Zor günlerin fedakar hocası Resul Bölükbaş

Rize’nin manevi önderlerinden Zavendikli Mustafa Yıldız Hocaefendi’nin ilk talebelerinden olan Resul Bölükbaş Hocaefendi; ülkemizde ve İstanbul‘da Osmanlı usulü din eğitiminin neredeyse imkansız hale geldiği 80- 90’lı yıllarda Rize- Pazar- Tütüncüler Köyü’nde hem imam hatiplik yapmış hem de Osmanlı usulü medrese faaliyeti yürütmüştür.

İsmailağa Camii Emekli İmam Hatibi Mahmut Ustaosmanoğlu Hocaefendi’ye intisap etmiş olması ve buradaki ilim ehlinden tefeyyüz etmesi sebebiyle, Mahmut Efendi kendisine ilim okumak isteğiyle gelen öğrencileri o dönemde ya Rize‘ye yada Doğu Medreselerine yönlendirmiş bu vesileyle ilim aşkıyla yanan gençlerin büyük çoğunluğu Rize’ye sığınmışlardır.

Babam talebesiydi

Muhterem Babam Dr. Aziz Çınar (Haseki Dini Yüksek İhtisas Merkezi Eğitim Görevlisi) 1982-1987 yılları arasında Rize’de Resul Hoca’nın rahle-i tedrisinden geçmiş, ciddi bir ilim ve feyiz elde etmiştir.

15 yaşında bir gencin gurbette ilim mücadelesini, maddi imkansızlıklarını, her türlü yoksulluk ve zorlukların yanında bir de jandarma baskınlarına önlem amacıyla her gün bir talebenin gözcü olarak nöbet tuttuğunu babamdan çok kez dinlemişimdir.

Bu baskınlarda Resul Hoca defalarca karakola götürülmüş ve ifadesi alınmıştır. Her şeye rağmen o tedrisattan vazgeçmemiş ve zaman zaman kurs kapandığında öğrencileri köylülerin evlerine dağıtmış, halk ile medrese bütünleşmiştir.

Can simidi olmuş

Rasul Hoca çevre köy ve ilçelere tebliğ ve irşat vazifelerine gitmiş, öğrencilerini Ramazan’da köylere İmam olarak görevlendirmiş; bu yönüyle Talvat- Tütüncüler adeta bir akademi vazifesi görmüştür.

Hocaefendi özellikle sarf ve nahiv konusunda öyle iyi öğrenciler yetiştirmiş ki o dönem İstanbul Fatih’te eğitim gören talebeler, Tütüncüler’den bir kişi geldiğini duyunca hemen ondan terkip yaptırmasını isterler ve ilmi sorular sorarlarmış.

Kısacası Hocaefendi zor günlerde can simidi olmuş, nice ilim ehlinin yetişmesine vesile olmuştur. Rabbim cümlemize ilim, amel ve ihlas ile yaşamayı, nice hayırlı talebeler yetiştirmeyi nasip eylesin. Allah Teâlâ Hocamıza ve tüm ehl-i İslam geçmişlerimize rahmet eylesin.

Mustafa Çınar/ İrfanDunyamiz.com

KARADENİZ ÇEVRESİ İRFAN DÜNYAMIZ

Gönül Dünyamız ↗

Gönül insanlarına dair bam telinize dokunacak yazılar okumak için tıklayın.

İrfan Mektebi ↗

Sevdirici, müjdeleyici üslupla yazılmış hayata dair yazılar okumak için tıklayın.

Şunlara Gözat

Abdullah bin Mes’ud gerçek bir kahramandı…

Elimizdeki kaynakların bildirdiğine göre Hazreti Dâvûd aleyhis selam, babasının en küçük oğludur ve çobanlık yapmaktadır. …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.