Sahîh-i Buhârî’deki hadîs-i şerîflerden biri şudur:
“İnsanlar uğursuzluğun üç şeyde; atta, kadında ve evde bulunduğunu zannederler.” (Buhârî, Cihâd 47, nr. 2858.324)
İslâm öncesi Araplar uğursuzluğun yukarıda sayılan üç şeyde bulunduğuna inanırlardı. O devirde insanlar at, kadın ve ev ile hep birlikte ve âdetâ iç içe yaşadıkları için, uğursuzluğun, hayırsızlığın onlarda bulunduğunu kabul ederlerdi. Peygamber Efendimiz de bu ifâdesiyle, İslâm’da böyle bir inancın bulunmadığını, bu anlayışın yanlış olduğunu söylemiştir.
Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem bir başka hadîs-i şerîfinde ise:
“Eğer uğursuzluk diye bir şey olsaydı, o kadında, atta ve evde olurdu” (Buhârî, Cihâd 47, nr. 2859.) buyurmuş, uğursuzluğun olmadığını, şayet uğursuzluk olsaydı, bunu her gün birlikte yaşanılan şeylerde aramanın daha doğru olacağını hatırlatmıştır. Neden böyledir?
Çünkü kötü kadın, diliyle ve anlayışsız tavırlarıyla eşinin huzurunu kaçırır. Kötü at huysuz olur, ona rahat binilmez. Kötü ev ise, darlığı veya bitişiğindeki kötü komşusu yüzünden insanı rahatsız eder.
Burada sâliha bir eşe, rahat bir eve, iyi bir binite sahip olmayı mutluluk sebebi kabul eden; kötü bir eşe, kötü bir eve ve kötü bir binite sahip olmayı da mutsuzluk sebebi sayan hadîs-i şerîfi hatırlamalıdır. (Ahmed ibni Hanbel, Müsned, 1, 168, nr. 1445; Elbânî, Sahihu’t-tergîb ve’t-terhîb, II, 403, nr. 1914.)
Uğursuzluk hakkındaki hadîs-i şerîf sahîh olduğu için, onu İmâm Mâlik, Ahmed İbni Hanbel, Müslim, Ebû Dâvûd, Tirmizî ve Nesâî de rivayet edip kitaplarına almıştır.
Esasen İslâm inancında uğursuzluk anlayışının bulunmadığını göstermek için bu hadîs-i şerîfi kitabına alan İmâm Buhârî’ye teşekkür etmek gerekmez mi?
Banka promosyonlarını almak caiz midir? yazısı okumak için buyurunuz.
Not: Bu yazı Prof. Dr. Mehmet Yaşar Kandemir Hoca’nın, Hadis Karşıtları Ne Yapmak İstiyor kitabının 228-230. sayfalarından iktibas edilmiştir.
Prof. Dr. Mehmet Yaşar Kandemir/ İrfanDunyamiz.com
Yayın Yönetmeni Notu: Burada Muhterem Yaşar Kandemir Hocamızın izahından anladığımız kadarıyla insanın sahip olduğu ev ve araba gibi eşyalardan veya insanın eşinden kaynaklanan bir uğursuzluk söz konusu değildir. Demek ki bazı insanların; “Bu evde bir uğursuzluk mu var?” gibi düşünceleri bir takım vesveselerden kaynaklanmaktadır. İnsanın bunlarda uğursuzluk olduğunu düşünmesinin sebebini, yaptığı yanlış işlerde ya da kazancında aramak daha doğru gerekir. Faraza helal olmayan yöntemlerle elde edilen (mesela faiz bulaşmış para ile alınan) bir malın huzur getireceğini beklemek ne kadar doğrudur?
İslam İlmihalimiz↗
İlim ehlinin fıkhi sorulara verdiği cevapları okumak için tıklayın.
Kaynak Metinler↗
İlim yolcuları için derlenmiş temel dini metinlere ulaşmak için tıklayın.