Marangoz Kara Mehmet öyle bir söz vermiş ki

Toplumdaki iyi örnekler hep dikkatimi çeker. Belki de az bulunduklarındandır. şahit olduğum güzel örnekleri çeşitli zeminlerde anlatırım. Çünkü, iyi örneklerin anlatıldıkça çoğalacağına inanırım.  

Bu tür güzel örneklerden birisi de, Tavşanlı‘mızda uzun süre marangozluk yapan Kara Mehmet lakaplı Mehmet İnleyen ustadır.    

Mehmet Abi’yi uzun süredir tanırım ve zaman zaman da sohbet ederiz. Görünüşte sert mizaçlı sözü dobra olan adamdır. İşinin hakkını verir. Benim en çok dikkatimi çeken özelliği, verdiği sözü yerine getirmedeki hassasiyetidir. Bu hassasiyeti sebebiyle bir çok tanıdığı kendisine kırılmıştır.  

Nasıl kırılmıştır anlatayım. Mehmet abi önceleri ahşap kapı çerçeve imalatı yapardı. Sonraları rabıta işi çıkınca da getirdiği keresteleri rabıtalı tahta haline getirir isteyene de çakma  işini de yapardı.  

O makinada çalışırken bir tanıdığı ve müşterisi gelir, parça bir işi vardır. Mehmet Usta şunu yapabilir misin? Mehmet Usta cevap verir: “Yapamam.”

Sonra da izah eder:

“- Bak kardeşim senin on dakikalık bir işin var. Fakat işini  yapabilmem için makinanın ayarını değiştirmem lazım. Senin işin bittikten sonra tekrar ayarları değiştireceğim Bu iş benim yirmi dakikamı veya daha fazla zamanımı alır. Akşama kadar üç kişi gelse benim bir saatimi alır. Benim söz verdiğim, yetiştirmem gereken işler var. Çok acelen yoksa bırak malzemeyi makinayı değiştirdiğimde aradan çıkartıvereyim.” 

İşi görülmemiş tanıdıkların çoğu kırılır Mehmet Usta’nın sözüne. Mehmet Usta haklıdır aslında. Çünkü verdiği sözü yerine getirebilmek için günlük  yapması gereken işlerin planını yapmıştır. Yaptığı plan aksadığında ise verdiği söz aksayacaktır.    

Mehmet Usta’nın bazen acil işleri çıkar, mesela tanıdığının cenazesine katılması gerekti diyelim, veya çocuğunu doktora götürdü. O zaman da planın bozulmaması için ya akşam çalışarak telafi eder ya da pazar günü telafi eder.    

Mehmet Usta, kendisine bir söz vermiştir. “Eğer önemli bir mazeretim yok iken verdiğim sözü yerine getiremezsem bu işi bırakacağım” diye

Ustamız sözünü yerine getirmek için, söz verirken dikkatli verir. Verdiği sözü yerine getirmek için de elinden geleni yapar.   

Aradan yıllar geçer bir gün  ustamız verdiği sözü yerine getiremez, bir kaç günlük bir aksama söz konusudur. Verdiği sözü hatırlar. O günden sonra yeni iş almaz. Önceden aldığı işleri bitirinceye kadar çalışır, elindeki işler bitince de marangozluk işini  tasfiye eder.

Güvenilir olmak ve verdiği sözü yerine getirmek dinimizin en önemli kurallarından birisidir.

Kur’an-ı Kerim’de maide suresinde, Rabbimiz: “Ey iman edenler akitlerinizi yerine getirin…”(Maide/1) buyurmuşlardır.

Başka bir ayette de: “… Ve verdiğiniz sözü yerine getirin. Çünkü verilen söz sorumluluğu gerektirir.” (İsra/34)buyurulmuştur.

Peygamber Efendimiz sallellahu aleyhi ve sellem’in en önemli özelliklerinden birisi güvenilir olması  ve verdiği sözü yerine getirmesiydi. Ayrıca Peygamberimiz söz verip de sözünde durmamayı münafıklık belirtisi olarak görmüştür.

Rabbim, Mehmet Ustamıza hayırlı ömürler versin ve onun gibi ustaların sayısını çoğaltsın.

Ali Uslu/ İrfanDunyamiz.com

Yayın Yönetmeni Notu: Bugün insanlık olarak egoizmin, bencilliğin, çıkarcılığın, menfaatçiliğin ve bizi insanlıktan uzaklaştıran her türlü kötü duyguların girdabından kendimizi kurtarmak istiyorsak, bir boyacı sandığı ile ailesini geçindiren İsmail Amca, koyunlarını sağıp sütünü hediye eden Kerime Yenge ve sözünde duran Marangoz Kara Mehmet gibi şahsiyetlerin güzel, samimi ve sade hayatlarını okumalı ve onlardan ilham almalıyız. Bizi yeniden diriltecek olan ruh bu ruhtur. İşte bu duygularla İrfanDunyamiz. com olarak güzel ve sade hayatları sizlerle buluşturma gayretindeyiz. Sizler de bu güzel içerikleri sevdiklerinizle paylaşabilir, iyiliklerin, faziletlerin, erdemlerin yayılmasına katkı sunabilirsiniz.

Şunlara Gözat

Beyefendi bir şair Bahattin Karakoç…

2008 yılınca Mehmet Nuri Yardım Bey ve arkadaşları tarafında Eskader kurulmuş ve derneğe bağlı sanatalemi …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.