Kartal Mehmet Akif Ersoy İHL’den örnek çalışma

Kartal Mehmet Akif Ersoy İHL’de üç senedir uyguladığımız ve her sene bir önceki yıldan edindiğimiz tecrübelerle geliştirdiğimiz bir kitap okuma projemiz var.

Geçen sene 20 öğretmen ve 6 mezun öğrenci rehberliğinde yürüttüğümüz çalışmamıza yaklaşık 400 öğrencimiz katıldı ve sene boyunca düzenli kitap okudular.

Bu projeyi okulumuzda “Okuma Gönüllüleri” adında bir kulüp tarafından yürütüyoruz.

kartal-mehmet-akif-ersoy-ihlÇalışmanın özeti

Her öğretmen ya da grup rehberi (okulumuzdan mezun ve aynı zamanda üniversite öğrencisi)  sene başında 15 kişilik kitap okuma grubunu kurar.

Proje kapsamınsa okutulacak her kitaptan 16 adet alınır.

Öğrencilere okumaları için bir hafta ya da on beş gün süre tanınır.

Belirlenen sürede grup içerisindeki herkes aynı kitabı okur ve kitaplar gruplar arasında sürekli değiştirilir.

Kitap okunduktan sonra öğrenciler grup rehber hocalarıyla birlikte kitap kritik toplantısı yapar.

Bu çalışma sayesinde her öğrenci hocası rehberliğinde senede yaklaşık 20 kitabı tahlil ederek okuma fırsatını yakalamış olur.

Çok güzel sonuçlar elde ettiğimiz bu proje her okulda uygulanabilir. İnşallah faydalı olur.

İşte ayrıntılarkartal-mehmet-akif

Bu proje; okuyan, düşünen, tahlil eden, eleştiren bir gençlik yetiştirme amacına yönelik, okulla birlikte yürütülen bir çalışma şeklinde planlanmıştır.

Nitelikli okumalar yapmanın kişiyi ne kadar geliştirdiği herkes tarafından bilinen bir gerçektir. Diğer yandan faydasız, gereksiz ya da yıkıcı metinleri okumanın zaman kaybına yol açtığı ve kişinin değerleri açısından olumsuz etkileri bulunduğu da aşikârdır.

Yapılan diğer bir yanlış ise okumayı sevdirirken kitaplara gömülmüş, çevresinden bîhaber, asosyal kişilik oluşumlarına kapı aralamaktır.

Projede bu vb. pek çok durum göz önüne alınarak okumayı hayatın bir parçası haline getirecek bir plan program çıkarılmıştır. Gerek okulumuzun gerek başka okulların farklı branşlardaki öğretmenlerinden “seçme kitap listeleri” alınarak bu listeler harmanlanmıştır.

Ardından okuma faaliyetini yürütecek gönüllü öğretmenler belirlenmiş ve kendi gruplarını oluşturmaları talep edilmiştir. Öğrenci grupları en fazla 15 kişi olacak şekilde yapılandırılmış ve her kitaptan 16 adet temin etme yoluna gidilmiştir.

Çalışma yürütülürken kitaplar öğrencilere süreli olarak dağıtılmakta, okunduktan sonra hocaları rehberliğinde kitap kritikleri yapılmakta ve tekrar başka bir grubun almasına imkân tanıyacak şekilde okula teslim edilmektedir.

Gönüllülük esasına göre yürütülen bu çalışma pek çok faydayı beraberinde getirmiştir. Öğrencilerde birlikte çalışma becerisi gelişmiş, öğretmenleriyle iletişimleri güçlenmiş ve okula aidiyet duygularında artış gözlenmiştir.

Bir nevi atölye çalışması yapan öğrencilerimiz bu sayede kitap ve yazar dünyasını tanıma fırsatı bulmuşlar, okuma faaliyetinin kazanımlarını hayatlarına taşımışlardır.

Bu süreç onların ders başarıları ve üniversite hazırlık çalışmalarını büyük ölçüde etkilemiştir.

kartal-imam-hatip-anadoluProjenin gerekçesi

Okumuyor diye yakınılan lise gençliğimiz aslında okumaktadır. Ancak okuduğu şeylerin başında sanal dünyanın kontrolsüz, edebî ve fikrî kalitesi tartışılır metinleri gelmektedir. Gerek velilerden gelen talepler gerek öğretmenlerin gözlemleri üzerine öğrencilerin okuma faaliyetleri tarafımızdan mercek altına alınmış ve onların milli manevi değerlerimize uygun ortak kültür oluşturmaya yarayacak farklı tür ve çeşitlerde okumalarının daha yararlı olacağı kanaati biz öğretmenlerde hâsıl olmuştur.

Kitapları Seçerken

Öğrencilerin edebî, kültürel, fikrî, dinî, felsefî vb. hemen hemen hayatın her alanına tekabül eden yaklaşımlarını geliştirmek üzere bir kitap seçkisi oluşturuldu. Bu seçki için farklı branşlardaki eğitimcilerden kitap listeleri istendi. Toparlanan listeler harmanlanarak seçici kurul tarafından daha özel ve aşamalı bir hale getirildi. Kitap seçimlerinde gerek tür gerek fikir olarak çeşitliliğe özen gösterildi.

Proje uygulanırken öncelikle okulun bulunduğu çevre, veli profili, öğrencilerin yaş seviyeleri, ilgi ve kültürel düzeyleri göz önünde bulundurularak okuma listeleri oluşturulmuştur. Okuma listelerinde tekdüzelikten ziyade çeşitliliğe özen gösterilmiştir.

Öncelikle çalışma okul öğretmenlerine tanıtılarak gönüllü öğretmenler belirlendi ve okuma gruplarını kendilerinin oluşturmaları teklif edildi. Öğretmenler grupları yapılandırırken dersine girdikleri sınıfları önceleyerek gönüllülük esası üzerine bu çalışmayı başlattılar. Çakışma durumunda proje sahibi öğretmenler devreye girerek öğrenci listelerine son şeklini verdiler. Gruplar en fazla 15’er kişi olarak yapılandırıldı. Ayrıca mezun öğrencilerle irtibata geçilerek 9. sınıf okuma gruplarına rehberlik etmeleri sağlandı.

Kitaplar öğrencilere dağıtıldıktan sonra okumaları için durumuna göre bir ya da iki hafta süre verildi. Her kitap için dersleri aksatmayacak şekilde teneffüslerde öğretmen eşliğinde düzenli olarak kritikler yapıldı. Bu toplantılarda öğrenciler okudukları kitabın yazarı, üslubu ve konusu üzerine görüşlerini beyan ettiler

Yoğun ilgi

Kitap okuma çalışması, okul öğrencileri üzerinde coşkuya yol açmış, okuma gruplarına katılmak isteyen öğrencilerin sayısında ciddi artış gözlenmiştir. Grup öğrencilerinin tahlil, tenkit yetenekleri gelişmiş bu durum “yazma” yeteneklerine de yansımıştır. Okulumuzda son yıllarda kompozisyon, şiir vb. dallarda önemli başarılar kaydeden öğrencilerimiz mevcuttur. Ayrıca ders başarıları, YGS ve LYS çalışmaları hız kazanmıştır.

Ayrıca yapılan bu atölye çalışmasıyla öğrenci öğretmen münasebetleri olumlu gelişmeler göstermiş, aralarındaki iletişim keyifli ve geliştirici bir hâle bürünmüştür.

Çalışmanın sürekli tazelenmesi önem arz etmektedir. 9. sınıfta düzenli olarak okumaya başlayan bir öğrenci yılda ortalama 20 kitap okuyarak üç yılda asgari 60 kitaplık bir okuma faaliyetine ulaşmış olacaktır.

Okulumuzu ziyaret edip çalışmayı yerinde gözlemlemek isteyen öğretmenlerimizi karşılamaktan memnuniyet duyarız.

Ahmet Şener/ İrfanDunyamiz.com

İyi Haberler ↗

İyiliklere, erdemlere, örnek davranışlara dair beyaz haberler okumak için tıklayınız.

Hatıra Arşivi ↗

Alimler, arifler, hocalar ve önemli şahsiyetlerin hatıralarını okumak için tıklayın.

Şunlara Gözat

Mehmet Feyzi Efendi farklı bir zattı…

İmam hatipte okurken yaz tatillerinde İstanbul gibi manevi üstadların bol olduğu bir şehirde birçok güzel …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.