İhlas sırrı gidince manevi iflas başlar…

Hür insanlar dürüst olur. Nice lüks otomobilleri ve evleri olan esirler vardır. Nice fabrikaları ve yüksek makamları olan esirler varken, nice hür yaşayan çobanlar, işçiler, hamallar vardır. Hatta nice kolunda kelepçe olmasına rağmen hür olanlar görürsünüz. Hürriyet Yaratan’ı tanımak ve ona teslim olmak demektir. Çünkü Allah’a kul olamayan binlerce putun kulu olur.

İnsan ya Mevla’ya bağlanır hür olur, ya mahluka bağlanır köle olur. Oturduğu koltukta ister fabrikatör isterse en büyük makamın sahibi olsun, helali haramı unutup şaşkınlık içinde yaşayan herkes hür değil, köledir. Ölüm ve rızık korkusu çekenler hür olamazlar. Ölüm ve rızık korkusunu yenenler, şahadet arzusu çekenlerdir. Şehadet arzulayan insanlar ise helal kazanç konusunda çok dikkatli olurlar.

Çünkü bilirler ki kazançta bir sıkıntı olursa, mutlaka bunun bir faturası olur. Kimi zaman oğlundan kızından, kimi zaman eşinden, kimi zaman bir yakınından çekersin. İlla böyle olur demek istemiyorum ama eğer bir yerlerde bir şeyler yanlış gitmeye başlamışsa gelirleri ve giderleri kontrol etmekte fayda vardır. İhlas sırrı ortadan kalkınca manevi iflas başlar. Bununla ilgili bir anekdot atlatayım sizlere.

Helal olsun

Tırların, kamyonların yükünü tartan kantar görevlisi işten ayrılınca kantarın sahibi mecburen işinin başına kendisi geçmiş. Birkaç gün sonra bir tır sürücüsü; “Yükü şu kadar yazar mısın?” demiş. “Evladım sizin yükünüzün ağırlığı o kadar yok” demiş. Adam; “Sen ağırlığı boş ver, benim dediğim kadar yaz, ben seni göreceğim” demiş. Yani sana şu kadar para veririm demek istemiş.

“Hayır kardeşim öyle şey olmaz” diye karşı çıkmış patron. “Ama bey amca sizden önceki çalışan bu işi yapıyordu, siz neden yapmıyorsunuz?” diye itiraz etmiş adam. Patron şöyle demiş: “Bak evladım, ben helalinden istiyorum. Haram yollara tevessül edip çok para kazanırsan hanım bir araba ister, hanıma araba alırsın, bu defa oğlun da ister, o isteyince kızın da ister.

Oğluna araba alırsın haram parayla, başkasının kızıyla gezer. Kızına haram parayla araba alırsın, başkasının oğluyla gezer. Hanımın artık eve girmez olur, sokaklarda kalır, eviniz mahkeme duvarı gibi olur. Oysa helal para öyle değildir, çok mutluluk getirir oğlum. Özel arabanız olmasa bile, dolmuşla, toplu taşımayla evinize gidersiniz ama evinizde rahatça uyursunuz.”

Adam şaşırmış; “Bey amca siz bunu nereden biliyorsunuz? İnanın ki sizden önceki çalışan kişinin hayatını anlatıyorsunuz. O bizim yakınımızdır. Onun oğlunun da kızının da eşinin de arabası var ama evi perişan. Adamcağız bir gün desen huzur yüzü görmedi. Ne oğluna ne kızına söz geçirebiliyor. Çok paralar kazandı ama hiç rahat yüzü görmedi.”

“Bunları bilmek için müneccim olmaya gerek yok” deyip sözlerine devam etmiş amcamız: “Kardeşim, bunlar bilinen şeyler. Helal para insana mutluluk getirir. Her kimin mutlu olduğunu görüyorsanız kazancının nereden geldiğine bakın. Hani İmam-ı Azam’a atfedilen bir söz vardır ya; ‘Kişinin kazancının nereden geldiğini merak ediyorsanız harcadığı yerlere bakın’ diye.”

Nasip olmaz

Evet değerli kardeşlerim, bir insanın parasını harcadığı yerler ne kadar kötüyse, kazancı da o kadar kötüdür. Parasını ne kadar güzel yerlere harcıyorsa bilin ki onun kazancı da güzeldir. Biz yurt içinde yurt dışında çok hayır işlerine şahit olduk. Her insanın parası her yere nasip olmaz. Bakıyorsunuz çok hayırlı bir hizmet yapılacak, oraya gelenlerin içinde en zengin olandan bir şey çıkmıyor ama en ihlaslı bir kardeşimizin bir bileziği nasip oluyor.

Rızık konusu Mevla’mızın bir sırrıdır. Karınca yuvası gördüyseniz binlercesinin doluştuğunu görürsünüz. İşte onların her birisinin rızkını Allah Teâlâ taksim ediyor. “Karıncalar en çok çalışan hayvanlar rızkı arayıp bulurlar” diyebilirsiniz. Doğrudur tabi fakat Cenab-ı Hak en acizlere bile en güzel rızıkları veriyor. Bebekleri düşünün, acizdirler, ağlamaktan başka yaptıkları bir şey yoktur. Fakat besin değeri olarak en kıymetli besini yani anne sütünü Allah Teâlâ onlara ikram ediyor.

Allah celle celaluh anne ve babasını, çocuğunun başında nöbet tutturuyor. Onlar vesileyle gece gündüz ona en temiz gıdalar gönderiyor. Burada bir hatırlatma yapalım, Bakara Suresi 205. ayette Cenab-ı Allah ekinleri tahrip edip nesilleri bozmak için çalışan bir kısım kimselerden bahsediyor. Ekinleri ve zürriyetleri kurutmaya çalışan lobilere dikkat etmek lazım. Anne sütü yerine üretilen mamaların içeriğinin acilen incelenmesi lazım.

Rızık Allah’tan

Konumuza dönecek olursak, elmanın içerisindeki kurt ne kadar zayıf ve güçsüz ama ne kadar da rahat yiyeceği var. Balıklar suyun içerisinde ne ile besleniyor ki kilolarca et yapıyorlar. Balıklardan daha uyanık hayvanlara bakıyorsunuz avını yakalamak için ne kadar çileler çekiyor. Toprak bunca yiyecekleri veriyor, topraktan hiçbir şey eksilmiyor. Ağaçlar meyve verdikçe güçleniyor, dal budak veriyorlar. Halbuki insanlar mutfağına koyduklarını aldıkça eksilme oluyor.

Yoktan Var Eden’in hazinesi ne kadar zengin ki, her canlının rızkını her mevsimde çeşitli renklerde, tatlarda gönderiyor. Madem Allah bunca canlının rızkını gönderiyor, o halde rızkı çoğaltayım derken harama düşünlerden, aldananlardan, paraya tapanlardan olmayalım. Hani şöyle bir söz vardır; “Az olanın şükrü çoktur. Çok olanın şikayeti çoktur” diye.

Ha bir de malı arttıkça şükrü artanlar vardır ki onlar tarihte iz bırakan insanlar olmuşlardır. Çünkü onlar malın sahibi değil bekçisi olduklarını unutmamışlardır. Cenab-ı Allah ayet-i kerimede bu güzel kullarından şöyle bahsetmiştir: “Onlar, ne ticaret ne de alış-verişin kendilerini Allah’ı anmaktan, namaz kılmaktan ve zekât vermekten alıkoyamadığı insanlardır. Onlar, kalplerin ve gözlerin allak bullak olduğu bir günden korkarlar.” (Nur, 37)

Çok para kazanayım derken, şahsiyetinden, itibarından, ailesinden, yuvasından ve çok değerlerinden olmuş insanlardan ibret alıp ihlas düsturundan ayrılmamaya hem niyet edelim hem de söz verelim. Rabbim bizi ihlastan ayırmasın ve bizleri zikrinden mahrum etmesin. Bize kendisini unutturacak kadar değil, hesabını verebileceğimiz hayırlı bereketli rızıklar versin. Amin.

Geylani Akan/ İrfanDunyamiz.com

İrfan Mektebi ↗

Sevdirici, müjdeleyici üslupla yazılmış hayata dair yazılar okumak için tıklayın.

Gönül Dünyamız ↗

Gönül insanlarına dair bam telinize dokunacak yazılar okumak için tıklayın.

Şunlara Gözat

Güç ve yönetimi…

İnsanoğlu sahip olduğu güçlerle imtihan halinde… Güçlerini iyilik için kullanıp iyi neticeler de alabilir. İsrafla …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.