Dostluğu devam ettirmek…

İnsan olarak hepimizin dosta ihtiyacı var. Dost olmak¸ dost bulmak zordur ama dostluğu devam ettirmek daha zordur. Dostlarımızla ilişkilerimizi devam ettirebilmek için onların hakkını gözetmemiz gerekir.

Her konuda haklar görevler olduğu gibi dostların da birbirleri üzerinde hakları vardır. Bunlar yerine getirildiği takdirde dostluklar kuvvetli ve samimi olacaktır.

Dostluk¸ iyilik ve samimiyet üzerine kurulur. Bu nedenle¸ Müslüman¸ sevdiği arkadaşının iyiliğini istemeli¸ yardım etmeli onu malı¸ dili¸ kalbi ve davranışlarıyla desteklemelidir.

Ona yardım ederiz

Mesela¸ arkadaşımızın¸ işlerinde bize ihtiyacı varsa ona beden ile yardımcı olmak gerekir. Aynı şekilde¸ ihtiyacı olduğu zaman¸ paylaşarak para ve malla yardımcı oluruz. Bir yerde arkadaşımıza karşı haksızlık yapılıyorsa onu savunmak ve korumak durumundayız.

Dostlarımız için iyilikler ve güzellikler istemeliyiz. Bu gibi dilekler¸ onlara karşı sevgi duyduğumuzu gösterir. Onlar da buna karşılık bize sevgiyle ve dostça yaklaşırlar.

Onun için dua ederiz

Arkadaşımızın iyiliğini istemenin bir başka yolu da ona dua etmektir. Kur’an-ı Kerim’de Allahu Teâl⸠“Ey Rabbimiz! Beni¸ anamı¸ babamı ve bütün inananları bağışla.” (14/İbrâhîm¸ 41) âyeti ile sadece kendimiz için değil¸ ailemiz ve çevremizdeki insanlar için de dua etmemiz gerektiği vurgulanmaktadır.

Dostluk sürekli olmalı ve öldükten sonra da kendisine hayır duada bulunmalı ve aile fertlerine iyilikte bulunulmalıdır. Dua etmek¸ başkalarıyla aramızda sevgi ve yakınlık bağlarının oluşmasına katkıda bulunur. Günlük hayatımızda dostlarımıza¸ yakınlarımıza dua etmeliyiz.

Duayı bazen onların yanında bazen de onların olmadığı yerlerde yapmalıyız. Bir kişinin haberi olmadan onun gıyabında yapılan dualar daha makbul sayılmıştır.  Onlar için yaptığımız dualar dostlarımızla aramızdaki sevgiyi artıracaktır.

Ona yük olmayız

Dostlukta elbette karşılıklı yardımlaşma vardır. Gerektiğinde dostlar yardımlaşırlar. Ancak dostumuza yük olmamak gerekir. Arkadaşa yük olmamak ona sıkıntı verecek isteklerde bulunmamak¸ aksine arkadaşına rahatlık ve huzur hissettirmektir.

Gereksiz isteklerde bulunarak arkadaşa yük olmamalı¸ mümkün olduğunca ihtiyacını arkadaştan gizlemelidir¸ yardım talebinde bulunmamaya çaba göstermemelidir. Mal¸ para gibi şeyler istememeli¸ bir makama geçmek için ondan yardım beklenmemelidir.

İstemeden veririz

Dostluğun gereklerinden biri de dostumuz bizden bir şey istemeden onun ihtiyacını yerine getirmek ve yardım etmektir. Yardım ise güler yüzle¸ seve seve koştuğunu belli ederek ve ona sevgisini hissettirerek yapılmalıdır. Dostun ihtiyacı kişinin kendi ihtiyacı gibi olmalıdır. Kişi nasıl kendi isteklerinden¸ ihtiyaçlarından haberdar ise dostundan da haberdar olmalıdır. Dostunu istemeye mecbur etmemelidir. (İhy⸠c.II¸ s.414)

Dostun ihtiyaçları kişinin kendi ihtiyaçlarıyla aynı önem ve önceliğe sahip olmalıdır. Dostunun ihtiyaçlarından habersiz olmamalı¸ sorup araştırmalıdır. Ancak yardım ederken kaynağın kişinin kendi olduğu bilinmeyecek derecede gizlice ihtiyaçların karşılanması daha güzeldir. Kişi yardımda bulunurken bundan kendine bir pay çıkarmamalı aksine yardımının kabul edilmiş olmasını kendisi için bir övünç kaynağı saymalıdır.

Kaynak: Somuncu Baba Dergisi’ndeki “Dostlarımızın Hakları” adlı makaleden alınmıştır.

Prof. Dr. Mehmet Zeki Aydın/ İrfanDunyamiz.com

Şahsiyet Gelişimi↗

Müslümanca hassasiyetlerle yazılmış kişisel gelişim yazıları okumak için tıklayın.

Adab-ı Muaşeret↗

Sosyal hayattaki edep ve görgü kurallarına dair yazıları okumak için tıklayın.

Şunlara Gözat

Halil Atalay hoca yüreklere dokunmuştu…

1959 yılı Ramazan ayının Kadir gecesinde Eskişehir’in Mihalıççık ilçesi Çalkaya köyünde doğdu. İlkokulu Çalkaya Köyü …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.