Gençlere yedi altın nasihat

“Gençler nasihat dinlemez, gençlere öğüt verme” diyenler olsa da öğütlere kulaklarını açan gençlerimiz var elhamdülillah. Yüce Rabbimiz; “Sen, öğüt ver çünkü öğüt müminlere fayda verir” (Zariyat, 55) buyuruyor. Genç kardeşlerime faydalı olacağını düşündüğüm yedi altın nasihatim olacak.

1- Çalışkan olacağız!

Allah Resulü dualarında tembellikten Allah’a sığınıyor. Yüce Rabbimizin “Onlar (Münafıklar) tembel tembel namaza kalkarlar” (Nisa 142) ayetinden tembelliğin ne kadar kötü olduğunu Müslümanın karakteriyle uyuşmadığını anlıyoruz.

Tembellik, derslerimiz ve işlerimizde geri kalınmasına ve ibadetleri aksatmamıza vesile olur. Çalışkanlık ise başarıyı beraberinde getirir ve İbadetleri zamanında yapmayı sağlar.

2- Sosyal medya ahlâkımız olsun!

Bu çağın en önemli imtihan vesilesi akıllı telefonlarımızdır. Baktıklarımızdan dinlediklerimize, yazdıklarımızdan okuduklarımıza ve yorumlarımızdan beğendiklerimize varıncaya kadar ‘Müslüman Sorumluluğu’ ile hareket eden kimselerden olmalıyız.

Yüce Rabbimiz: “Nihayet o gün (Kıyamet günü) nimetlerden elbette sorguya çekileceksiniz.” (Tekasür, 6) buyuruyor. Akıllı telefonlarımız da bir nimet ama bilelim ki her nimetten hesaba çekileceğiz.

Akıllı telefon imtihanını kaybedenlerden olmamak için zamanı israf etmeden, göz zinasından sakınarak, fitneden uzak durarak ve yalan haberlere itibar etmeyerek kullanmalıyız.

Mümkün mertebe dini, sosyal ve kültürel olarak helal ve meşru şekilde faydalandığımız kişileri ve sayfaları takip ederek dijital medya nimetinden istifade edebiliriz.

3- Arkadaşlarımıza dikkat edelim!

Ehli hikmet: “Bir kötü arkadaş yüz şeytanın yaptıramadığını yaptırır” der.

İnsan etkileyen ve etkilenen bir varlıktır. İstese de istemese de dostlarından etkilenir. İşte bundan dolayı çevre çok önemlidir.

Yüce Rabbimiz şöyle buyuruyor: “Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakının ve doğrularla beraber olun.” (Tevbe 119)

Ebu Hureyre radıyallahu anh anlatıyor: “Resulullah aleyhisselatu vesselam buyurdular ki: “Kişi dostunun dini üzeredir. Öyleyse her biriniz, kiminle dostluk kuracağına dikkat etsin.” (Ebu Davud, Edeb, 19, Tirmizi, Zühd, 45)

Baktınız ki bir arkadaşınız sizi yanlışa sürüklüyor onunla aranıza bir mesafe koyunuz. Kendinize Allah’ı hatırlatan takva sahibi arkadaşlar edininiz.

4- Kendi istidatını keşfet!

Genç kardeşim! Kendini tanı! Hangi alanda kabiliyetin var bunu iyi öğren. Sayısalcı mısın sözelci mi? Yoksa ticarete mi daha yatkınsın? El becerin mi daha çok? İyi bir sanayi ustası mı olmak istersin? Toprağı seven onunla hemhal olmaktan tat alan bir çiftçi mi olmak istersin?

Helal rızık peşinde olduğun müddetçe her seçeceğin meslek meşru yolda Allah azze ve celle yardımcın olacaktır.

Zamanının şartlarını da göz önünde bulundurarak kendini iyi yetiştir. Yabancı dil, bilgisayar programlarının öğrenilmesi vb. konularda gayretli ol ve geleceğe kendini hazırla.

Rızık konusunda gam çekme. rızka kefil olan Er Rezzak olan Rabbimizdir. Bize düşen çalışmak azmetmektir.

5- İbadetler konusunda hassas olmalıyız!

Dünyaya geliş amaç ve gayemiz Mevla Teala’ya kul olmaktır. Yüce Rabbimiz: “Ben cinleri ve insanları, başka değil, sırf bana kulluk etsinler diye yarattım” buyuruyor. (Zariyat, 56)

Günklük İbadetler konusunda beş vakit namaz kılmaya, Kur’an’ı Kerim okumaya, sabah akşam Efendimizin yaptığı dualara ve zikirlere devam etmeliyiz.

İbadetler Rabbimize yakınlığımızı hissetmemize, kötülüklerden sakınmamıza, kalbimizin tatmin ve huzurlu olmasına vesile olacaktır.

6- İnsanlara faydalı olacağız!

Nisa Suresi 36. ayette Allah, hem kendine kul olunmasını hem de insanlara iyiliği emretmiştir.

“Allah’a kulluk edin ve ona hiçbir şeyi ortak koşmayın. Anne babaya, akrabaya, yetimlere, yoksullara, yakın komşuya, uzak komşuya, yakın arkadaşa, yolcuya, ellerinizin altında bulunanlara iyi davranın. Allah kendini beğenen ve böbürlenip duran kimseyi asla sevmez.” (Nisa, 36)

“İyilik güzel ahlaktır” buyuruyor Efendimiz. İnsanlara karşı güzel ahlakla muamele etmeliyiz.

Müslüman aktif iyidir. Bulunduğu yerde ve konumda iyiliklerin yayılması ve kötülüklerin azalması için mücadele eder.

Bazen iyiliği emredip kötülükten yasaklayarak bazen de ihtiyaçları gidererek iyilikler yapmalıyız. Yaşlı bir amcanın pazar poşetlerini taşımayı, komşunuz yemek ikram etmeyi, bir tebessümü ve hal hatır sormayı asla küçük görmeyin.

Bazen iyilik bir hayvana ekmek ve su vermektir. Bazen de iyilik bir ağaç dikmektir. Resulullah sallellahu aleyhi ve sellem Efendimiz şöyle buyuruyor: “Müslüman, bir ağaç diker, o ağaçtan insan, hayvan veya kuş istifade ederse bu, kıyamet gününe kadar o kimse için sadaka olur. (Müslim, Müsâkât, 10)

İşte Müslümanda bulunan tüm bu vasıflar onun güzel ahlakından kaynaklanır. Kıyamet günü de bu Mümin için büyük bir kazanç olacaktır. Nebi-yi Zişan Efendimiz şöyle buyuruyor:

“Kıyâmet gününde mü’min kulun terâzisinde güzel ahlâktan daha ağır bir şey bulunmaz. Allah Teâlâ çirkin hareketler yapan, çirkin sözler söyleyen kimseden nefret eder.” (Tirmizî, Birr, 62)

7- Kur’an’ı Kerim, Riyazü-s Salihin ve İlmihal’i devamlı okumayı ihmâl etmeyelim!

Okumak hobi değil, ihtiyaçtır. Okumak, tefekkürü genişletir ve bilginizi daha güçlü kılar.

Her Müslüman kitabını, dinini güzelce öğrenmelidir. Kur’an’ı Kerim’i hem yüzünden hem de tefsirden okumaya gayret gösterelim.

Riyazü-s Salihin, yüz yıllardır Müslümanların elinden düşmeyen Efendimizin hadislerinin olduğu bereketli bir eserdir. İlmihal ise inanç esasları başta olmak üzere ibadet ve ahlak konularını içerir.

İşte bu üç eser devamlı masamızda olur da belirli bir program dahilinde okursak Allah’ın izniyle bunun ömür boyu faydasını görürüz.

Abdulkerim Temizcan/ İrfanDunyamiz.com

Altın Öğütler ↗

Hayatınızı değiştirecek birbirinden faydalı altın öğütler okumak için tıklayın.

Dua Defteri ↗

Gönüllerin pasını silen birbirinden güzel dualar okumak için tıklayın.

Şunlara Gözat

Abdullah bin Mes’ud gerçek bir kahramandı…

Elimizdeki kaynakların bildirdiğine göre Hazreti Dâvûd aleyhis selam, babasının en küçük oğludur ve çobanlık yapmaktadır. …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.