Bu zamanın Müslümanı olmak kolay mı? Elbette her çağın kendine göre imtihanları olmuştur. Ama İslâm tarihi boyunca günahlar bu kadar insanların burunlarına sokulmuş muydu veya haramların reklamı bu denli yapılmış mıydı bil(e)miyorum!
Gerçekten kolay değil yaşadığımız dönem. Bir takım filmlerle, dizilerle, programlarla ve sosyal medya hesaplarıyla müstehcenliğin yaygınlaştığı bir dönemde yaşıyoruz. Çarşı pazara işinizi halletmeye gittiğinizde tesettürsüz kıyafetleri tercih eden kişileri görmek kolay bir imtihan olmasa gerek.
Hazreti Yusuf’un cevabı
Züleyha’nın Hazreti Yusuf’u zinaya çağırdığı gibi, her taraftan “heyte lek/ gel buraya” daveti eksik olmuyor. Bunca günaha karşı elbette dinimizin de tavsiyeleri var. Yüce dinimiz İslâm bizleri çıkmaz sokakta bırakmaz! Bugün yaşadığımız her bir imtihan çeşidiyle tarih boyunca ehl-i iman karşılaşmıştır. Bunu Kur’an’da zikredilen Peygamber kıssalarından biliyoruz.
Harama, günaha ve ateşe doğru yapılan bir çağrıya ancak Hazreti Yusuf’un cevabıyla karşılık verirsek kurtuluşa ereriz. “Meazallah/ Allah’a sığınırım!” diyeceğiz. (Yusuf, 23) Yani nefsimizin şerrinden bizi yanlışa sevk edecek her şeyden Allah’a sığınacağız. Kendimize değil Rabbimizin yardımına güveneceğiz. Ve Resulullah’ın ifadesiyle “Nerede olursak olalım, Allah’tan korkacağız”. “Göz açıp kapayıncaya kadar dahi olsun nefsimle baş başa bırakma” diye dua edeceğiz” (Tirmizî, Birr 55; Ebû Davud, Edeb 110)
Resulullah sallellahu aleyhi ve sellem Efendimiz şöyle buyuruyor: “Harama bakmak, şeytanın oklarından zehirli bir oktur. Bu sebeple, Allah’tan korktuğu için harama bakmayı terk eden kimseye, mükâfat olarak Allah öyle bir iman verir ki, onun tadını kalbinde hisseder.” (Hakim, Müstedrek, 4/314; Münzirî, et-Tergib ve’t-Terhîb, III, 63)
İstek dışı ilk bakışta günah yok ama ikinci defa dönüp şehvetle bakmak doğru değil. “Ey Ali, elinde olmadan gözüne ilişen bir harama ikinci defa bakma. Zira ilk bakış lehinedir, ama ikinci bakış aleyhinedir.” (Tirmizî, Edeb 28; Ebû Dâvud, Nikâh 44)
Aynı şekilde Hazreti Cerir radıyellahu anh Resûlullah sallellahu aleyhi ve sellem’e ani bakıştan sorduğunda ona; “Nazarını hemen çevir” buyurur. (Müslim, Âdâb 45; Ebû Dâvud, Nikâh 44)
Büyük müjde!
Allah Resulü harama bakmayanları şöyle müjdeler: “Kıyamet günü bütün gözler ağlayacaktır, ancak şunlar müstesna: Allah’ın haramlarına bakmayan gözler, Allah yolunda seher vakti uyanık olan gözler, Allah korkusuyla sinek başı (gibi yaşlar) döken gözler.” (et-Terğib ve’t Terhîb, 3:35)
Allah’ın tesettür âyetlerinin ihlâl edildiği sokaklardan pazara, dijital medyadan dizilere varıncaya kadar herbir ortamda ve durumda gözlerini haramdan sakınan ve böylece imanın lezzetini almış genç kardeşlerim müjdeler olsun size. Ağır şehevi imtihanların içinde sizler bu zamanın sabrını kuşandınız. Hazreti Yusuf gibi iffetli, Hazreti Osman gibi hayalı ve Hazreti Şuayb’ın kızları gibi edepli bir hayat sürdünüz. Ne mutlu size! Geçmişte günah işleyenlere ise tövbe kapısı sonuna kadar açık.
Gözlerimizi haramdan sakınmak için çözüm yolları nelerdir? İbadetin manevi lezzetini yaşayan kimse şehvetle karşı cinse bakmaz, gözüne denk gelse kafasını çevirir ve gözünü kapatır. Çünkü iman lezzeti şehvete galebe gelir, o manevi güzellikleri tattığı için nefsin süfli arzularından sakınır.
İsra Suresi’nin 32. ayetinde Cenab-ı Hak; “Sakın zinaya yaklaşmayın!” buyuruyor. Buradaki “yaklaşmayın” emrinden hareketle İslam fıkıh alimleri insanı zinaya götürebilecek her türlü amelin yasak olduğunu ifade etmişlerdir. Müstehcen resim veya görüntülere bakmayı da bu kategori içinde mütalaa edebiliriz. Bu sebeple bu tür resimlere bakmak caiz değildir.
“Mü’min erkeklere söyle: Gözlerini bakılması yasak olandan çevirsinler, mahrem yerlerini korusunlar. Bu onların arınmasını daha iyi sağlar. Allah yaptıklarınızdan şüphesiz haberdardır. Mü’min kadınlara da söyle: Gözlerini bakılması yasak olandan çevirsinler, iffetlerini korusunlar…” (Nur Sûresi, 30-31)
Demek ki harama bakmaktan korunmak mümkündür. Mümkün olmasa Cenab-ı Allah bunu emreder miydi? Bunun insanlara bir faydası var ki Cenab-ı Hak bunu emrediyor.
Bir tavsiye
Yıllar öncesi lise döneminde hocalarımız bizlere şunu tavsiye ederlerdi. Çarşıya pazara mümkünse arkadaşınızla ayet hadis konuşarak gidin gelin, fazla oyalanmayıp işinizi yapıp evinize dönün ve gözünüzü haramdan koruyun. Çarşıda yürürken ahireti düşünmek gerekir. Mahşer günü herkes kendi derdine düşecek ve hesap vermenin telaşı olacak. Çarşıda yürürken böyle bir tefekkür hali hem gözü hem de kalbi korumakta etkili olacaktır. Bir de en önemlisi dilimizin ve kalbimizin zikir halinde olmasıdır.
Sosyal medya hesaplarımızda dolaşırken seçici olmak, her sayfayı takip etmemek ve ihtiyaç miktarınca bu mecraya vakit ayırmak gerekir. Çünkü göz kalbe gelen duyguların ilk kapısıdır. Baktıklarımızın maneviyatımıza olumlu ya da olumsuz muhakkak etkisi olacaktır. Bundan dolayı elimizden geldiğince harama nazar etmemeye gayret göstermeliyiz.
- Öğrendiklerimiz
- Allah’ın “harama bakmayın” emrini yerine getiren Müslüman sevap kazanmış olur.
- Sabır sadece bela anında değil, günahlara karşı da gösterilmesi gereken bir erdemdir.
- Göz kalbe açılan yoldur. Harama bakmayan kalbini temiz tutmuş olur.
- Göz zinasından sakınmak kolay değildir. Fakat bunu başaranlar imanın tadını bulur.
- Sokakta cadde de giderken normal ilk karşılaşma/ bakışta günah yoktur. İkinci defa şehvetle bakarsa günah olur.
- Çarşıya ihtiyaç için gidilmeli ve yapılacak işe odaklanılmalıdır. Yoğun kalabalık içinde sanki mahşer gününe Rabbin huzuruna varış hatırlanmalı dil ile ve kalple zikir yapılmalıdır.
Abdülkerim Temizcan/ İrfanDunyamiz.com