşrik bir erkekle evlenebileceği, temiz (zinaya bulaşmamış  manen kirlenmemiş, namuslu) erkeklerle temiz kadınların birbirlerine layık oldukları belirtiliyordu.

Zina eden erkek, zina eden veya müşrik olan bir kadından başkası ile evlenmez; zina eden kadınla da ancak zina eden veya müşrik olan erkek evlenir. Bu, mü’minlere haram kılınmıştır.”(Nûr, 3)

Kötü kadınlar, kötü erkeklere; kötü erkekler de kötü kadınlara; temiz (namuslu) kadınlar temiz (namuslu) erkeklere, temiz erkekler de temiz kadınlara layıktır…”(Nûr, 26)

Bu ve benzeri olayları, bu ayetlerle birlikte düşündüğümde şu sonuçlara ulaştım: Ruhen kirlenmiş bir erkek çevre baskısından veya başka sebeplerle temiz bir hanımla evleniyor. Her ne kadar bedenleri evlense de ruhları birbirine uyum sağlamıyor, sağlayamıyor. Ruhen temiz olan eşinden, ruhen zevk alamayan kirlenmiş erkek, gözünü dışarıya dikiyor, ancak kendisi gibi kirlenmiş habis kadınlarla ruhen uyuşabiliyor.

Bu evlilik, çevre baskısına göre ya mutsuz bir şekilde devam ediyor (tabi erkeğin gözü hep dışarıda) ya da baskı azalınca ayıp kavramı kalkınca boşanıp kendisi gibi habis kişilerle evleniliyor. Tabi bu durum habisleşmiş kadınlar için de böyle oluyor. O da temiz eşle mutlu olamıyor fırsatını bulduğunda habisleşmiş bir kişiyi buluyor.

Elbette, can-ı  gönülden yapılmış, gerçekten pişman olunarak yapılmış tövbe sahiplerini ayrı tutuyorum. Demek ki zina fiili kişiyi manen düşürüyor. Rabbimiz Kur’an’da bizi hem uyarıyor hem de nehyediyor: “Sakın zinaya yaklaşmayın. Çünkü o, son derece çirkin bir iştir  ve çok kötü bir yoldur.” (İsra, 32)

Ali Uslu/ İrfanDunyamiz.com

İrfan Mektebi ↗

Sevdirici, müjdeleyici üslupla yazılmış hayata dair yazılar okumak için tıklayın.

Gönül Dünyamız ↗

Gönül insanlarına dair bam telinize dokunacak yazılar okumak için tıklayın.

Şunlara Gözat

Çocuk psikolojisi ve ideal yaklaşım…

Göz aydınlığımız olan çocuklarımız; evin bereketi, solmayan gülü, hayatın neşesi ve geleceğimizin umududur. Çocuk aile …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.