Seyyid Kutub’tan annesi ne istemiş?

Merhum Seyyid Kutub’un başta “Fî Zılâli’l-Kur’an’ olmak üzere yüce Kitabımız Kur’an-ı Kerim’i anlamaya yönelik değerli çalışmaları, kıymetli eserleri vardır. Bunlardan biri de “et-Tasvîru’l-fenniyyi fi’l-Kur’an” isimli eseridir.

Seyyid Kutub annesine ithaf etmiş olduğu eserine “Anneciğim bu kitabı sana ithaf ediyorum” diye başlar.

Devamla Ramazan aylarında evlerine Kur’an okuyan güzel sesli hafızların geldiğini, annesinin onları perde arkasından dikkat ve huşu ile dinlediğini, kendisinin o zamanlar çocuk olduğu için yaramazlık ve gürültü yaptığında annesinin kendisine keskin bir kaş çatışıyla mani olduğunu, neticede kendisinin de annesiyle beraber okunan Kur’an’ı dinlemeye başladığını belirtir.

Seyyid Kutub yazısına şöyle devam eder:

“Kur’an’ı dinledikçe manasını anlayamasam da ruhum onun derin musikisinden kana kana içerdi…. Anneciğim, senin yanında büyüdüm, beni köydeki ilkokula gönderdin. Yegâne gayen hafız olmam, Allah’ın vereceği tatlı bir sesle sana Kur’an okumam idi.

Gayenin bir kısmı tahakkuk edip ben Kur’an’ı ezberleyince beni şimdi yürümekte olduğum daha ciddi bir işe yönelttin. İşte anacığım, senin küçük çocuğunu ve büyük gencini yönelttiğin işin semeresi! Eğer oğlun-sesi güzel olmadığı için- güzel okuyamıyorsa, her halde güzel tefsire muvaffak oluyor.”

Görüldüğü gibi Seyyid Kutub’un annesi çocuğundan iki şey bekliyor, Hafız olmasını ve güzel sesle Kur’an okumasını. Hafız oluyor ama güzel sese gelince bu, Allah’ın insanlara bir lütfudur, Yüce Allah herkese her güzelliği vermiyor, kimine güzel ses veriyor, o da Kur’an’ı güzel okuyor, kimine de Kur’an’ı anlama ve yorumlama kabiliyeti veriyor.

Her birinin ayrı bir güzelliği var. İkisi yani güzel sesle güzel anlama bir arada olsa daha güzel olur. Bunlardan güzel ses Allah vergisi, Allah’ın bir lütfu olup çalışmakla elde edilemez. Kur’an’ı güzel anlamak ve tefsir etmek ise çalışmakla elde edilebilecek bir husustur.

Doç. Dr. Durak Pusmaz/ İrfanDunyamiz.com

Yayın Yönetmeni Notu: Kur’an’ın okunuşu manasını anlamayan insanlarda dahi derin izler bırakır. Kur’an’ın ruhları coşturan ve gönüllere huzur veren bu okunuş güzelliği, birçok insanı kendisinden geçirmiş ve Kur’an’a aşık etmiştir. Merhum Şehid Seyyid Kutup da evlerine gelen güzel sesli hafızları unutamamıştır. Demek ki güzel sesler ve güzel okuyuşlar insanları etkileyebilmekte ve onları hayırlı bir yola sevk edebilmektedir. Hele ki bir çocuk için güzel ses, onun masum yüreğine atılmış bir kement gibidir. Çocuk belki büyük manaların farkında değildir ama bu sesler onun ruhunda bir kapı aralar, yüreğinde bir kıpırdanmaya sebep olur. Kalp devrimin başlangıcı belki de ona başka bir âlemin duyuşlarını hissettiren bu seslerdir. Bir çok kimseler çocukluğunda duydukları Kur’an tilavetinin ya da salevat ve ilahilerin tılsımını hiç bir şeyde bulamazlar.

Hatıra Arşivi ↗

Alimler, arifler, hocalar ve önemli şahsiyetlerin hatıralarını okumak için tıklayın.

İyi Haberler ↗

İyiliklere, erdemlere, örnek davranışlara dair beyaz haberler okumak için tıklayınız.

Şunlara Gözat

Hayata farklı açılardan bak…

Bir olayı veya bir nesneyi ya da bir olguyu analiz ederken herkes bulunduğu pencereden, kendi …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.