Kimlerin duası kabul olur?

Allah Teâlâ duaları kabul eder ve ihtiyaçları yerine getirir. Bunun delili şu âyet-i kerimedir: “Rabbiniz buyurdu ki: ‘Bana dua edin, Ben de duanızı kabul edeyim’.” (Mü’min sûresi, 60.)

Allah Teâlâ, her şeye kâdirdir. Kullar vermeyi sevseler bile isteyeni sevmezler. Allah celle celaluh ise kendisinden isteyeni sever. Çünkü ihsan etmeyi sever. Zira bir ismi de Muhsindir.

Ayet ve hadislere göre şu kimselerin duaları kabul olur:

a- Mazlumun Duası

Mazlum olan, kâfir bile olsa kâfirin duası dünyada kabul edilir, Âhirette ise duası, isteği, yalvarış ve yakarışı kabul edilmez. Mazlumun duasının kabul edileceğine dair Rasûlullah Efendimiz sallellahu aleyhi ve  sellem şöyle buyurmuştur: “Mazlumun bedduasından kork; çünkü bu dua ile Allah’ın arasında hiçbir perde yoktur.” (Müslim, “İmân”, 29; Buhârî, “Cihad”, 180, Zekât, 63; “Mezâlim”, 9; Ebû Dâvûd, “Zekât”, 5; Tirmizî, “Zekât”, 6.)

Âhirette, kâfirin dua ve yalvarışının kabul edilmeyeceğine dair âyet-i kerîme şudur:“Kâfirlerin duası/ yalvarışı daima boşa çıkar.” (Ra’d sûresi, 14.)

b- Anne-Babanın Evladına Duası ve Misafirin Ev Sahibine Duası 

Peygamber Efendimiz sallellahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur: “Makbul olduğunda şüphe olmayan üç dua vardır: (Ana ve) babanın (evladına olan) duası, misafirin (ev sahibine olan) duası, mazlumun duası.” (Ebû Dâvûd, “Vitir”, 29, (1536); Tirmizî, “Birr”, 7, (1906), “Deavât”, 47; İbn Mâce, “Dua”, 11, (3862).) Anne ve babada, şefkat, merhamet ve acıma galiptir. Misafirde ikram karşısında nimet bilme, nimete karşı teşekkür etme, ikrama karşı en büyük ikram edici olan Allah’ın ikramına vesile olma vardır.

c- Oruçlunun İftardaki Duası ve Adil İdarecinin Duası

Rasûlullah Efendimiz sallellahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur: “Üç kimse vardır ki duaları reddolunmaz: Oruç açma zamanında oruçlu, âdil idareci ve mazlumun duası. Allah bunu (mazlumun duasını) bulutların üstüne kaldırır, göğün kapılarını ona açar ve Rabb Teâlâ: ‘İzzetim hakkı için, bir zaman sonra da olsa (öcünü almakta) mutlaka sana yardım edeceğim’ buyurur.” (Tirmizî, “Deavât”, 139.) Oruçlu kişi, meleklere benzer hâli, boynu bükük tavrı, yalvaran dili; âdil idareci, idare ettiği insanlara karşı bir annenin şefkati gibi yardımı ve faydalılığı, haklıya haklı, haksıza haksız muamelesi yapan adâleti ile görevini yerine getirme hassasiyeti ile duanın kabulüne vesile olmaktadır.

d- Ezan ile Kamet Arasında Dua Edenin Duası

Enes bin Mâlik’den rivayete göre Peygamber Efendimiz sallellahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur: “Ezan ile kamet arasında yapılan dua reddolunmaz.” – O esnada ne diyelim yâ Rasûlallah! -”Allah’tan dünya ve âhirette âfiyet isteyiniz” buyurdu. (Tirmizî, “Salât”, 46, “Deavât”, 138; Ebû Dâvûd, “Salât”, 35, 37, “Cihâd”, 39; Ahmed b. Hanbel, III, 119, 155, 225, 254.)

Ezan ile kamet arası insanın kalben ve bedenen Allah Teâlâ’ya tam yönelmenin zamanı ve zeminidir. Çünkü mü’min, namaz öncesi istiğfar etmiş manen temizlenmiş, abdest almış bedeni temiz, üstü temiz, namaz kılacağı yer temiz olmuştur. İşte bütün bu temizliklerle Allah Teâlâ’ya manen yaklaşmanın en güzel zemin ve zamanı olan namaza yani tam huzura alınmak üzere olan durumu duanın kabulüne vesiledir.

e- Müslüman Kardeşin Diğer Bir Müslüman Kardeşe Olan Duası

Peygamber Efendimiz sallellahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur: “Bir müslümanın, yanında olmayan din kardeşine yaptığı dua makbuldür. Bir kimse din kardeşine hayır dua ettikçe, yanında bulunan görevli bir melek ona: ‘Duan kabul olsun, aynı şeyler sana da verilsin’ diye dua eder.” (Müslim, “Zikir”, 87-88; İbn Mâce, “Menâsik”, 5; Ahmed b. Hanbel, V, 195.)

Şefkatli bir ana veya baba, bir başkası çocuğuna bir iyilik ettiği zaman sanki kendisine iyilik yapmış gibi hatta kendisine yapılandan daha çok memnun olur. Allah Teâlâ ise kullarından daha çok merhametlidir. Allah Teâlâ, kulları için dua edene bile merhamet ediyor, ya iyilik yapana, ona daha çok merhamet ediyor. Kul kulluğu ile merhamet eder de merhamet edenlerin en merhametlisi olan Allah celle celaluh merhamet etmez mi? Elbette merhamet eder, mecburen değil, lütfu ve merhametiyle merhamet eder.

f- Hastanın Duası

Rasûlullah Efendimiz sallellahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur: “Bir hastanın yanına girdiğin zaman; ondan, sana dua etmesini iste. Çünkü onun duası, meleklerin duası gibi (makbul)dur.” (İbn Mâce, “Cenâiz”, 1) Hastada âcizlik ve ihlâs, hastalığın sıkıntısına sabrı sebebiyle meleklerin temizliği gibi günahlardan temizlenmiş hâli duanın kabulüne bir vesiledir.

İbrahim Cücük/ İrfanDunyamiz.com

İslam İlmihalimiz ↗

Dini sorularınıza güvenilir kaynaklardan cevaplar bulmak için tıklayın.

Kaynak Metinler ↗

İlim yolcuları için derlenmiş temel dini metinlere ulaşmak için tıklayın.

Şunlara Gözat

Beyefendi bir şair Bahattin Karakoç…

2008 yılınca Mehmet Nuri Yardım Bey ve arkadaşları tarafında Eskader kurulmuş ve derneğe bağlı sanatalemi …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.