İnsanlarla ilişkilerinde sık sık hayal kırıklığı yaşayanlar vardır. Bu sebeple, bazıları insanlardan uzak durmayı tercih ederlerken, bazıları “hiç bir insana güvenmeyeceksin” noktasına gelirler. Hiç kimseye güvenmeyen kişiler devamlı huzursuzdur. Her an birileri tarafından kandırılacakmış hissini yaşadıklarından kendisine selam verene bile şüpheyle bakarlar.
Herkese güvenen kişilerin de hayatı yediği darbelerden dolayı üzüntü ve pişmanlıklarla geçer. Aslında herkese tam güvenmek aşırı derecede saflık, herkesten şüphe etmek de bir paranoya durumudur. Bu kişiler çevresinin değişmesini beklemek yerine bakış açılarında bazı değişiklik yapsalar belki bu hayal kırıklıklarını daha az yaşarlar.
Kime güvenelim?
Normal olan; kime, hangi konuda, ne kadar güveneceğini bilmektir. Böyle yapanların hayatında huzursuzluk ve kendisine yapılanlardan dolayı üzüntü daha azdır. Unutmamak gerekir ki, bütün insanlar sahtekar değildir. Fakat insanların hepsi güvenilir de değildir.
Araba veya aygıtlardan yola çıkarak meseleyi açıklamaya çalışayım: Arabanız biraz kıdemli diyelim. Sizin işinizi görüyor fakat bazı problemleri var. Ne yaparsınız? O problemleri dikkate alarak arabanızı kullanırsınız değil mi?
Mesela frenlerinde problem varsa hızınıza dikkat edersiniz. Çekişinde problem varsa yokuşlarda düşük vites tercih edersiniz, yetişmeniz gereken yere gitmek için daha erken çıkarsınız. Lastikleriniz eskiyse yağışta daha dikkatli gidersiniz, vesaire. Veya kullandığınız aygıtların nerelerde problem çıkardığını veya zayıf yönlerini bilirseniz ve ona göre kullanırsanız. Bu sayede o aygıtı daha uzun kullanırsınız.
Benzerlik var
İnsanlar da bir yönüyle araç-gereçlere, arabalara benzerler. Bazı yönleriyle mükemmel olan kişiler, bazı yönleriyle zayıf olabilirler. Muhataplarımızı biraz gözlemleyip onların zayıf ve güçlü yönlerini keşfettiğimizde kime, hangi konuda ne kadar güveneceğimizi de tesbit edebiliriz. Bu tesbitlerimize göre o kişilere yaklaştığımızda hayal kırıklığı pek yaşamayız veya çok az yaşarız.
Arkadaşlarınız veya fazla muhatap olduğunuz kişilerle ilgili hayal kırıklığına uğramak veya onlar sebebiyle üzülmek istemiyorsanız kime hangi konuda ne kadar güvenebileceğinizi test edin veya gözlemlerinizden yola çıkarak puan verin. Çünkü herkese her konuda tam güvenilmeyebilir. Bazı konularda çok güvenilir olan bir kişi, başka bir konuda zayıf olabilir.
Mesela bazı kişiler mal ve para konusunda çok sağlam olmalarına rağmen ağızlarında bakla ıslanmaz. Bunların yanında gizli kalması gereken bir şey söylediğinizde hayal kırıklığı yaşama ihtimaliniz oldukça yüksektir. Bu tür kişilere mal emanet edilir fakat söz emanet edilmez.
Kişiden kişiye değişmekle beraber insanların dirençlerinin zayıf olduğu noktalar genelde şunlardır: Sözünde durup durmadığı. Para ve mal konusundaki zafiyeti. Makam-mevki ile ilgili zafiyetleri. Karşı cinsle ilgili zafiyetleri. Sır saklama durumu. Adam satıp satmaması. Başı dara düştüğünde vazgeçtiği şeyler…
Takip mesafesi
Bir de takip mesafesi diye bir şey var. “Takip mesafesi beşeri ilişkilerde de geçerlidir. Yoksa kaza kaçınılmaz olur” diye yazmış Oktay Elmalı Hoca. Bunu okuyunca şöyle düşündüm: Trafikte bazen önümüzde dengesiz giden bir araçla karşılaşırız. Bazen sağa bazen sola gider, sinyal vermeden yavaşlar veya duruverir vs…
İçindekini tanımayız ama sarhoş, dalgın veya acemi olma ihtimalini düşünerek takip mesafesini biraz artırırız değil mi? Normalde herkesle aramızda bir mesafe olmalı. Fakat toplumdaki dengesiz kişilerin ne zaman hangi davranışta bulunacağını kestiremediğimizden onlarla olan mesafemizi biraz daha fazlalaştırmalıyız ki kaza yapma ihtimalimiz azalsın.
Ali Uslu/ İrfanDunyamiz.com
İrfan Mektebi ↗
Sevdirici, müjdeleyici üslupla yazılmış hayata dair yazılar okumak için tıklayın.
Gönül Dünyamız ↗
Gönül insanlarına dair bam telinize dokunacak yazılar okumak için tıklayın.