Defin ve cenaze işlemlerine dair hatırlatmalar

Müçtehit imamların cumhuruna göre İslam’da cenazenin yıkanması farz-ı kifayedir.

Cenazeyi yıkayan kişi, yıkama işine bu farzı yerine getirmeye niyet ederek ve besmele-i şerife başlar ve yıkama işi bitinceye kadar “Gufraneke ya Rahman” der.

Cenazeyi cünüb kişi ile hayızlı ve nifaslı olan kadının yıkaması ile de dini vecibe yerine getirilmiş olur, ancak başka kişiler varken bu vasıftakilerin cenaze yıkaması mekruhtur.

Farz olan, tıpkı hayatta olan kişi hakkındaki gusül gibi, bütün bedene suyun isabetinin temin edilmesidir. Ancak ölünün ağız ve burnuna su vermek zor olduğu için, ölünün dudaklarının iç kısmı ve burun delikleri ve göbeği ele sarılan bir bez ile mesh etmekle iktifa edilir.

Şayet cenaze dağılma noktasına gelecek derecede şişmiş veya kendisine dokunmak zorlaşmış ise sadece üzerine su dökmekle iktifa edilir.

Suyun bulunmadığı veya bulunsa bile kullanmanın sıkıntılı olduğu durumlarda, bir kişi cenazenin yüzünü ve dirseklerine kadar kollarını hafif bir şekilde mesh ederek teyemmüm yaptırır.

Prensip olarak erkek kadını, kadın da erkeği yıkayamaz. Zaruretin bulunduğu durumlarda namahrem erkek ve kadın eline bir bez sararak karşı cinsten olan ölüye teyemmüm yaptırır.

Yıkayan kişinin ölüde görülen nahoş durumları anlatması haramdır.

Zelzele münasebetiyle vaki aile ölümleri çerçevesinde toplu defin ihtiyacı ortaya çıkabilmektedir.

Bu gibi durumlarda şayet mezar geniş olacaksa camideki saf düzeni esas alınarak; en ön tarafa büyük erkekler, peşlerine erkek çocuklar, onların peşine de kadınlar olacak şekilde ve aralarını birer karış toprakla ayırarak defnedilmeleri gerekir.

Şayet kabir derinlemesine kazılmış olursa en alt kısma kadınlar yerleştirilir, üzerlerine bir miktar toprak atılır, Onların üzerine erkek çocuklar aynı şekilde yerleştirilir ve onların üzerine de büyük erkekler defnedilir.

Rabbim bu zelzelede vefat etmiş olanlar başta olmak üzere cümle mümin kardeşlerimize rahmet ve mağfiretiyle muamele eylesin.

Prof. Dr. Mehmet Erdem/ İrfanDunyamiz.com

İslam İlmihalimiz ↗

Dini sorularınıza güvenilir kaynaklardan cevaplar bulmak için tıklayın.

Kaynak Metinler ↗

İlim yolcuları için derlenmiş temel dini metinlere ulaşmak için tıklayın.

Şunlara Gözat

Beyefendi bir şair Bahattin Karakoç…

2008 yılınca Mehmet Nuri Yardım Bey ve arkadaşları tarafında Eskader kurulmuş ve derneğe bağlı sanatalemi …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.