Kazançlı bir yatırım…

Küçük birikimlerinizle yeni kurulan bir işletmeye ortak oldunuz diyelim. Daha sonra bu işletme, işlerini ilerletip iyi gelir getiren bir fabrikaya dönüştü. Hem üretime katkıda bulunuyorsunuz hem de helalinden iyi de bir geliriniz var. Bu yatırımınız için elbette “ne iyi etmişim” dersiniz her halde.

Şöyle bir araştırma yaparsanız etrafınızda iyi yatırım yapabileceğiniz yerler mutlaka vardır. Aslında sizler de çok iyi gelir getiren ve sürekli kazanç sağlayabileceğiniz manevi bir fabrikaya ortak, hem de büyük ortak olabilirsiniz. Nasıl mı?

Varsa çocuklarınıza, torunlarınıza veya akrabalarınızın, komşularınızın çocuklarına, dinimizi usulüne uygun şekilde öğretirseniz, veya bu konuda onların dinini güzelce öğrenip benimsemelerine, güzel ahlaklı olmalarına yardımcı olacak kurumlara gitmelerine aracı olursanız, o çocukların hayatı boyunca yaptıkları güzel davranışlardan, ibadetlerden kazandığı sevaplardan (niyet ve gayretlerinize göre) siz de pay alırsınız.

Size yazılan sevaplar onların sevaplarında bir eksilme de yapmaz üstelik. Bu konuda Nisa Suresi 85. ayet mealen şöyledir: “Kim güzel bir (işte) aracılık ederse, ona o işin sevabından bir pay vardır. Kim de kötü bir (işte) aracılık ederse ona da o kötülükten bir pay vardır. Allah’ın her şeye gücü yeter.” Peygamber Efendimiz bu konuda şöyle buyurmuşlar: “Hayra vesile olan onu yapan gibidir” (Tirmizi, İlim/14)

Ayrıca bu tür hayırlı faaliyetlerde bulunduğunuzda, Allah Teala gecinden versin sizler vefat etseniz bile amel defteriniz kapanmayıp sevaplar yazılmaya devam edecektir. Ebu Hureyre radıyellahu anh’tan rivayet edildiğine göre, Rasulullah sallelahu aleyhi vesellem şöyle buyurdu:

“İnsanoğlu öldüğü zaman, bütün amellerinin sevabı da sona erer. Şu üç şey bundan müstesnadır: Sadaka-i câriye, istifade edilen ilim, kendisine dua eden hayırlı evlat.” Müslim, Vasiyyet 14. Ayrıca Bkz. Ebû Dâvûd, Vasâya 14; Tirmizi, Ahkâm 36; Nesâî, Vasâyâ 8)

Peki neler olabilir bu yatırımlar. Mesela çocuğunuz küçükse sevdirerek eğitim yapan bir yaz Kur’an kursu olabilir. Veya çocuğunuzun kabiliyeti varsa İslami ilimler öğreten medrese ya da okullar olabilir. Oralarda hem dinimizi öğrenir, hem de bir terbiye alır. Fakat bunu yaparken de zarar etmemek için bilenlerle istişare etmeli ve en doğru yeri tercih etmeliyiz ki zararlı çıkmayalım.

Ali Uslu/ İrfanDunyamiz.com

İrfan Mektebi ↗

Sevdirici, müjdeleyici üslupla yazılmış hayata dair yazılar okumak için tıklayın.

Gönül Dünyamız ↗

Gönül insanlarına dair bam telinize dokunacak yazılar okumak için tıklayın.

Şunlara Gözat

Abdullah bin Mes’ud gerçek bir kahramandı…

Elimizdeki kaynakların bildirdiğine göre Hazreti Dâvûd aleyhis selam, babasının en küçük oğludur ve çobanlık yapmaktadır. …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.