İlim talebesi kardeşlerime, özellikle İlahiyatta okuyan öğrenci kardeşlerime bazı hatırlatmalar yapmak istiyorum. Bu tecrübelerimin talebe kardeşlerime faydalı olacağını umuyorum.
- Temel hedefiniz Allah için ilim öğrenmek olsun.
İleriyi, işi, parayı değil, içinde geçireceğiniz 4-5 yıllık eğitim hayatına odaklanın. Sonrasında zaten size Allah kapılar açacaktır. “Ameller niyete göredir. Herkes sadece niyetinin karşılığını alır…” hadis-i şerif’i unutmayın.
(Müslim, İmâre, 155)
- Çevrenize dikkat edin.
İnsan etkilenen bir varlıktır. Hem etkiler hem de etkilenir. Kendinize takvalı, çalışkan ve azimli arkadaşlar edinin. Yüce Rabbimiz şöyle buyuruyor: “Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakının ve doğrularla beraber olun.” (Tevbe, 119)
- Gurura kapılmayın.
“Ben İlahiyatta okuyorum, ben medreseye gidiyorum” diye gurura kapılıp da hemen alim olduğunuzu zannetmeyin. İki üç tane kitap okudum diye alim olduğunuzu zannetmeyin, tevazulu olun. Her şeyi biliyorum edalarından sakının.
- Nefsinizi ıslah edin.
Kendi nefsinizi sakın temize çıkarmayın. Hazreti Yusuf aleyhis selam’ın dediği gibi nefis her zaman kötülüğü emreder. Salihlerden oluşan arkadaş grubu, namaza ehemmiyet göstermek, dua ve günlük bir miktar tesbihatla maneviyatınızı güçlü kılın, nefsinizi terbiye ve tezkiye edin.
- Takva ilim yolunda en önemli azığınız olsun.
Kız erkek ilişkilerinde helal ve meşru zeminin dışına çıkmayın. Gözünüzü haramdan dilinizi gıybetten koruyun. Günahlar ilim öğrenmenin önüne engel olan perdelerdir! Sizler ilim talebeleri olarak iradenize sahip çıkın ve günahlardan sakının.
- Vaktinizi derslere verin.
Her şeyin bir yeri zamanı vardır, şimdi talebe olduğunuza göre ders çalışma dönemindesiniz. Yüzde seksen vaktinizi ilme, derslerinize verin. Az bir kısmını sosyal aktivitelere ayırın. İleride yapacağınız çalışmalar için ilmi güzel almanız çok önemli, bunu unutmayın.
- Edepli olun
Okulunuza gereken değeri verin. Hocalarınıza saygılı olun ve onların kıymet bilin. Hiçbir dersi küçük görmeyin, hepsinin ileride size faydası olacağını unutmayın. Sakın hocalarınızla laf yarışı tarzı diyaloglara girmeyin, edebinizle talebeliğinizi yapın.
- Dışarıdan takviye alın.
İlim noktasında sadece okul dersleriyle yetinmeyip, başka alimler ve eserlerden de istifade edin. Özellikle Kur’an’ı Kerim’i güzel okumak için özel olarak Tashih-i Huruf dersleri alın. Arapça, tefsir, hadis ve fıkıh gibi dersler için okuduğunuz şehirdeki alimlerin ilmi derslerine katılın. Sûre ve hadis ezberlerinizi arttırmaya çalışın.
- Bir ajandanız olsun.
İlk, orta ve ileri vadede hedeflerinizi yazın. Günlük, haftalık ve aylık programlarınızı yapıp disiplinli bir şekilde takibini yapın. “Program iş bitirir, programsızlık seni bitirir” diye nasihat ederdi hocalarımız.
- Usul derslerini dikkat edin.
Usûl dersleri çok önemli. Tefsir, hadis ve fıkıh usullerini iyi öğrenin. Bir alanda İhtisaslaşın ama diğer derslerden de en azında temel literatürü bilin.
- Güzel kitaplar okuyun
Kitap boş vakitlerde değil, bizatihi kendisine vakit ayırarak okumalar yapılmalıdır. Kitap okumak hobi değil, ihtiyaçtır. Son dönem edebiyatçıların kitaplarından özellikle istifade edin. Şiir okuyun ve bazı dörtlükler ezberleyin. Yazmayı ve konuşmayı ihmâl etmeyin ki böylece zamanla kendinizi daha iyi yetiştirmiş olursunuz.
- Kimseye karışmayın.
Siz ilim öğrencisisiniz evvela kendinizi çok iyi yetiştirmelisiniz. Tartışmalı konulara girmeyin ve kimseyle cedelleşmeyin. Zaman sizin için en önemli hazinedir. Bu ümmetin gençleri sizi bekliyor. Unutmayın! Kendinizi ne kadar güzel yetiştirirseniz o kadar çok faydalı olacaksınız.
- Ashab-ı Kiram’ı tanıyın.
Başta Peygamberimizin, diğer Peygamberlerin ve Ashab-ı Kiramın hayatını muhakkak okuyun. Onların iman mücadeleleri size yol gösterecektir. sahabe ruhunu yakalamaya çalışın. Bu sizi dini açıdan motive edecektir.
- Arapçaya önem verin.
Malumunuz Arapça İslami ilimlerle meşgul olanların olmazsa olmazıdır. Bundan dolayı Arspça’ya ayrı bir önem vermeniz ve ihtimam göstermeniz gerekir. Sarf, Nahiv ve diğer Arapça derslerini işin ehlinden almak çok önemli. Bunu başaran birçok hocamız yüksek lisans yaptı, Diyanetin İhtisas sınavlarında başarılı oldular.
- Kelime mealinden çalışın.
Kelime meallerden çok istifade etmelisiniz. Zaman zaman okuduğunuz yerlere kelime mealli tefsir yapabilmelisiniz.. Bunu hiç ihmal etmeyelim. Her gün sadece yarım sayfa meal çalışsak kısa sürede birçok ayete meal verecek duruma gelirsiniz.
- Bir tefsir okuyun
Kur’an’ın bize olan mesajını anlamak için mutlaka bir tefsir okuyun. Bu sizi çok geliştirecektir. Rivayet ve dirayet tesirleri var; sizlere iki meal ve iki tefsiri karşılaştırmalı okumanızı tavsiye ederim. Bunun çok faydasını görürsünüz.
- Hadis-i Şerifler ezberleyin.
İleride hoca olacağınız için hadis-i şerif ezberlemek size çok faydalı olacaktır. Buhârî, Müslim vb. bildiğiniz üzere çok hadis kitaplarımız var. Bize en çok lazım olan, cemaatimize anlatacağımız ve hadis ezberleri yapabileceğimiz bir kitaptır.
- İlmihal bilgilerinizi geliştirin.
Sürekli ilmihal okuyarak, ilmihal bilgilerinizi canlı tutun. Diyanetin tek ciltli İlmihal gayet sade hazırlanmıştır bu eser tavsiye edilir. Diyanetin iki ciltli ilmihali, başka yayın evlerinden çıkan delilleriyle ilmihal eserleri de tavsiye edilir.
Ayrıca şunlara da dikkat edelim değerli kardeşlerim:
- Çalışmak için yer ve zamanı bahane etmeyeceğiz.
- Televizyon ve sosyal medyayı sınırlı kullanacağız.
- Kaybedecek bir dakikam yok anlayışıyla boş işlerden yüz çevireceğiz.
- Eş dost akraba ziyaretlerini ölçülü olacağız.
- İlmi çalışmaları devam eden gruplara dahil olacağız.
- Başarı ve muvaffakiyet için Rabbimizden yardım isteyeceğiz.
- Sabah namazı sonrasını ganimet bileceğiz.
Abdülkerim Temizcan/ İrfanDunyamiz.com
Altın Öğütler ↗
Hayatınızı değiştirecek birbirinden faydalı altın öğütler okumak için tıklayın.
Dua Defteri ↗
Gönüllerin pasını silen birbirinden güzel dualar okumak için tıklayın.