Kur’ân-ı Kerîm’de adı geçen peygamberlerden biri de Hazreti Dâvûd aleyhis selâm’dır. Yüce Allah, ona hem peygamberlik hem de hükümdârlık verdiğini bize şöyle bildirir: “…Allah, ona (Dâvûd’a) hükümdarlık ve hikmet (peygamberlik) verdi; dilediği ilimlerden ona öğretti…”1
Hazreti Dâvûd, Hazreti Yâkûb’un oğlu olan Yehûdâ’nın soyundandır. Babasının adı Îşâ’dır.2 Îşâ’nın, Dâvûd’tan ayrı on iki oğlu daha vardı. Dâvûd çobanlık yapıyor, diğer kardeşleri de Tâlût’un safında Câlût’a karşı savaşıyorlardı.
Talut ve Calut
Hazreti Dâvûd’un genç olduğu yıllarda, Filistin bölgesinde yaşayan İsrâiloğulları ile Akabe Körfezi ve Lût Gölü çevresinde yaşayan Amâlika kabîlesi arasında uzun süren bir savaş meydana geldi. Savaşın sebebi, Amâlika hükümdârı Câlût’un, İsrâiloğullar’ı üzerine baskın yapması ve Hazreti Mûsâ’dan hâtıra kalan Tâbût’u alıp götürmesiydi.
Tâbût, Hazreti Mûsâ aleyhis selam zamanından beri muhâfaza edilen ve içinde mukaddes emânetlerin bulunduğu bir sandıktı. Câlût, sâdece Tâbût’u götürmekle kalmadı; İsrâiloğulları’ndan bir hayli insanı, kadınları ve çocukları da esir aldı; birçoğunu da yurtlarından sürgün etti.3
Zor durumda kalan İsrâiloğulları, peygamberleri Şemûyel (İşmûil)’den kendilerini Allah yolunda savaşa götürecek bir kral tâyin etmesini istediler. Peygamberleri de onlara Tâlût’un kral olarak seçildiğini bildirdi; fakat İsrâiloğulları onun krallığına îtiraz ettiler.4
Bunun üzerine peygamberleri onlara Yüce Allah’ın, Tâlût’u kendilerinden daha üstün kıldığını, bilgi ve kuvvetini artırdığını, onun krallığının en belirgin alâmetinin ise düşman elinde bulunan Tâbût’u geri getirmek olduğunu bildirdi. Yüce Allah, bu gerçekleri Kur’ân-ı Kerîm’de şöyle anlatır:
“Mûsâ’dan sonra, İsrâiloğulları’ndan ileri gelen kimseleri görmedin mi? Kendilerine gönderilmiş bir peygambere: “Bize bir hükümdâr gönder ki, (onun komutasında) Allah yolunda savaşalım.” demişlerdi. (O peygamber): “Ya size savaş farz kılınır da savaşmazsanız” (o zaman nasıl olur?) dedi. (Onlar da): “Yurtlarımızdan çıkarılmış, çocuklarımızdan uzaklaştırılmış olduğumuz halde Allah yolunda niye savaşmayalım?” dediler. Kendilerine savaş farz kılınınca da içlerinden pek azı hâriç, geri dönüp kaçtılar. Allah, zâlimleri hakkıyla bilendir.
Peygamberleri onlara: “Bilin ki Allah, Tâlût’u size hükümdâr olarak gönderdi” dedi. Bunun üzerine onlar da: “Biz, hükümdârlığa daha lâyık olduğumuz halde, kedisine servet ve zenginlik yönünden geniş imkânlar verilmemişken o bize nasıl hükümdâr olur?” dediler. (Peygamberleri de şöyle) dedi: “Allah, sizin üzerinize onu seçti; ilimde ve bedende ona üstünlük verdi. Allah, mülkünü dilediğine verir. Allah, her şeyi ihâta eden ve her şeyi bilendir.”
Bu sefer Peygamberleri onlara şöyle dedi: “Onun hükümdârlığını alâmeti, Tâbût’u size getirmesidir. Meleklerin taşıdığı o Tâbût’un içinde Rabbinizden size bir ferahlık ve sükûnet, Mûsâ ve Hârun hânedanlarının bıraktıklarından bir kalıntı vardır. Eğer inanmış kimseler iseniz, sizin için bunda bir alâmet vardır.”5
Calut’u yendi
Daha sonra, İsrâiloğulları Tâlût’un komutanlığını kabul etmek mecburiyetinde kaldılar ve onun komutasında savaşa katıldılar. Tâlût komutasındaki İsrâil ordusu, Câlût ve ordusuyla savaştı ve onları yendi. Tâlût’un ordusu içerisinde bulunan Dâvûd da Câlût’u öldürdü.
Dâvûd, savaşa katılmadan önce çobanlık yapıyordu. Kardeşleri ise cephede düşmanla savaşıyorlardı. Bir gün, babasının, kardeşleri için hazırladığı yiyeceği alıp cepheye gitti. Dâvûd, kardeşlerinin yemeklerini hazırlıyor ve onlara su taşıyordu.
Savaşın olanca hızıyla devam ettiği bir sırada Câlût, İsrâiloğulları’ndan karşısına çıkabilecek bir babayiğit istedi. Tâlût’un ordusunda bulunanların korkaklığını gören Dâvûd, öne çıkarak: “Seni ben öldüreceğim” dedi ve Câlût’un karşısına dikildi.
Dâvûd, iyi sapan kullanırdı. Sapanla iyi taş atar ve hedefi vururdu. Sapanına koyduğu taşla Câlût’u iki kaşının arsından vurdu ve öldürdü. Hükümdârlarının öldüğünü gören Câlût’un askerleri, kaçmaya başladılar. Neticede, düşman ordusu dağıldı ve İsrâiloğulları, Dâvûd sayesinde zafer kazandılar.6
Elimizdeki kaynakların bildirdiğine göre Hazreti Dâvûd, babasının en küçük oğludur ve çobanlık yapmaktadır. Babası Îşâ’nın, Dâvûd’dan ayrı on iki oğlu daha vardı. Dâvûd, kardeşlerine nazaran biraz kısa boylu ve çelimsiz olduğu için, babası onu savaşa göndermiyor, çobanlık yaptırıyordu.7
Âilenin davarlarını otlatan Dâvûd, hem sürülerini gözetliyor, hem Rabbine ibâdet ediyor, hem de sapanla taş atma tâlimi yapıyordu. Kırlarda sürülerinin peşinde koşan Dâvûd, kendini hem rûhî bakımdan, hem de fizikî bakımdan yetiştiriyordu. Her iki bakımdan olgunlaştığına kanaat getirince savaşa katıldı ve kendisinden beklenmeyen bir başarıya imza atarak Câlût’u öldürdü.
Hiç kimse ondan bunu beklemiyordu. Kimsenin ondan böyle bir başarıyı bekleyip beklememesi önemli değil; önemli olan, kendisinin bu işi başarabileceğine inanmasıydı. Evet, genç ve çelimsiz Dâvûd, bu işi başarabileceğine inanmıştı ve inandığını da gerçekleştirdi.
Hükümdar oldu
Tâlût, savaşta gösterdiği üstün başarısından dolayı kızını Dâvûd ile evlendirdi. Böylece Dâvûd, dünya malında ve saltanatta Tâlût’a vâris oldu. Bir müddet sonra ölen Tâlût’un makamına oturdu.8 Âyet-i Kerîme’nin bildirdiği gibi önce hükümdâr, sonra da peygamber oldu. Peygamber olduktan sonra, Yüce Allah tarafından kendisine Zebûr verildi.
Hazreti Dâvûd, Kudüs şehrinde Mescid-i Aksâ’nın yapımını başlattı fakat inşaatı bitiremeden vefat etti. Oğlu Hazreti Süleymân’a bu inşaatı bitirmesini vasiyet etti, O da babasının vasiyetini yerine getirdi ve inşaatı bitirdi.9
Allah’ım, daraldığımız ve bunaldığımız şu günlerde bize bir Dâvûd gönder. Düşmanımızı iki kaşının arasından vuracak ve onu mağlup edecek bir Dâvûd gönder yâ Rabbî. Bunu bizden esirgeme yâ Rabbî.
Prof. Dr. Mustafa Ağırman/ İlkadım Dergisi
1 Kur’ân-ı Kerîm, el-Bakara sûresi, 2/251.
2 İbn S’ad, et-Tabakât, I, 55.
3 Taberî, Târîh, I, 467.
4 İbn Asâkir, Târihu medîneti Dımaşk, VII, 45.
5 Kurân-ı Kerîm, el-Bakara sûresi, 2/246-248.
6 Geniş bilgi için bakınız: İbn Kesîr, el-Bidâye, II, 6-9.
7 Taberî, Târîh, I, 477; İbnü’l-Esîr, el-Kâmil fi’t-târîh, Beyrut 1965, I, 219.
8 Taberî, Târîh, I, 473; İbnü’l-Esîr, el-Kâmil, I, 222.
9 Taberî, Târih, I, 485; İbnü’l- Esîr, el-Kâmil, I, 227.
Abide Şahsiyetler ↗
İslam’ın çilesini çekmiş öncü şahsiyetlere dair yazılar okumak için tıklayın.
İslam Alimleri ↗
Kıymetli İslam alimlerini tanıtan birbirinden güzel yazılar okumak için tıklayın.