Ülkemizde çok sayıda ilahiyat ve İslamî ilimler fakülteleri var. Hamdolsun gençlerimizin bu okullara ilgisi çok fazla. İmam Hatip okusun veya okumasın, İslamî ilimlerde tahsil görmek isteyenler, kendini yetiştirmek isteyenler bu fakülteleri tercih ediyorlar. Bizler de hem Müslüman olmamızın bir gereği olarak hem de işimizin gereği olarak, ilahiyat veya İslami İlimlerdeki kardeşimizle sürekli görüşüyor ve çeşitli okumalar yapıyoruz.
Zaman zaman kardeşlerimiz bize bazı tavsiyelerimiz olup olmadığını soruyorlar. Onlara öncelikle her işin başının ihlas olduğunu, ihlaslı olmayan hiç bir amelin makbul olmayacağını hatırlatıyoruz. İnsan Allah için ilim tahsil etmeli, Allah’ın rızası dışında hiçbir gayesi ve amacı olmamalıdır. İleride Mevla Teala muhakkak bir rızık kapısı açacaktır. Bu konuda Rabbine tam bir tevekkül içerisinde olup, sadece Allah rızası için ilme odaklanmalıdır.
İhlastan sonra amel gelir. Öğrendiklerimizle mutlaka amel etmeliyiz. Nafilelerin sünnetleri, sünnetlerin de farzları koruduğunu bilmeli ve hiçbir ameli küçük görmemeliyiz. Eğer sadece dersleri geçmek için ilim öğrenir ve öğrendiğimiz ilimle de amel etmezsek bunun bizim için bir afet olduğunu bilmeliyiz. İşte bu çerçevede İslami ilimlerde okuyan genç kardeşlerimiz için bazı tavsiyeler derledik. Faydalı olmasını ümit ederek istifadenize sunuyoruz.
İlahiyatçılara tavsiyeler
- Öncelikle namaz konusunda hassas olmalısın. Namazını hiçbir şeye değişmemelisin. Hatta öyle olmalısın ki namaz için yaşamalısın. Zira Allah Teâlâ bizi kendisine ibadet için yaratmıştır.
- Beş vakit namaza dikkat ettiğin gibi namazları cemaatle kılmaya da gayret etmelisin. Yani kısacası namaz ve cami merkezli bir hayat yaşamalısın.
- Okula giderken gelirken, evde ve camide günlük yapacağın zikirler ve dualar muhakkak olmalı. Dua, zikir ve tesbihat hayatının bir parçası olursa zamanının ve ilminin bereketini mutlaka görürsün.
- “İnsan en çok görüştüğü beş kişinin ortalamasıdır” derler. Arkadaş çevrene dikkat etmelisin. Hem kendin takvalı olmalı, hem de kendine takvalı arkadaşlar, dostlar bulmalısın.
- Kız erkek iletişiminde Allah’ın koyduğu sınırlara dikkat etmelisin. Her türlü günahtan ve haramdan uzak durmalı, günahların ilmin bereketini götüreceğini ve hafıza zayıflığına sebep olacağını bilmelisin.
- Programlı ve düzenli olmalısın. Hafta içi ve hafta sonu için ayrı olmak üzere iki ayrı program yapmalı, hazırladığın programlara riayet etmeli ve vaktini boşa geçirmemelisin.
- Bir günün planlanmasını yaparken en geç 23:00’de uyuyacak ve sabah namazına kalkacak şekilde planlamalısın. Sabah namazından sonra da bir miktar mutlaka ders çalışmalısın.
- İleride geleceğiniz konumlarda İslâm’a en güzel şekilde hizmet etmek istiyorsan, malayani işlerden yüz çevirmeli ve telefonla arana mesafe koymalısın. Bunu yapmadığın takdirde hiçbir çalışmanın bereketi olmayacaktır.
- Gündelik boş tartışmalara asla girmemelisin ve sık sık şu hadis-i şerifi hatırlamalısın: “Kendisini (mâlâyânî) ilgilendirmeyen şeyi terk etmesi, kişinin iyi müslüman oluşundandır.” (Tirmizî, Zühd, 11; İbni Mâce, Fiten, 12)
- İslâmi ilimlerde başarı elde etmek için Kur’an-ı Kerim’i iyi öğrenmeli, günlük okumalar ve dinlemelerle bu konuda kendini yetiştirmelisin. Özel bir hocadan Kur’an okuma, tecvid ve tashih-i huruf dersleri almalısın.
- Arapça için özel bir gayret içine girilmelisin. Medrese usulü ile veya modern yöntemlerle dışarıdan takviye ders almalısın. Video sitelerindeki derslerden de faydalanabilirsin.
- Yaz tatili yurt dışı Arapça geliştirmek için özellikle değerlendirilebilir. Eğer böyle bir imkan bulabilirsen sakın kaçırma. Unutma sen tatilleri değerlendirerek ancak yol kat edebilirsin.
- Tefsir Hadis ve Fıkıh konusunda özel bir gayret göstermeli ve not olarak çalışılmalısın. Fıkıh usulüne ise biraz daha zor olduğu için daha çok çalışmalısın.
- Kur’an-ı Kerim tefsirine aşina olacak bir seviyede kendini yetiştirmelisin. Bunun için de her gün bir sayfa kelime meali çalışmak faydalı olur. Özellikle Safvetü’t Tefasir’i tavsiye ederim.
- En iyi öğrenme faaliyeti öğretmekten geçer. Unutmayın! Başkasına öğretmediğiniz ilim kaybolmaya mahkum olur. Bundan dolayı bir üst sınıfa geçen öğrenciler alt sınıftaki öğrencilere veya halktan bir kesime ilmi dersler vermelidir.
- Fakültedeki hiçbir dersi lüzumsuz ve boş görmemelisin. Mantık ve felsefe dersleri buna dahildir. İleride Agnostisizm, ateizm ve deizm akımlarına kapılmış olan gençlere yönelik yapacağınız çalışmalarda bu ilimlerden istifade edeceksin.
- Her türlü taassuptan uzak durmanızı tavsiye ederim. Sevdiğinizi ölçülü sevin, nefret ettiğinizden de ölçülü nefret edin. Fikrini beğenmediğiniz hocayla da tartışmayın.
- Hiçbir hocayı veya alimi mutlaklaştırmayın. Kur’an-ı Kerim’in önüne hiçbir kitabı, Sevgili Peygamberimiz’in önüne de hiçbir şahsı geçirmeyin.
- Hocalara, alimlere, tasavvuf büyüklerine karşı hürmetli ve saygılı olun. Bozuk düşünceli kimselere karşı ise dikkatli olun. Unutmayın yol Ehl-i Sünnet yoludur.
- Sadece okuduğunuz üniversitedeki hocalardan değil, yaşadığınız şehirdeki alimlerden de istifade etmelisin. Okul dışı özel olarak ders aldığınız alimler olursa kaymaklı kadayıf olur.
- Konferans, söyleşi ve panelleri de imkan buldukça takip etmeniz faydanıza olacaktır. Özellikle alimlerin olduğu meclislere girmeye çalışın ki mefkureniz ve ufkunuz açık olsun.
- Sosyalleşmek için bir öğrenci topluluğunda, kulüpte veya STK’da görev alabilirsin. Özellikle Filistin direnişine dair eylemlere katılmayı ihmal etme ki sönük ve silik bir şahsiyet olmayasın.
- Edebiyatçıların kitaplarını okumak ve bazı şiirleri ezberlemek kültürünü arttıracaktır. Mehmet Akif Ersoy, Rasim Özdenören, Cahit Zarifoğlu, Sezai Karakoç, Necip Fazıl Kısakürek gibi edebiyatçı ve şairlerin eserlerinden ciddi manada istifade etmek gerekir.
- Okul ders kitaplarının dışında hafta içi 45 dk. hafta sonu ise 90 dk. her gün kitap okumalısın.
İşte sana kitap önerilerim.
Hatıralar (Ali Ulvi Kurucu)
Mehmet Savaş Hayatı
“Öğrenmeyi Öğrenmek” ve “Peygamberliğin İspatı” Altay Cem Meriç
Allah’ım Sorularım Var (Prof.Dr. Soner Duman)
İslâmi İlimlere Giriş (Mahmut Samar)
Prof. Dr. Yaşar Kandemir hocamızın tercüme ve şerh ettiği şu eserler bitirilmeli: El Ezkar, Edebü-l Müfred, Şifa-i Şerif, Şemail-i Şerif.
Abdülfettah Ebu Gudde’nin tüm eserleri okunmalı özellikle “Zamanın Kıymeti” ve “İlim Yolunda Sabır” kitabı ilk önce okunmalıdır.
İmam Nevevi’nin Riyazü’s Salihin’i ilahiyat boyunca el kitabı olmalı. Her yıl bir defa düzenli okumalar yaparak bitirilmeli. İçinden 100 hadis ezberlenmelidir.
Abdülkerim Temizcan/ İrfanDunyamiz.com
Altın Öğütler ↗
Hayatınızı değiştirecek birbirinden faydalı altın öğütler okumak için tıklayın.
Dua Defteri ↗
Gönüllerin pasını silen birbirinden güzel dualar okumak için tıklayın.