İnsanlık bir tevazu devrimini, bir merhamet devrimini beklemektedir. Zira tevazu insanlar arasında köprüler kurarak dayanışmayı ve yardımlaşmayı sağlarken; kibir ve gurur ise bu sağlanan köprüleri yıkarak, imha ederek insanlar arasında çatışma ve kaos ortamını oluşmasına sebep olmaktadır. İnsani ilişkilerde tevazu pozitif, kibir negatif enerji yayılmasına sebep olur.
Yukardaki grafikten de anlaşıldığı üzere Egosistem, kibri, tepeden bakmayı, ben merkezci anlayışı, egoizmi odağına alan dikey eksen merkezli bir sistemdir. Egosistem; XY- Düzleminde Y-Eksenli bir yaklaşımı temsil eder. Bu sistemin özünde kibir ve gurur saklıdır. Toplumsal gerçeklikler ve tarih göstermiştir ki, bu duygular, sahibini yüceltmez, aksine alçaltır.
Toprak gibi ol
Ekosistem ise varlık dünyasındaki canlı- cansız bütün varlıkların karşılıklı doğal ilişkileri esas alan ve süreklilik arz eden ekolojik sistem demektir. Bu sistem; ekoloji düzenini ve fıtratı, insanın tabiatını esas alan kucaklayıcı, insanlarla ilişkilerde “göz” hizasında ve “yürek” hizasında tevazu merkezli bir yaklaşımı esas alır.
Ekosistem; XY- Düzleminde X-Eksenli yatay yaklaşımı temsil eder. Bu sistemin özünde tevazu vardır. Tevazu her zaman insanı yüceltir. Yukarıdaki tabloda da yatay olarak ifade edilmiştir. Zaten tevazuunun bir sembolü de topraktır. “Tevazuda toprak gibi ol” demiş Mevlana… Bir diğer sembolü de sudur.
‘‘Su, tevazu ile enginlere aktığı için Allah onu, bulutlarla dağların üzerine yükselterek onurlandırmıştır” der arifler. Tolstoy’un dediği gibi; “İnsanoğlunun değeri bir kesirli sayı ile ifade edilecek olursa; pay, gerçek değerini, Payda ise kendini ne zannettiğini gösterir. Payda büyüdükçe değeri küçülür.”
İçimizdeki çocuk
Bizler içimizdeki çocuğu büyütmek durumundayız. Zira çocuk; safiyettir, nezakettir, fıtrattır, merhamettir ve adalettir. Bu güzelliklerle dünyaya gelen çocuğu, bu fıtrat üzere büyütmek bizim asli görevimizdir. Bu güzelliklerle büyüyün çocuklar, insanlığın aradığı nezaket, nezahet ve safiyet iklimini üretirler.
“Nezaket, yumuşaklık, merhamet ve samimiyet denebilir ki ruhumuzun vitaminleridir.” Bu vitaminlerden mahrum kalan ruhlar çoraklaşır. Oysa bu vitaminlerle yepyeni bir iklim oluşur. Bu iklimi yeşertmek, gürleştirmek ve kalıcı hale getirmek için var gücümüzle çalışmak durumundayız.
Böylece insan ruhu; nezaket, nezahet, merhamet ve samimiyetle yaygınlık kazanır. Bizler; çocuklarımıza, gençlerimize insanlarımıza söylemden ziyade eylemlerimizle, davranışlarımızla numune-i imtisal olmak durumundayız. Örnekliğini sunmadığımız bir erdemden bahsetmek çelişki olur.
Bunu başardığımızda, rahmet ikliminin oluşmasına tanıklık edeceğimizi ve yepyeni merhamet rüzgarlarının estiğini göreceğiz, inşaallah. Bizler, bize düşen görev ve sorumluluklarımızı yerine getirdiğimizde nice rahmet kapıları ardına kadar açılır. Zira biz seferdeyiz, zafer Allah’tandır.
Prof. Dr. Şemsettin Dursun/ İrfanDunyamiz.com
Şahsiyet Gelişimi↗
Müslümanca hassasiyetlerle yazılmış kişisel gelişim yazıları okumak için tıklayın.
Adab-ı Muaşeret↗
Sosyal hayattaki edep ve görgü kurallarına dair yazıları okumak için tıklayın.