Bumerang nedir bilir misiniz?

Bumerang sözü size bir şeyler çağrıştırıyordur muhtemelen. Onun ne olduğunu ilk kez bir belgeselde görmüştüm. Kıvrımlı bir ağaç. İleriye fırlatıyorsunuz döne döne tekrar size geri geliyor. İyi bir atıcı değilseniz attığınız ağaç size isabet edip size zarar verebilir.

Lanet etmeyi bumeranga benzetirim. Çünkü Peygamber Efendimiz sallellahu aleyhi ve sellem’in bu konudaki bir hadisini okumuştum. Şu mealdeydi: “Bir kişi lanet ettiğinde  o söz göğe çıkar, gök kapıları ona kapanır, sonra yere iner, yer ona kapanır (kabul etmez) bu sefer lanet olunan kişiye gider eğer o kişi buna layıksa ona isabet eder, değilse döner lanet eden kişiye isabet eder.

Yani beddua, lanet veya ilenmek birisine isabet ediyor fakat bu her zaman lanet edilen kişi olmuyor, bazen de lanet eden isabet alıyor. Bu tür şeyler için Anadolu’da “iki ucu da keskin bıçak” tabiri de kullanılır ki doğrudur. Ne zaman nereyi keseceği belli olmaz.

Lanetin ne kadar kötü bir şey olduğunu şu olaydan da çıkarabiliriz. Bir gün Peygamber Efendimiz sallellahu aleyhi ve sellem bir grup insanla yolculuktaymış. Yolculardan birisinin devesi, muhtemelen sahibini biraz uğraştırmış ki, şahıs üzerinde gittiği devesine yüksek sesle lanet etmiş.

Efendimiz bunu duymuş ve hem oradakilere hem de kıyamete kadar gelecek müminlere şöyle ders vermiş. “Devenin üzerindeki eşyaları alın ve deveyi salıverin. Zira o deve lanetlenmiştir.” (Müslim, Birr) Ve emir aynen uygulanmıştır.

Lanet eden şahıs yaptığının ne kadar hatalı ve kötü olduğunu anlamış orada bulunanlar da ağızdan şuursuzca çıkan bazı cümlelerin ne kadar önemli olduğunu öğrenmişler.

Çok kez filmlerde görmüşüzdür. Adamın arabası olmadık bir yerde bozulur; “kahrolası” der. Çatışma esnasında silahı arızalanır veya mermisi tükenir; hemen; “kahretsin” der.

Toplumda yaygın olarak kullanıldığından birçok kişi çeşitli şekillerdeki lanet sözlerini en küçük bir olumsuzlukta, insana, hayvana ve eşyaya karşı kullanmaya başlamışlardır. Hatta geçmiş yıllarda bir şarkıcı lanet sözlerinden oluşan bir şarkı bile yapmıştı.

Bilinçli Müslümanlar bu konuya dikkat etmelidir ve lanet etmekten uzak durmalıdır. Peygamber Efendimiz: “Mü’min lanet edici değildir” (Tirmizi: Birr) buyurarak bizleri uyarmıştır.

Ali Uslu/ İrfanDunyamiz.com

Şunlara Gözat

Enneagram nedir ve bize uyar mı?

İnsan psikolojisiyle uğraşanlar insanın mizacı, kişiliği ve karakterinden bahsediyorlar. Bunlar konuşma dilinde zaman zaman aynı …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.