250 kişilik köyde 150 hafız var

Hafız Hasan Takak hoca elli yıldan beri yüzlerce hafız yetiştirdi. Onun gayretleri neticesinde yaşadığı 250 kişilik köyde 150 tane hafız bulunuyor.

Kütahya Simav’a bağlı Boğazköy’de ömrünü Kur’an eğitimine adamış olan hafız Hasan Takak hoca 50 yıldır hiçbir karşılık beklemeden insanlara Kur’an-ı Kerim öğretip, hafız yetiştiriyor.

Sosyal güvencesi de olmayan Hasan Hoca; “Benim en büyük sosyal güvencem Allah rızası” diyecek kadar da geniş bir imana sahip.

İleri yaşlarda olmasına rağmen hala hafız yetiştirmeye devam ediyor.

Şuana kadar yetiştirdiği 300’den fazla hafızın, 50’den fazlasının hatimle namaz kıldırdığını, talebelerinden 2.000’den fazlasının din görevlisi olarak hizmet etmekte olduğunu, toplamda 10 binden fazla öğrencisi olduğunu söylüyor.

Yaklaşık 35 sene boyunca kendi evinde çocuklara eğitim veren Hasan Hoca, talebelerinin çoğalması ile evinin yanına yapılan Kur’an Kursunda eğitim vermeye devam ediyor.

Hasan hocanın eğitimcilere ve öğrencilere tavsiyeleri:

İmam Hatip mezunları görev alma konusunda artık umutsuzluğa düşmesin. Yeter ki kendilerini yetiştirsin. Lise eğitimi yahut iki yıllık önlisans eğitimi ile kalmayıp, lisans eğitimlerini de alsınlar. Böylesi onlar için çok daha faydalı olur.

Hafız olmak kolay değildir. Çok çalışmak, azimli olmak, disiplinli olmak gerekir.

Öğrencilere ilgi göstermek ve onları takip etmek gerekir.

Hasan TAKAK hocaya sorulan bazı sorular ve hocamızın cevapları:

Sağlam ezber nasıl olmalıdır? 3-5 ayda hafız olunduğuna dair haberlere ne diyorsunuz?

Hafızlık süreci normalde 2 senedir. Bu kişinin kapasitesine göre 6 aya kadar da düşebilir. Ama daha az sürede yapılan hafızlık hem çok zor olacak, hem de kalıcı olmayacaktır. Hafızlık daha uzun zamana 2-3 sene gibi bir zamana yayılırsa daha kalıcı ve daha başarılı sonuç alınır.

Hafızlık için ideal bir yaş var mıdır?

Erken yaşlarda (İlkokul ve ortaokul dönemleri gibi) yapılan hafızlık daha başarılıdır. Daha çabuk yapılır ve daha kalıcı olur. Ancak bu konuda yaş sınırı olduğunu düşünmüyorum. Yeter ki kişi hafız olmayı istesin, her yaşta hafız olunabilir.

Hafız yetiştirirken nasıl bir usul izliyorsunuz?

Öğrenci hafızlığa başlamadan önce yüzünden hızlı bir şekilde talim ve tecvide uygun olarak okuyuşunun çok iyi bir düzeye getirilmesi gerekir. Ancak ondan sonra hafızlığa başlatılması lazım ki ezber süreci başarılı olsun. Hafız yetiştirmede tekrar çok önemlidir. Yeteri kadar tekrar yaptırılarak istenilen seviyeye ulaşılabilir. Saatlerce öğrenci ile hem dem olmak gerekir. Verilen dersin sağlam olduğuna kanaat getirmeden bir sonraki derse geçilmemelidir.:

Hem okul hem de hafızlık bir arada yürüyebilir mi?

Elbette yürütülebilir. Bunun çok örneklerini gördüm, yaşadım.

Hafızlık için bir sene ara verilmesi yeterli midir?

Bir senede bitirenler olsa da hafızlığın süresi yaklaşık 2 yıldır.

Hafızlıktan sonra hafızlığın takip edilmesi ve unutulmamasına yönelik nasıl bir öneride bulunursunuz?

Hafız olan öğrencilerin Ramazan aylarında ezberden en az 5-10 sayfa mukabele okumaları hafızlıklarını korumaları adına faydalı olacaktır.

Ezber nasıl yapılmalıdır?

Ayetler kısa kısa bölümler halinde ezberlenerek, birbirine bağlanmalıdır. Sonra bir sonraki ayete geçilmelidir. Tekrar okumalarla ilerlenmelidir.

Hafızlığı kolaylaştırmak için ne yapılmalıdır?

Öğrenciye sevgi ve şefkatle yaklaşılmalı, aynı zamanda öğrenci için örnek olabilecek başarılı arkadaşlar, akranlar olmalıdır.

Not: Bu yazı Ocak 2017 tarihinde yayınlanan Kütahya İmam Hatip Okulları Çalıştayı Sonuç Raporu Bülteninden iktibas edilmiştir.

İrfanDunyamiz.com

İyi Haberler ↗

İyiliklere, erdemlere, örnek davranışlara dair beyaz haberler okumak için tıklayınız.

Hatıra Arşivi ↗

Alimler, arifler, hocalar ve önemli şahsiyetlerin hatıralarını okumak için tıklayın.

Şunlara Gözat

Kur’an’da insanın eşeğe benzetildiği üç durum

Bakalım size de ilginç gelecek mi… Kur’an’da bazı insanların durum ve tavırları üç noktada “eşek” …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.