Çiftçinin irfanına bakar mısınız?

1990’larda Ankara’dan iki Milletvekili Mardin’e gelir. Bir seçim arifesinde partilerine katkı yapmak isterler. Bir ilçeye yolları düşer, yol kenarında bir çiftçi çift sürmektedir. Onunla konuşmak isterler. Yanına gidip sohbet ederler. Ona hangi milletten olduklarını sorarlar. Zira Mardin’de Türkler, Kürtler ve Araplar var oldukları gibi; Müslümanların yanı sıra Hristiyanlar ve Yezidiler de vardır.

Çiftçi, İbrahim milletinden olduğunu söyler. Milletvekilleri şaşırırlar, ne demek İbrahim milleti? Çiftçi açıklar: “İbrahim milleti demek, İslam milleti demektir.” Halkımızın okuma yazması olmayabilir, ancak irfanı vardır. İrfan sahibi çiftçimiz de Milletvekillerimizi bu konuda aydınlatmış olur. Ben bu olayı yıllar sonra bir toplantıda anlattığımda bazı akademisyenler şaşırdılar ve ilk defa duyduklarını söylediler.

Millet-i İbrahim

Kur’an-ı Kerim’de millet-i İbrahim ifadesi yedi yerde geçer. Ezel ve ebed nizamı İslam nazarında din ve millet bütünleşmiştir. Bütün milletler, kabileler, ırklar, renkler toplanır tek bir milleti oluştururlar. Cenab-ı Allah Sevgili Peygamberimize “Hanif olarak İbrahim’in milletine uy!” diye vahyetmiştir. (Bkz. Nahl, 123) Millet olmaktan daha da ileri götürmüş bütün mü’minlerin kardeş olduğunu ilan etmiştir. (Bkz. Hucurât,10). Bu da yetmemiş birbirlerinin velisi olduğunu bildirmiştir. (Bkz. Enfal, 72)

Biliyorsunuz biz matematikçiler meseleye biraz da matematik mantığı ile bakarız. Bazen bir formülü alır her yerde kullanırız. Newton derki; “İnsanlar, sayılara benzer, insanların değeri sayı içindeki basamak değeri ile ölçülür.” Zaman zaman yazılarımızda bu söze atıf yapıyoruz. Şimdi de bunu konumuza uyarlayalım.

Mesela 111 sayısını ele alalım. En sağdaki 1 birler basamağında olduğu için bir değerindedir. Onun yanındaki 1 onlar basamağındadır ve değeri 10’dur. Onun solundaki 1 de yüzler basamağındadır ve değeri 100’dür. Sola 1 ekledikçe binler, on binler, yüz binler diye gider. Bu matematiksel gerçeklikten ve irfan sahibi çiftçimizin açıklamalarından yola çıkarak diyoruz ki evet bizler İslam milletinin çocuklarıyız.

Kürtler, Türkler, Araplar ve diğer Müslüman milletler, İslam milletinin çocukları olarak, kol kola, yan yana birlikte kucaklayıcı ve kuşatıcı bir anlayışla güç birliği yaparlarsa, bölgemizde bu güç 111 hükmünde olur. Dünya bazında ise diğer Müslüman milletlerle birlikte çok daha büyük bir güç olur. Eğer bencil, ötekileştirici, dışlayıcı bir anlayışla ayrışırlarsa bu üç tane 1’in toplamı 3 olur.

Kolektif akıl

Gücümüz neden 111’den 3‘e düşsün? Hiç kuşkusuz kardeşlik, kolektif akıl ve uzlaşma ile her türlü ırkçı, ötekileştirici, dışlayıcı taassuptan arınarak, ümmet anlayışının kanatları altında dinamik bir ruhla hayatı inşa edebiliriz. Bölgemizin ve insanlığın huzuru buna bağlıdır. Bütün insanlığın kurtuluşu olmayan bir kurtuluş hiçbirimizin kurtuluşu olamaz.

İstikbalimizi düşünmek hepimizin görevidir. İstikbalde, kendime, aileme, yakınlarıma, ülkeme ve bütün bir insanlığa ne tür katkılar yapabileceğimi düşünüp ona göre bir tavır almak durumundayım. Sahip olduğum bilgi, birikim ve potansiyelimin farkında olarak, neler yapabileceğimi planlamak, projeler üretmek, potansiyel aklımı kinetik akla dönüştürmek önceliklerim arasında olmalıdır.

Bütün bunları “ben” merkezli bencil anlayışla değil, “biz” merkezli, kuşatıcı ve kucaklayıcı bir anlayışla yapmalıyız. Sorumluluk bilinci ve adanmışlık ruhu temel dinamiklerimiz olmalı. Asıl olan kolektif bir akıl ve ortak bir irade ile geleceği inşa etmektir. Ayrılık tohumları eken itici, dışlayıcı, ötekileştirici anlayışların geleceği olmaz. Bu, ancak emperyal güçlerin işine gelir.

“Birlikten kuvvet doğar” hikmetli sözü; güç birliği, eylem birliği ve hareket birliği yapmamız gerektiğini veciz bir şekilde bizlere hatırlatmaktadır. Dünyada ırkçılık ve kabilecilik nerede varsa orada kargaşa ve kaos vardır. Ezel ve ebed nizamı İslam’ın kucaklayıcı ve birleştirici çözümüne bütün insanlık muhtaçtır.

Şunlara Gözat

Kavramlar bizi nereye götürür?

Batının Müslüman düşünürlere hediye ettiği bir set vardır. Entelektüel olacaksınız, bilimsel düşünceye önem vereceksiniz, bilimi …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.