Karpuz keserken dikkatimi çekti…

Arkadaşlarla balık tutma amacıyla dere kenarındaydık. Ama önce Çavuşköy‘den Emrullah Hocamızın getirdiği ve bahçesinde yetiştirdiği güzel nimetlerden istifade edelim, dedik.

Hocam getirdiği karpuzu keserken dikkatimi çekti, ilkönce sapının olduğu yeri bir daire şeklinde kesti ve sonra onu ikiye üçe bölerek bir kenara bıraktı.

Meraklandım, bunu neden yaptığını sorunca, burada bu karpuz kabuklarından istifade edecek hayvanların olduğunu, onların boğazına takılmaması için bu şekilde yaptığını, belirtti. Yoksa hayvanlar bu saplı üst kısmı tümüyle ağızlarına aldıklarında soluk borusu tıkanıyor ve boğulmalarına sebep oluyormuş.

Ne kadar düşünceli, ince bir davranış ve ne kadar güzel bir hassasiyet. Gerçekten öğrenmenin yaşı yokmuş. Bu bilgi karşısında hayret ettim ve elimde fotoğraf makinesi varken o anı kaydettim.

Çevresinde yaşayan hayvanların eziyet çekmemesi için bu kadar hassasiyet ve merhamet gösteren bir insan, bırakın diğer canlıları başka insanlara zarar verebilir mi? İnsanları rahatsız edecek davranışlarda bulunabilir mi

Bizim ceddimizin yaralı leyleklere, hayvanlara bakmak için vakıflar kurduğunu, kuşlara barınmaları için yuvalar yaptığını, sulaklar oluşturduğunu, kendisi kadar başkalarını da düşündüğünü bilen bir kültürden geliyoruz.

Şu merhamet kültürünü, şu inceliği gelecek nesle de aşılamalıyız. Hepimiz için bu sorumluluk var. Sadece sözde değil davranışlarımızla yaşayıp göstermek ve örnek olmak gerekiyor.

Ahmet Yordam/ İrfanDunyamiz.com

BENZER YAZILAR

İyi Haberler ↗

İyiliklere, erdemlere, örnek davranışlara dair beyaz haberler okumak için tıklayınız.

Hatıra Arşivi ↗

Alimler, arifler, hocalar ve önemli şahsiyetlerin hatıralarını okumak için tıklayın.

Şunlara Gözat

Yüz yüze iletişimde on altın kural…

Yüz yüze iletişim; doğrudan, aracısız bir iletişimdir. Bu iletişim iki kişi arasında olabileceği gibi, bir …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.