İslam’da giyim kuşam adabı

Elbiseleri helal olan parayla almak, hayırlı yolda eskitmek, evde veya başka yerde derli toplu olmak, sağdan giymek ve soldan çıkarmak gerekir. Müslüman her zaman yeni elbise giyemeyebilir. Ama eski de olsa temiz olmasına dikkat etmelidir.

Kişi evinde otururken eşofman giyebilir. Ama özellikle misafir geleceğinde veya misafirliğe gidileceğinde gece kıyafeti vb. elbiselerle bir mazereti olmadığı halde insanların yanına çıkmamalıdır.

İnsanların yanına çıkılmayan gece kıyafetleriyle namaz kılmak caiz olsa da edep yönünden uygun olmaz. Yüce Rabbimiz şöyle buyuruyor:
“Ey Âdemoğulları! Her namaz kılacağınızda güzelce giyinin, yiyin için fakat israf etmeyin. Çünkü Allah israf edenleri sevmez.” (Araf, 31)

Beyaz güzeldir

Peygamberimiz beyaz elbise giyer ve Ashabını da buna teşvik ederdi. Semure bin Cündüb radıyellahu anh’ın Nebi sallellahu aleyhi ve sellem’den riayet ettiğine göre şöyle buyurmuştur: “Elbiselerinizden beyaz olanı giyin. Zira o, daha temiz ve daha güzeldir. Ölülerinizi de onunla kefenleyin.” (Nesâî, Cenâiz, 38)

Peygamberimizin sallellahu aleyhi ve sellem beyaz, siyah, yeşil ve kırmızı renklerden yapılmış elbiseleri, çeşitli zamanlarda giydiği bilinmektedir. Ancak çoğu zaman beyaz rengi tercih ettikleri gibi, ashabına da tavsiye etmişlerdir. Kırmızı renk cübbe, hırka ve sarık giydiklerine dair rivayetler vardır. (İbn-i Sa’d, Tabakat, I/451; Buhari, el-Ebed 127 no: 348)

Dua edilmeli

Peygamber Eendimiz sallellahu aleyhşi ve sellem yeni elbise giyince şöyle dua ederdi: “Allah’ım! Hamd sana mahsustur! Bunu bana Sen giydirdin. Senden, bunun hayrından ve yapılış gayesinin hayrından istiyorum. Bunun şerrinden ve yapılış gayesinin şerrinden de Sana sığınıyorum.” (Ebû Dâvûd, Libâs, 1)

“Bir kimse, gücü yettiği halde mütevazı davranarak lüks elbise giymeyi terk ederse, Allah kıyamet gününde o insanı yaratıklarının en başında huzuruna çağırır ve onu iman ehlinin giyeceği elbiselerden dilediğini giymede serbest bırakır.” (Tirmizî, Sıfatu’l Kıyâme; 39)

Güzel elbise giymek kibir değildir

Abdullah İbni Mes’ud radıyellahu anh’den rivayet edildiğine göre Rasulullah sallellahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Kalbinde zerre kadar kibir olan kimse cennete giremez.” Bunun üzerine sahabiden biri: “İnsan elbise ve ayakkabısının güzel olmasını arzu eder” deyince Rasullullah şunları söyledi: “Allah güzeldir, güzeli sever, kibir ise hakkı kabul etmemek ve insanları küçük görmektir.” (Müslim, İman, 147)

Elbise konusunda imkânı olan kimse yeni ve kaliteli kumaştan yapılan elbiseler giyebilir. Ama bunu gösteriş vesilesi yapmamalı, israfa kaçmamalı ve kibirlenmemelidir. Çünkü Allah katında üstünlük takva ile mümkündür.

Ebû Saîd el-Hudrî radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre, Resûlullah sallellahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Bir Müslümanın güzelce giyinmesi, elbisesinin eteklerinin, baldırlarını örtecek şekilde olmasıyladır. Elbisesini topuklarına kadar uzatmasında bir günah yoktur. Topuklardan aşağıda olan kısım ise ateştedir. Allah, büyüklük taslayarak elbisesinin eteğini yerde sürüyen kimsenin yüzüne bakmaz.” (Ebû Dâvud, Libâs, 26)

Temiz ve düzgün

Hazreti Aişe radıyellahu anha anlatmaktadır: “Bir gün bir grup insan Rasulullah’ın yanına girmek için izin istediler. Peygamberimiz hemen yanındaki içi su dolu su kabına eğildi, sudaki yansımasını bakarak saçını ve sakalını düzeltmeye başladı. Bu durumu garip karşılayarak dedim ki: ‘Ya Rasulallah! Sende mi süsleniyorsun?’ Peygamberimiz: ‘Evet, Ya Aişe kardeşleri ziyarete gelen insanın onlara karşı temiz ve düzgün bir kıyafetle çıkmasını Allah sever’ buyurdu.” (Camiüs’s Sağir, 1/64)

Elbise konusunda tesettüre dikkat etmek gerekir. Allah azze ve celle şöyle buyuruyor: “Mümin kadınlara da söyle, gözlerini haramdan sakınsınlar ve iffetlerini korusunlar. Açıkta kalanlardan başka süslerini göstermesinler. Başörtülerini yakalarının üzerinden bağlasınlar. Kocaları, babaları, kocalarının babaları, kendi oğulları, kocalarının oğulları, erkek kardeşleri, erkek kardeşlerinin oğulları, kız kardeşlerinin oğulları, kadınları, hizmetlerinde bulunan köleleri ve cariyeleri, cinsel arzusu bulunmayan erkek hizmetçiler, kadınların cinselliklerinin farkında olmayan çocuklar dışında kimseye süslerini göstermesinler. Yürürken, gizledikleri süsleri bilinsin diye ayaklarını yere vurmasınlar. Ey müminler! Hepiniz Allah’a tövbe edin, umulur ki kurtuluşa erersiniz!” (Nur, 31)

Abdulkerim Temizcan/ İrfanDunyamiz.com

  • Öğrendiklerimiz:
  • Müslüman erkek ve kadın tesettüre uygun bir şekilde elbise giymelidir.
  • Kişi temiz, düzgün ve imkâna göre israfa ve gösterişe kaçmadan güzel ve şık elbise giyebilir.
  • Elbiseleri kibir vesilesi yapmamak gerekir.
  • Rasûlullah Efendimiz’in hadis-i şeriflerinde beyan ettiği gibi kadınlar kadınların giydiği, erkekler de erkeklerin giydiği elbiseleri giymelidirler.
  • Erkekler altın yüzük takmaktan ve ipek elbise giymekten sakınmalıdır. Peygamberimiz gümüş yüzük takınır ve ashabına da tavsiye ederdi. (Buhârî, Libâs 45, 48, 61; Tirmizi, Libâs 43; Müslim, cennet 52)
  • Toplumun yanına çıkılacağında elbisenin temiz olmasına, saç ve sakalın bakımı gibi şahsi temizliğe dikkat etmek gerekir.
  • Her konuda olduğu gibi giyim kuşam konusunda Müslümanlar olarak kendi değerlerimize sahip çıkmalıyız.
  • Tesettürle ilgili ayet ve hadisler açıklamalarıyla beraber okunmalı ve nesillerimize öğretmeliyiz.

Adab-ı Muaşeret

Sosyal hayattaki edep ve görgü kurallarına dair yazılar okumak için tıklayın.

Şahsiyet Gelişimi↗

Müslümanca hassasiyetlerle yazılmış kişisel gelişim yazıları okumak için tıklayın.

Şunlara Gözat

Abdullah bin Mes’ud gerçek bir kahramandı…

Elimizdeki kaynakların bildirdiğine göre Hazreti Dâvûd aleyhis selam, babasının en küçük oğludur ve çobanlık yapmaktadır. …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.