Hacıveyiszade gibi tatlı tatlı uyarmalı

Emekli müftülerden Damla Yayınevi sahibi Mehmet Doğru Hoca, Konya İmam-Hatip Lisesi’nin ilk mezunlarındandır. Bu nedenle Konya’nın değerli ilim adamlarından okuma imkânı bulmuştur.

Doğru’nun hocalarından biri de meşhur Hacıveyiszade Mustafa Efendi‘dir. Doğru, İmam-Hatip Lisesinde öğrenci iken Hocası Hacıveyiszade ile ilgili bir hatırasını şöyle anlatıyor:

– Hocam, bir defa derste beni dalgın görüp ikaz etmişti. Onun sorumluluk taşan o güzel ikazını hiç unutamam. Şöyle demişti:

– “Muhammed! Dükkân yerinde duruyor, sen burada dersimizi dinle. Siz Allah’ın huzurunda bulunuyorsunuz, meleklerin kanatlarında oturuyorsunuz.“

Doğru Hoca devamla şöyle soruyor:

– Ders almanın, ders dinlemenin, derste bulunmanın ne demek olduğunu bundan daha güzel ifade etmek mümkün mü?”

Çok duygulandım

Ben de bu hatırayı okuyunca çok etkilendim, eski fedakâr, cefakâr, samimi, ihlaslı hocalarımızı düşündüm, gözlerime hâkim olamadım. Bu ne güzel söz, ne güzel ikaz, ne güzel uyarı! Peygamber Efendimizin sünnetine uyup onun yaptığı gibi yapıyor:

Sahabe-i kiramdan Muaviye b. Hakem es-Sülemî namazda nelerin yapılmaması gerektiğini henüz tam olarak bilmediği bir dönemde bizzat yaşadığı bir olayı şöyle anlatıyor: Resulullah sallellahu aleyhi ve sellem ile birlikte namaz kılıyordum. Cemaatten biri hapşırdı.

Ben de ona:

“- Yerhamukellâh/ Allah sana rahmetiyle muamele etsin” dedim. Cemaat gözlerinin ucuyla bana baktılar. Ben:

“- Size ne oluyor da ters ters bana bakıyorsunuz?” dedim.

Onlar ellerini dizlerine vurmaya başladılar. Onların beni susturmak istediklerini anladım, sustum. Resulullah sallellahü aleyhi ve sellem namazı bitirince beni çağırdı, -Anam babam ona feda olsun, ne ondan önce ne de sonra, ondan daha güzel öğreten birini görmedim. Allah’a yemin ederim ki o ne beni azarladı, ne vurdu ve ne de bana kötü söz söyledi-, şöyle buyurdu:

“- Namazda konuşmak caiz değildir. Namazda tesbih ve tekbir getirilir ve Kur’an okunur.” (Müslim, Mesacid, 33)

Ne güzel yöntemler

Bir defa Hoca dersini vermekle yetinmiyor, verdiği dersin dinlenilmesini, öğrenilmesini ve hatta yaşanmasını istiyor. Bunun için Mehmet Doğru Hoca’nın dikkatini çekiyor ama diğer öğrencilere de ders vermeyi ihmal etmiyor.

Hoca Efendi’nin “meleklerin kanatları üzerinde oturuyorsunuz” sözü de Peygamber Efendimizin hadis-i şeriflerinden alıntıdır. Efendimiz:

“Melekler ilim tahsil edenlerden hoşlandıkları için onlara kanatlarını gererler” buyurmuştur. (Nesâî, Taharet, 113)

Ebedi âleme göç eylemiş bütün hocalarımıza Allah rahmet eylesin, ruhlarını şad eylesin.

Doç. Dr. Durak Pusmaz/ İrfanDunyamiz.com

KONYA ÇEVRESİ İRFAN DÜNYAMIZ

Gönül Dünyamız ↗

Gönül insanlarına dair bam telinize dokunacak yazılar okumak için tıklayın.

İrfan Mektebi ↗

Sevdirici, müjdeleyici üslupla yazılmış hayata dair yazılar okumak için tıklayın.

Şunlara Gözat

Hayata farklı açılardan bak…

Bir olayı veya bir nesneyi ya da bir olguyu analiz ederken herkes bulunduğu pencereden, kendi …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.