Cami ve çocuk buluşması…

Diyanet İşleri Başkanlığının özel çalışmaları, genç neslin dini konulara duyarlılığı ve toplumsal bilinçlenme ‘cami-çocuk’ ilişkisine dair güzel gelişmeleri arttırıyor olsa da alınacak mesafe çok.

İyi örneklerin çoğalması ve cami-çocuk ilişkisinin normalleşmesi için hepimize görev düşmektedir.

Cami-çocuk ilişkisinde sağlanacak iyileşmeler, başka sorunların da giderilmesine katkı sunacaktır. Çocuğun camide en olağan şekliyle yer alabilmesini sağlayacak bazı önerilere aşağıda yer verilmiştir.

Çocukların camiye özel davet edilmesi:

Cami imamı bazı günlerde, cemaatten, camiye çocuklarla gelmelerini isteyebilir. Sözgelimi “Muhterem cemaat, filan gün, her birinizin yanında en az bir çocukla birlikte sizi camiye bekliyoruz. Kendi evladınız, torununuz, yeğeniniz hatta komşu çocuğu olabilir” şeklinde çağrıda bulunmak mümkün.

Yaz Kurslarının mezuniyet programlarının cami cemaati ile yapılması:

Yazları her camimiz çocuk sesleri ile kuş bahçesine dönüşüyor. Yaz Kur’an Kursuna gelen çocukların mezuniyet programları cemaatin katılımı ile yapılabilir. Ayrıca, yaz kurslarına gelen çocuklar vakit namazlarına camiye davet edilmelidir.

Çocuklara camide sorumluluk verilmesi:

Çocuklara cami ve cemaat arasında yakınlık oluşturacak sorumluluklar verilebilir. Tespihleri toplayıp düzenleme, müezzinliğin bazı bölümlerini yapma, cami temizliğine yardım gibi.

Bitişik ve yakın Kur’an Kursu öğrencilerinin cemaate katılması:

Birçok caminin bitişiğinde veya yakınında Kur’an Kursu bulunmaktadır. Genelde, öğrenciler, -güvenlik endişesi, disiplin veya zaman kaybını önlemek gibi gerekçelerle- vakit namazlarını kurs binasındaki mescitte kılmaktadırlar. Bu uygulamanın gözden geçirilmesinde fayda var. Kurslarda eğitim gören çocuk ve gençlerin vakit namazlarında en yakındaki camiye giderek cemaate katılmaları her açıdan faydalıdır, üstelik bu durum, namazın ve caminin ruhuna da en uygun olanıdır.

Çocuk psikolojisi eğitiminin verilmesi:

Çocuk psikolojisini bilmek, camiye gelen çocuklara karşı doğru davranış geliştirilmesini kolaylaştıracaktır. Hizmet içi eğitimlerde ‘cami-çocuk’ ağırlıklı olmak üzere çocuk psikolojisi eğitimleri verilebilir.

Ramazan ikliminden istifade edilmesi:

Çocuklar en çok oruç dönemlerinde camiye gelmektedirler. Ramazan ayında camiye gelen çocukla doğru iletişim kurularak sonraki dönemde de gelmesi sağlanmalıdır. Mesela, Ramazan ayında camide yapılacak bir ‘Çocuk İftarı’ pek şok güzelliğin vesilesi olabilir.

Not: Din ve Hayat dergisinin 20. sayısında yayınlanan “Çocuk-Cami Küskünlüğüne Dair Analiz ve Öneriler” başlıklı yazıdan iktibas edilen bir bölümdür.

Erol Erdoğan/ İrfanDunyamiz.com

Çocuk Eğitimi ↗

Çocuk eğitimini batılı pedagojiyi esas almadan işleyen yazılar okumak için tıklayın.

Aile Okulu ↗

Mutlu evlilik ve huzurlu aile konusunu ele alan seçme yazılar okumak için tıklayın.

Şunlara Gözat

Beyefendi bir şair Bahattin Karakoç…

2008 yılınca Mehmet Nuri Yardım Bey ve arkadaşları tarafında Eskader kurulmuş ve derneğe bağlı sanatalemi …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.