İmanın bütünlüğü içerisinde iman etmemiz gereken rükünlerden birisi de meleklere imandır. Ayet-i kerimede şöyle buyurulur: “Allah’ın elçisi ve müminler, Rabbinden ona indirilene iman ettiler. Her biri Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine inandılar. ‘O’nun elçileri arasında ayırım yapmayız’ ve ‘İşittik, itaat ettik, bağışlamanı dileriz Rabbimiz, gidiş sanadır’ dediler.” (Bakara, 285)
Meleklerin bir takım özellikleri vardır. Nurdan yaratılmış latif varlıklardır. Gözle görülmezler. Yeme, içme, uyuma gibi ihtiyaçları yoktur. Erkeklik, dişilik özelliklerine sahip değillerdir. Evlenip çoğalmazlar. Çok hızlı hareket ederler. İrade sahibi değillerdir, ancak Allah’ın kendilerine yüklediği vazifeleri yaparlar. Sürekli Allah’a ibadet ederler, hiç isyan etmezler, günah işlemezler.
Cebrail aleyhis selam bazen Peygamberimize insan şeklinde geldiğine göre demek ki farklı şekillere girebilmektedirler. Gaybı bilme konusunda ise Allah Teâlâ’nın haber verdiklerinin dışında geleceği bilmezler. Ayrıca kanatları olduğu da bilinmektedir. Ve sayıları da çok fazladır.
Bazı melekler
Dört büyük melekten Cebrail aleyhis selam’ın görevi vahiy getirmek yani Allah Teâlâ’nın emir ve yasaklarını Peygamberlere bildirmektir. İsrafil aleyhis selam’ın görevi kıyamet günü sura üflemektir. Mikail aleyhis selam’ın görevi tabiat olaylarını düzenlemektir. Azrail aleyhis selam’ın görevi ise ölüm vakti geldiğinde emaneti teslim almaktır.
Bunlar dışında başka melekler de vardır. Mesele devamlı bizimle beraber olan yaptıklarımızı amel defterimize yazan Kiramen Katibin melekleri vardır. Ayet-i kerimede buyurulur: “O hiçbir söz söylemez ki yanında çok dikkatli bir gözetleyici olmasın!” (Kaf, 18) Kabirde sorgulayan melekler ise Münker Nekir melekleridir. İnsanlara dua ile vazifeli Rahmet melekleri de vardır.
Rıdvan isimli melek cennetteki meleklerin başkanıdır. Mâlik ismindeki melek ise Cehennemde görevli olan meleklerin başkanıdır. Bir de koruyucu Hafaza Melekleri vardır ki İki Cihan Güneşi Peygamber Efendimiz sallellahu aleyhi ve sellem bir hadis-i şeriflerinde onları şöyle tarif eder: “Bir müslüman bir rahatsızlığa düşünce Allah onu koruyan hafaza meleklerine şöyle emreder: ” Kulumun her gün ve gecede yaptığı iyiliklerin sevabını ona bu hastalık müddetince yazın” (Dârimî, Rikâk, 56)
Başlıca edepler
Meleklere karşı bazı edeplerimizin olması icap eder. Ev içerisinde gezerken çıplak bir vaziyette zaruret haricinde gezmemek, banyoda ihtiyaç miktarından fazla kalmamak ve kimse yokken de hem Allah azze ve celle’den hem de meleklerden hayâ etmek bu edeplerdendir.
Bu tür edeplerin önemini insan belki ilk etapta anlayamayabilir. Ancak şehvete kapı aralayan sebepler bağlamında düşünülürse hikmeti anlaşılacaktır. Şu rivayet yalnız başınayken bile bazı edeplere dikkat etmemiz hususunda güzel bir ölçü vermektedir.
Peygamber Efendimiz sallellahu aleyhi ve sellem bir gün zekât olarak toplanan koyunların yanına gitti. Koyunların yanında, onlara bakmak için tutulmuş bir çoban vardı. Fahr-i Alem Efendimiz, çobanın orada yarı çıplak vaziyette dolaştığını görünce onu yanına çağırdı ve ona şöyle dedi: “Bizim için kaç gün çalıştın, bizde ne kadar alacağın var?” Hesabının kapatıldığının farkına varan çoban, endişeyle şöyle cevap verdi:
“Niçin yâ Rasûlâllah? Yoksa hayvanların bakımını ve gözetimini güzel yapamıyor muyum?” Fahr-i Cihan Efendimiz şöyle cevap verdi: “Hayır, ondan değil! Fakat ben; aramızda çalışan insanların yalnız kaldıklarında da Allah Teâlâ’dan hayâ eden kimseler olmasını arzu ederim. Yalnız kaldığında Allah Teâlâ’dan hayâ etmeyen kimsenin yanımızda çalışmasını uygun görmem.” (Beyhakî, Şuab, X, 196/7370; Mervezî, Tâzîmü Kadri’s-Salâh, II, 836)
Mü’minlerin dostudur
Melekler mü’minlerin dostu ve duacısıdırlar. Allah’ın izniyle inananlara yardım ederler. Namaz vaktini bekleyen kimselere istiğfar da bulunurlar. Resulullah sallellahu aleyhi ve sellem Efendimiz şöyle buyuruyor: “Biriniz abdestini bozmadan namaz kıldığı yerde oturmaya devam ettiği müddetçe melekler; ‘Allah’ım onu affeyle, Allah’ım ona rahmet eyle’ diye dua ederler.” (Buhârî, Ezân 30; Müslim, Mesâcid, 272)
Başkaları hakkında istediklerimizi melekler bizim için isterler. Efendimiz sallellahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur: “Müslüman bir kişinin din kardeşi için gıyabında ettiği dua kabul olunur. Onun başucunda memur bir melek vardır ki, o Müslüman ne zaman bir din kardeşi için hayır ile dua ederse o melek ona: ‘Duan kabul olsun istediğinin bir misli de senin için olsun’ diye dua eder” buyurdu. (Müslim, Zikir, 87, 88)
Allah yolunda malını harcayan kişiye de melekler dua ederler. Malını esirgeyen, sadaka, zekât vb. şeyleri vermeyen kişiye beddua ederler. Bu konuda Peygamber Efendimiz sallellahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur: “İstisnasız her gün iki melek iner. Birisi: ‘Ya Rabbi! Senin yolunda mal harcayana harcadığının yerine mal ver’ diye dua eder. Diğeri ‘Ya Rabbi! Elini sıkı tutup mal harcamayanın malına telef ver’ diye beddua eder.” (Buharî, Zekât 27; Müslim, Zekât 57)
Cenab-ı hak bizleri meleklerin bedduasına isabet etmekten korusun. Bizlere iç muhasebesi yapmayı nasip eylesin.
Abdülkerim Temizcan/ İrfanDunyamiz.com
- Öğrendiklerimiz:
- Meleklere inanmak iman esaslarındandır.
- Müslüman, yanında kimse yokken de meleklerin olduğu şuuruyla hareket eder.
- Evde yalnızken de meleklere olan hayâmızdan dolayı avret mahallini örtmeye hassasiyet göstermek gerekir.
- Melekler, Müslümanları severler ve onlara bazı sebeplerle dua eder ve manevi destekte bulunurlar.
Abdülkerim Temizcan/ İrfanDunyamiz.com
Adab-ı Muaşeret↗
Sosyal hayattaki edep ve görgü kurallarına dair yazılar okumak için tıklayın.
Şahsiyet Gelişimi↗
Müslümanca hassasiyetlerle yazılmış kişisel gelişim yazıları okumak için tıklayın.