Ebubekir Sifil hoca okunur…

İslâmî ilimlere giriş yapan kişilerin, öncelikle Ebubekir Hoca‘nın Tahavi Akâidi’ni, akabinde kalan tüm eserlerini tek tek okumalarını tavsiye ederim. Bu sayede, İslâmî ilimlere dair mücmel bir bakış açısı kazanılacak ve hemen hepsi hakkında özet mahiyetinde harika bilgiler edinilecektir. Çünkü bu alan, özellikle modern dönemde olabildiğince geniş bir bilgi sahasını teşkil ediyor ve içlerinden hakikati bulmak da zorlaşıyor.

Ben bu sınırsız alana girmeden önce, Hoca’nın hemen bütün eserlerini defalarca okudum ve genel bir sünnî perspektif kazandım, başka eserleri de bu merkezi dikkate alarak okudum ve bundan da gayet memnûnum.

Tabi ki “Hoca, istisnasız her görüşünde haklıdır” gibi bir anlayışım yok, ancak Hoca’nın yapmaya çalıştığı, geçmişten günümüze İslâm âlimlerinin ortak kanaatini yansıtmaya çalışmaktır. Münferid bahislerse, her zaman, belli oranlarda mütalaa konusu edilmiş ve üzerinde konuşulmuştur.

Keza Hoca’nın eserlerinin hemen hepsi, her konuda çeşitli yazıların derlenmesinden teşekkül ettiği için, her alanda insana bir bilgi sahası oluşturmaktadır. Bu sayede talebeler, bu yazılardan hareketle kendi ilgi alanlarını seçebilir ve ihtisas yapacakları bölümler hakkında ön bilgi edinebilirler. Bunun, bir tabele için ne derece kıymetli olduğu ise, izahtan vârestedir. Ben kendimi, bu alanda çok nasipli sayıyorum ve size de tavsiye ediyorum.

Bu eserlerin bir başka güzel yanıysa, bir medresede ya da ilahiyat fakültesinde okuma imkanı olmayan, çok fazla ilim meclislerinde bulunamayan kimselerin, İslâmî ilimler hakkında müsbet bir bilgi edinme imkânına ermesidir. İddia ediyorum ki, bu eserlerden hareketle, çok rahat şekilde, edep dairesinde bir Sünnî perspektif kazanmak çok muhtemeldir. Çünkü Hoca’nın Ehl-i Sünnet bağlılığı yüksek bir edep ve ilim dairesinde şekillenmiştir.

Son olarak, eserlerdeki konular, yer yer ihtisas gerektiren meseleler olabiliyor. Ancak Hoca’nın imkân nisbetinde arı-duru bir dil ve üslup kullanması, bu meseleleri de zihinlere yaklaştırmakta bir yardımcı işlevi görüyor. En fazla o bölümleri okumadan direk atlamak alternatifi de mümkün çünkü bölümler, çoğu zaman birbirinden bağımsız yazılar olarak bulunuyor eserlerde.

Bu açıklamaların, Hoca’nın eserlerini ilk defa okuyacak kimseler için faydalı olacağını ümit ediyorum.

Sedat Yılmaz/ İrfanDunyamiz.com

BENZER YAZILAR

Tavsiye Kitaplar ↗

Tavsiye kitap listemize ulaşmak için tıklayın.

Seçme Şiirler ↗

Seçkin şairlerin en güzel şiirlerini okumak için tıklayın.

Şunlara Gözat

Beyefendi bir şair Bahattin Karakoç…

2008 yılınca Mehmet Nuri Yardım Bey ve arkadaşları tarafında Eskader kurulmuş ve derneğe bağlı sanatalemi …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.