
Günümüz dünyasında aileler için “sevgi yuvası” kavramı ile birlikte “güven yuvası” kavramının kullanılmasının uygun olacağı düşünülüyor. Ev, aile bireyleri için bir sığınaktır. Bu sığınak, korkunun ön planda olmadığı güven duygusunun her tarafı sardığı bir yuvadır. Aileyi hem “sevgi yuvası” hem “güven yuvası” haline getirmek ideal olanıdır.
Aile bireyleri arasında rekabet değil refakat vardır. Birbirlerinin eksiğini-gediğini tamamlayan, “ben” merkezci anlayışla değil, “biz” merkezci anlayışla hareket eden, “hesabi” değil “hasbi” davranan, bir değişkenli fonksiyonlarla değil çok değişkenli fonksiyonlarla olayları ve olguları değerlendiren bireylerden oluşan aileler; hem “sevgi yuvaları” hem de “güven yuvaları” demektir.
Pozitif aile
Nevzat Tarhan der ki: “Çocuğunu öyle karşıla ki eve geldiğinde en güzel yere geldiğini hissetsin., eşini öyle karşıla ki yanına geldiği zaman en doğru kişinin yanına geldiğini hissetsin, anneni öyle karşıla ki doğumundaki ağrıları lezzetle takas etsin, babanı öyle karşıla ki ömür boyu bir başka evlada imrenmesin, fakiri öyle karşıla ki ona serdiğinden daha büyük bir dua sofrası sersin, zengini öyle karşıla ki senin gönlünü gördüğünde kendi gönlünün fakirliğinden kahretsin…
Bu ancak kişinin karşılıksız iyilik yapmasıyla olur. Aile bağlarını güçlendirmek günümüzde çok önemli. Ailemize, değerlerimize sahip çıkmamız, ailemizi güven yuvası haline getirmemiz bugün en temel görevlerimizden biri olmalı. Zevkçiliğin, benmerkezciliğin, yalnızlığın ve mutsuzluğun aileyi tehdit eden en büyük sorunlar olarak karşımıza çıktığı bugünlerde karşılıksız, sessiz iyiliklerle ailelerimizdeki güven ilişkisini oluşturmamız gerekiyor.”
Bu anlatılan ideal tutumlar aslında pozitif psikoloji kavramının ailedeki iz düşümüyle ilgilidir. Empati, duygusal zekâ, sıkıntılarla başa çıkma gibi kişisel becerilerin artırılmasının hedeflendiği pozitif psikoloji günümüz dünyasında önem arz etmektedir.
Pozitif pskoloji
Medeniyetimizin temel değerlerini esas alan; merhamet, paylaşım, minnettarlık, empati v.b. kavramlar üzerine inşa olan “pozitif psikoloji”, Anadolu irfanını yansıtmaktadır. İyilik kavramını esas alan ve üniversitede çığır açan bu ders, Harvard öğrencileri arasında en çok tercih edilen ders olmuş ve Yale Üniversitesinde de “mutluluk bilimi” adı altında okutulmaya başlanmış.
Özet olarak bu derste karşı tarafı mutlu ederek mutlu olunabileceği öğretiliyor. Bu dersin özü ve esası Kur’an-i Kerim’in de öğütlediği ilke ve prensiplerle bağdaşıyor. Asıl hazine İslam dininde ve batı da bunu farklı adlarda kendine maletmeye çalışıyor. Pozitif psikoloji ile ilgilenen bilim insanları komplekse girmeden bu gerçeği itiraf etmeli ve İslam’ın insan davranışlarına dair mükemmel öğretilerinden yararlanmaya devam etmeliler.
Pozitif etki
İnsanlardaki iyi duyguları ortaya çıkaran özellikler konusunda yaşanmış bir örnekten bahsedilir. Bir genç psikolojik destek için danışmanlığa gidiyor. Orada sevdiğimiz insanlara hediye almanın öneminden bahsediliyor. Hediyeleşmenin bir sevgi dili olduğu konuşuluyor. Bunun üzerine o genç de sevgisini göstermek için patronuna bir hediye kravat alıyor. Bunun üzerine, sert ve bir o kadar da aksi olan patronu hediye karşısında; “Benden ne menfaatin var?” diyerek genci tersliyor.
Genç; “Ben bir kişisel gelişim seminerine gittim. Orada kişinin sevdiği birine bir hediye almasının öneminden ve gerekliliğinden bahsedildi. Bunun üzerine size hediye almak, sizi sevdiğimi göstermek istedim” diyor. Patron mahcup oluyor ve olanları yeniden düşünüyor. Hediye almanın iyi bir fikir olduğunu kabul ederek bunu kendisi de denemeye karar veriyor.
Araları biraz limoni olan oğluna eve giderken bir hediye alıyor. Hediye karşısında patronun oğlu ağlamaya başlıyor. Ve cebinden bir ip çıkarıyor… “Bu iple bugün kendimi asacaktım. Beni kimsenin sevmediğini düşünüyordum. Artık kendimi asmayı düşünmüyorum, çünkü beni seven biri varmış” diyor. Evet rastgele ve karşılıksız olarak yapılan bir iyilik nasıl güzellikler doğuruyor ve hayatların kurtulmasına vesile oluyor görüyor musunuz?
Prof. Dr. Şemsettin Dursun/ İrfanDunyamiz.com
İrfan Mektebi ↗
Sevdirici, müjdeleyici üslupla yazılmış hayata dair çok güzel yazılar okumak için tıklayın.
Gönül Dünyamız ↗
Gönül insanlarına dair bam telinize dokunacak yazılar okumak için tıklayın.