Trafik adabı…

Müslüman her zaman güzel ahlaka önem vermelidir. Sadece mescitlerde değil her yerde ve özellikle de trafikte edep kurallarına riayet etmelidir. Bakıyorsunuz en dindar olarak bildiğimiz kardeşlerimiz bile bazen trafiğe çıkınca başka bir kimliğe bürünüyor. Kimisi aceleci tavırlarla, agrasif ve saygısız bir şekilde araba kullanıyor. Kimisi küfrü basıyor…

Bizler her daim Allah azze ve celle’nin bizi gördüğüne inanıyor ve tüm davranışlarımızdan da hesaba çekileceğimizi biliyoruz. O halde trafikte de yaptıklarımızdan sorumluyuz. Her şeyden önce trafikte sabırlı olmamız gerekir. Ehliyet sınavı için almış olduğumuz eğitimi, hayatımız boyunca pratikte uygulamamız bizim trafikteki sorumluluğumuzdur.

İş işten geçmeden

Trafik kurallarına uymak; kırmızı ışıkta durmaktan hız sınırına dikkat etmeye kadar trafiğin konusu olan her meseleyi kapsar. Trafikte kurala uymamak kendimizin, ailemizin ve başkalarının canını tehlikeye atar. Geri döşümü olmayan derin acılara sebebiyet verebilir.

Araba kullanmanın eğlenceli tarafı olduğu gibi dikkatli olmamızı gerektiren yönüde vardır. Aşırı hız ve yolculuk halinde cep telefonu ile uğraşmak kazalara sebebiyet veriyor. Bunun neticesinde ölenler ve yaralananlar oluyor. İşte bunun farkında olmak dikkatle ve sabırla hareket etmek gerekir. İçkili araç kullanmak ise Allah katında vebali olan büyük bir günahtır.

Allah azze ve celle şöyle buyuruyor: “Allah yolunda harcama yapın; kendi ellerinizle kendinizi tehlikeye atmayın. İyilik edin, kuşkusuz Allah iyilik edenleri sever.” (Bakara, 195) Bu ayette cihaddan geri kalmanın, bu uğurda infak etmemenin kişiye zarar vereceği beyan ediliyor. Bunun yanında genel anlamda bu ayetten tedbirli olmayı da öğreniyoruz.

Tedbir şart

Bir kimse aşırı hız yaptığından, emniyet kemerini bağlamadığından, arabanın gerekli olan bakımını yapmadan yola çıktığından ve yolda seyir halindeyken cep telefonuyla uğraştığından dolayı bir kazaya sebebiyet verirse tedbirsiz hareket ettiği için sorumlu olur.

Trafiğe çıkmadan önce veya yol esnasında Allah azze ve celle’ye sığınma dualarını da ihmal etmemeliyiz. Ayete-l Kürsi, Felak, Nas ve Fatiha gibi sureleri okuyarak her türlü kaza, bela, musibet ve kötü insanların şerrinden Allah’a sığınmalıyız.

Trafikte en önemli husus “kendine yapılmasını istemediğin bir şeyi başkasına yapmamak, kendin için istediğini kardeşim için de istemek” ahlaki ilkesini yaşamaktır. Trafikte özelikle şu hususlara dikkat etmeliyiz:

Allah azze ve celle şöyle buyuruyor: “O takva sahipleri ki, bollukta da darlıkta da Allah için harcarlar; öfkelerini yutarlar ve insanları affederler. Allah da güzel davranışta bulunanları sever.” (Âl-i İmrân, 134)

“İyilikle kötülük bir olmaz. Sen (kötülüğü) en güzel bir şekilde önle. O zaman seninle arasında düşmanlık bulunan kimse, sanki candan bir dost olur.” (Fussilet, 34)

Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz şöyle buyuruyor: “Gerçek babayiğit, güreşte rakibini yenen değil, öfkelendiği zaman nefsine hâkim olabilen kimsedir.” (Buhârî,102; Müslim, 108)

Değerli kardeşlerim. Şu hususları da kısaca hatırlatarak sözü bitirelim: Her zaman olduğu gibi trafikte de Rabbimizin rızasına uygun hareket etmeliyiz. İçki haramdır; içki içip trafiğe çıkmak ise daha büyük bir günah ve kul hakkı olur. Fazla hız ve seyir halindeyken cep telefonu ile oynamak riskli olduğu için bunlardan kaçınmak gerekir.

Her zaman evden çıkarken duaları okuyarak hayata başlamak gerekir. Trafiğe çıkarken de dua ve sureler okumayı ihmal etmeyelim. Bilmiyorsak, öğrenelim. Trafikte öfke kontrolü, sabırla hareket etmek ve hoşgörü çok önemlidir. Aman ha buna dikkat edelim.

Müziğin sesini yükseltmek kul hakkıdır. Seyir halinde veya durmuş haldeki araçların içine lüzumsuz yere bakmak ve insanları rahatsız etmekten de sakınmak gerekir. Müslüman araba kullanmasından belli olur.

Abdülkerim Temizcan/ İrfanDunyamiz.com

  • ÖĞRENDİKLERİMİZ
  • Işıklarda yeşil yanmasına rağmen arabasını devam ettiremeyip istop ettiren sürücüye uzun uzun korna basıp iyice panik yapmasına vesile olmayın. Bu gibi durumlarda hoşgörülü ve saygılı olmaya çalışın.
  • Sarı ışık yanar yanmaz daha yeşil yanmadan arkadan sabırsızlık yapıp kornaya basan sürücü kul hakkına girdiğini bilmesi gerekir.
  • Uzun kuyrukların olduğu bir yolda ara sokaktan bir türlü çıkamayan kimseye arabanızı yavaşlatarak çıkması için imkân tanıyın. Böylece hayır dua almış olursunuz.
  • Kırmızı ışıkta durulduğunda sağ ve sol tarafta ki araçların içine lüzumsuz yere bakmak aileleri rahatsız eder. Bundan sakınmak gerekir.
  • Trafikte müziği sonuna kadar açıp insanlara rahatsızlık vermekte kul hakkıdır.
  • Engellilere ait olan bir geçiş yerine arabayı park etmemeye dikkat edilmelidir.
  • Tartışmaktan ve camı açıp bağırmaktan uzak durmak gerekir. Bugün bir takım insanlar trafikte basit nedenlerle kavga yapıyorlar. Bir yaralanma ve ölüm meydana geldiğinde ise pişmanlık fayda vermiyor. Bundan dolayı öfkemize hâkim olmalıyız.

Adab-ı Muaşeret

Sosyal hayattaki edep ve görgü kurallarına dair yazılar okumak için tıklayın.

Şahsiyet Gelişimi↗

Müslümanca hassasiyetlerle yazılmış kişisel gelişim yazıları okumak için tıklayın.

Şunlara Gözat

Abdullah bin Mes’ud gerçek bir kahramandı…

Elimizdeki kaynakların bildirdiğine göre Hazreti Dâvûd aleyhis selam, babasının en küçük oğludur ve çobanlık yapmaktadır. …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.