Hacı Sefer efendi ömrünü Allah yoluna adadı

“Âlimler peygamberlerin varisleridir” demiş Fahr-i Kâinat Efendimiz Hazreti Muhammed sallellahu aleyhi ve sellem… Bu ne büyük, ne şerefli bir payedir, bu ne güzel bir mirastır. Ne mutlu Allah yolunda giden ve Allah yolunu aydınlatan âlimlere… Ne mutlu o âlimlere tabi olanlara.

“Âlimin ölümü âlemin ölümü gibidir” hadis-i şerifi, âlimlerin kıymetini bize ne güzel ifade ediyor. Âlim ölmeden onun ilminden istifade etmeli, büyük bir tevazuyla ondan ilim talep etmeliyiz. Değerlerimizi kaybetmeden tanımalı, onlardan gereğince yararlanmalıyız.

Gönlümüzde yaşıyor

İslam’a gönül verenler halkın gönlünde de geniş yer etmişlerdir. Allah’a yakın olanlar halka da yakın olmuşlardır. İşte Allah’a ve halka yakın olan simalardan biri de Köprübaşı’na bağlı Beşköy Beldesi‘nden Hacı Sefer Saka Hocaefendi’dir.

Bu mübarek zat, Köprübaşı’nda dinî sahada adından en çok söz edilen âlimlerdendir. Köprübaşı’nda onun adını sanırım duymayan yoktur. Hemen herkesin zihninde Sefer Efendi’yle ilgili bir miktar malumat vardır.

Hacı Sefer Efendi, Köprübaşı’nın manevî sahadaki yüz aklarından biridir. Onun adı dini ve maneviyatı çağrıştırmaktadır. Zira dinî ilimlere vakıf bir insandır kendisi. Halkın gözünde büyük bir itibarı vardır.

Örnek bir imamdı

O, 1960 senesinden 2000 senesine kadar Mezire (Yılmazlar) Camii’nde imamlık yapmıştır. Mezire Camii onun adıyla özdeşleşmiştir. Onun bu camide görev yaptığı süre içerisinde bu kutsal mekânın itibarı çok yükseklerde olmuştur. Halk ona ayrı bir kimlik ve değer vermiştir. Adeta onu eteğine yapışılacak bir mürşit olarak görmüşlerdir.

Dinî meselelerde bir fetva alınacaksa öncelikle ona müracaat edilmiştir. Sefer Efendi bir fetva vermişse bunun üzerine kimse bir şey eklememiş, bu fetva tereddütsüz kabul edilmiştir. Halk nezdinde bu kadar kabul görmek ve güvenilmek ne büyük bir bahtiyarlıktır.

Sefer Efendi, bir Kur’an ve Allah dostudur. O, bu dostluğunu sözde bırakmamış, uzun ömrü boyunca bunu dinî hizmetleriyle ispatlamıştır. Mütevazı bir insan olsa da onda büyük bir dinî ilim hazinesi mevcuttur. Bunu onun vaazlarını dinleyenler iyi bilir.

Torunundan dinleyelim

Mezire Camii’nde görev yaptığı süre içerisinde Köprübaşı’na, civar köylere ve genel anlamda Trabzon’a hayat vermiştir. Dilerseniz onu çok yakınında olan bir kişiden, torunu Mehmet’ten dinleyelim:

“Kendisi 1990 yılından beri Bursa da ikamet etmektedir. Ömrünü İslam’a adamış ve talebeler yetiştirmiş bir âlimdir. Çocukluk yıllarındaki fakirliğe rağmen altı yaşında hafızlık yapmış, o dönemin tanınmış âlimlerinden Kuran-ı Kerim ve Arapça eğitimini almış; daha sonraki yıllarda Trabzon’un çeşitli ilçelerinde on yaşından başlayarak ramazan akşamlarında Kuran-ı Kerim okumuş ve namaz kıldırmıştır.

Gençlik yıllarında başta Bursa ve İstanbul olmak üzere bazı illerde İslam’a hizmet etmek nasip olmuştur ona. Sefer Efendi o dönemde büyük şehirlerde kalması yönünde yapılan baskılara rağmen kendi bölgesine hizmet için Trabzon’a dönmüş, girdiği müftülük sınavını kazanmış; fakat daha fazla hizmet için imamlığı tercih etmiştir.

İmamlık döneminde belki de binlerce kişiye Kuran-ı Kerim ve Arapça eğitimi vermiştir. Binlerce kişi Türkiye’nin ve dünyanın birçok yerinden yanına gelmiş ve o, elinden geldiğince onlara yardımcı olmuştur. Şu an 85 yaşında ve Allah’a hamdolsun ki nerde kendisine ihtiyaç olsa ve nereye davet edilse imkân dâhilinde gitmeye çalışıyor.”

Kur’an hizmetkarı

Altı yaşından beri Kur’an yolunda yürüyen bir ışık insandır Hacı Sefer Efendi… Kur’an-ı Kerim’i kaynağından okuyup anlayabilen, tefsir edebilen bir âlim… Ömrünü Allah yoluna adamış nur yüzlü bir pir-i fani…

Yetiştirdiği, feyzinden faydalandırarak hafız ettiği, Kur’an’la cilalanan ışığında yüreklerindeki karanlıkları aydınlattığı talebelerin sayısını kendisi de bilmiyor. Bu ne büyük bir manevî hizmettir, berekettir… Zıvanadan çıkmak üzere olan ve bu asrın bataklıklarında debelenen bugünkü gençlerin onun gibi mürşitlere (yol göstericilere) ne kadar da ihtiyacı vardır.

Allah onun gibi insanların sayısını artırsın. Allah onu başımızdan eksik etmesin. Bursa’da manevî irşat faaliyetlerine devam eden Hacı Sefer Efendi Hocamıza uzun ve bereketli bir ömür diliyoruz. Keşke Köprübaşı’mızda yaşamaya devam etseydi. Onun güzel sohbetlerinden ve kıymetli fetvalarından istifade edebilseydik.

Not: Hacı Sefer Saka Hoca 18 Mart 2010 tarihinde Bursa’da vefat etmiştir. Yazı ve fotolar beskoyluyuz.biz adresinden iktibas edilmiştir.

M. Nihat Malkoç/ İrfanDunyamiz.com

KARADENİZ ÇEVRESİ İRFAN DÜNYAMIZ

Gönül Dünyamız ↗

Gönül insanlarına dair bam telinize dokunacak yazılar okumak için tıklayın.

İrfan Mektebi ↗

Sevdirici, müjdeleyici üslupla yazılmış hayata dair yazılar okumak için tıklayın.

Şunlara Gözat

Saatçi Osman Efendi Medine’ye doyamazdı…

Konya’nın meşhur hafızlarından Hayra Hizmet Vakfı kurucusu merhum Hasan Hüseyin Varol hocamızın hatıralarını rahmete ve …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.