Zilhiccenin ilk on günü ne yapmalı?

Zilhicce ayı, kamerî takvimde yılın son ayı ve aynı zamanda “haram aylar” diye bilinen dört aydan birisidir. Bu aya özgü pek çok üstünlük söz konusu olup bunları şu şekilde belirtmek mümkündür:

1. Bu ayın dokuzuncu günü olan “arefe” sene içindeki günlerin en faziletlisidir.

2. İslam’ın beş şartından biri olan hac ibadeti bu ayda yerine getirilir ve kurban bu ayda kesilir. Yine kurban bayramında teşrik tekbirleri getirilir.

3. Müfessirlerin çoğunluğu, Fecr Sûresi’nin 2. âyetinde “on geceye yemin olsun” ifadesinde üzerine yemin edilen on gecenin zilhicce ayının ilk on gecesi olduğu görüşündedir. Abdullah İbn Abbas ve İmam Şâfiî radıyellahu anhüma “Bilinen günlerde Allah’ın ismini zikretsinler” âyetinde geçen (Hac 22/28) “bilinen günler” ifadesini zilhiccenin ilk on günü şeklinde yorumlamışlardır.

4. Allah Resûlü şöyle buyurmuştur:“Sâlih amelin Allah’a en sevimli geldiği günler zilhiccenin ilk on günüdür.” (İbn Mâce, Sıyam, 39; Ebû Davud, Savm, 61)

5. Allah Resûlü’nün, zilhiccenin ilk dokuz gününde oruç tuttuğu ve bunu tavsiye ettiği rivayet edilir. Hacda olanların ise arefe günü oruç tutmamaları tavsiye edilmiştir. (Ebu Davud, Savm, 61)

6. Bu ayda tekbir, tahmid, tehlil gibi zikirleri, salavat ve duaları bolca yapmalı, Kur’an’ı anlamaya çalışarak okumalı, imkânı olanlar oruç tutmalı, ilmî faaliyetlere devam etmeli.

7. Allah Resûlü sallellahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur:””Zilhicce’nin on günü geldiğinde kişinin yanında kesmeyi istediği kurbanı varsa o kişi [vücudunun herhangi bir yerinden] kıl almasın, tırnak kesmesin.” (Müslim, Edâhî, 40) Hanefîlere ve bir kısım Şâfiîlere göre bu hadiste yer alan yasağa uyarak kurban kesmeyi isteyen kişinin Zilhicce ayı girdikten sonra tıraş olmayı ve tırnak kesmeyi terk etmesi mendubtur (yani dinen teşvik edilmiştir), aksine hareket etmek caiz olmakla birlikte tenzihen mekruhtur, günah değildir. Bu hükmün hikmeti ile ilgili olarak şu söylenmiştir:

a) Kurban kesmeyi isteyen kişi, her ne kadar hacca gitmemiş olsa da tıpkı hacıların Kâbe’de ihramlı iken bazı şeylerden uzak durduğu gibi tıraş olmamak ve tırnak kesmemek yönüyle onlara ortak olur.

b) Kurban kesmek, kişinin affedilmesini gerektiren bir ibadettir. Bu affın kişinin bedeninin bütün bölümlerini kuşatsın diye bedeninden herhangi bir şeyi almamak uygundur.

Rabbimiz bu zaman dilimlerini en güzel şekilde değerlendirmeyi nasip eylesin. Hacca giden ve kurban kesen kardeşlerimizin bu ibadetlerini kabul eylesin. Bu ibadetleri yapma imkânı bulamayan kardeşlerimize de tez zamanda imkân bulmayı nasip eylesin.

Prof. Dr. Soner Duman/ İrfanDunyamiz.com

Dua Defteri ↗

Gönüllerin pasını silen birbirinden güzel dualar okumak için tıklayın.

Altın Öğütler ↗

Özenle derlenmiş birbirinden faydalı öğütler okumak için tıklayın.

Şunlara Gözat

Enneagram nedir ve bize uyar mı?

İnsan psikolojisiyle uğraşanlar insanın mizacı, kişiliği ve karakterinden bahsediyorlar. Bunlar konuşma dilinde zaman zaman aynı …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.