Kur’an-ı Kerim’e karşı edeplerimiz…

Kur’an’ın ilk suresi olan Fatiha Suresi’nden son suresi olan Nas Suresi’ne kadar tüm sure ve ayetlere iman etmek ve imanda bütünlüğü korumak Rabbimize karşı sorumluluğumuzdur. Kitaplara iman etmek imanın rükünlerinden birisidir. Bir ayete bile iman etmeyen kimse tüm Kur’an’ı inkâr etmiş gibi kâfir olur. İman bir bütündür bölünüp parçalanmaz.

Kur’an-ı Kerim insanlığa yol gösterici ve hidayet kaynağı olarak indirilmiştir. Bundan dolayı onu okumak, anlamaya çalışmak ve yaşamak bizim en temel vazifemizdir. Az da olsa her gün Kur’an’ı Kerim okumak ve ömrümüz boyunca onunla bir dostluk kurabilmek Müslüman olarak bizim en önemli hedeflerimizden biri olmalıdır.

Ecir vardır

Allah azze ve celle şöyle buyuruyor: “Yahut “Bize de kitap indirilseydi, doğru yolu bulmada onları geçerdik demeyesiniz diye (Kur’an’ı indirdik). İşte size Rabbinizden apaçık bir delil, bir hidayet ve rahmet geldi. Allah’ın ayetlerini yalan sayan ve onlardan yüz çevirenden daha zalim kim vardır? Ayetlerimizden yüz çevirenleri yüz çevirmelerinden ötürü azabın en kötüsüyle cezalandıracağız.” (Enam, 75)

Kur’an-ı Kerim’i hem yüzünden Arapçasından hem de meal/ tefsirinden okumak bize sevap kazandırır. Yüzünden okuduğumuzda Rabbimizin kelamını ibadet niyetiyle okuduğumuz için ecir mükâfat alırız. Tefsirinden ya da mealden okuduğumuzda ise anlama ve yaşamaya yönelik bir amel işlediğimiz için aynı şekilde ecir ve mükâfat alırız. Yani her iki okuma modelini de beraber gerçekleştirebiliriz.

Resulullah sallellahu aleyhi ve sellem Efendimiz şöyle buyuruyor: “Kur’ân-ı Kerim’den tek bir harf okuyana bile sevap vardır. Her hasene on misliyle değerlendirilir. Ben ‘Elif Lâm Mîm’ bir harf demiyorum. Aksine ‘Elif’ bir harf, ‘Lâm’ bir harf, ‘Mîm’ de bir harftir.” (Tirmizî, Sevabü’l-Kur’ân, 16)

Sessizce dinlemek

Kur’an-ı Kerim’e göstereceğimiz en önemli edep ayetleri hayatımızda yaşamaktır. Allah azze ve celle’nin yap dediklerini yapmak, yapmayın dediklerini yapmamaktır. Yüce Rabbimiz şöyle buyuruyor: “Bu da (Kur’an) bizim indirdiğimiz mübarek bir kitaptır. Ona uyun ve günahtan korunun ki size rahmet edilsin.” (Enam 155)

Kur’an-ı Kerim okunduğunda sessizce dinlemek ona göstereceğimiz edeplerden biridir Nitekim ayet-i kerimede şöyle buyurulur: “Kur’an okunduğu zaman onu dinleyin ve susun ki size merhamet edilsin.” (Arâf, 204) Demek ki rahmete kavuşmanın Kur’an’ı sessiz dinleme ile bir alakası vardır. Allah’tan iyilik, lütuf ve merhamet bekleyenler öyle ise Kur’an-ı Kerim’i sessizce dinlesinler.

Kur’an-ı Kerim okuyacağımızda abdestli olmak, tertil üzere yavaş yavaş tefekkür ederek okumak, sure ezberlerimizi arttırmak, oturduğumuz yere koymamak rahleye veya yüksek bir mekâna koymak, onunla tuvalete girmemek ve onu pis bir yerde bırakmamak da Yüce Kitabımıza karşı göstermemiz gereken edeplerdendir.

Abdülkerim Temizcan/ İrfanDunyamiz.com

  • Öğrendiklerimiz:
  • Kur’an-ı Kerim başucu kitabımız olmalıdır.
  • Kur’an-ı Kerim’i hem yüzünden hem de mealinden/ tefsirinden okumalıyız.
  • Kur’an-ı Kerim’i yüzünden okurken abdestli olmalıyız.
  • Kur’an mushafı ile tuvalete veya banyoya girmemek gerekir.
  • Kur’an okunduğu zaman sessizce dinlemeliyiz.
  • Kur’an-ı kerim mushafını aşağıda tutmamalıyız.

Hayat Kitabımız ↗

Hayat rehberimiz Kur’an-ı Kerim’e dair ilmi ve seviyeli yazılar okumak için tıklayın.

Sünnet Yolumuz ↗

Peygamber Efendimiz sallellahu aleyhi ve sellem’e dair yazılar okumak için tıklayın.

Şunlara Gözat

Abdullah bin Mes’ud gerçek bir kahramandı…

Elimizdeki kaynakların bildirdiğine göre Hazreti Dâvûd aleyhis selam, babasının en küçük oğludur ve çobanlık yapmaktadır. …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.