İbrahim bin Edhem’den harika cevap!

İbrahim bin Edhem ile Şakik-i Belhi bir gün Mekke’de karşılaşırlar.

Şakik-i Belhi o dönemlerde, tenha bir yerde inzivaya çekilmiş ve sürekli ibadet ve zikir ile meşgul imiş. Her hangi bir işle de meşgul değilmiş.

İbrahim bin Edhem, Şakik-i Belhi’ye sormuş:

– Ya Şakik seni bu duruma getirmeye sebep olan şey nedir? Şakik-i Belhi şöyle cevap vermiş:

– Günlerden bir gün çöle varmıştım. Kıraç bir yerde yatan, kanatları kırık bir kuş gördüm. Kendi kendime; burada oturayım ve bu kuşun rızkının nereden geldiğini gözetleyeyim, dedim. Kuşun karşısında yere çöktüm. O sırada gagası arasında çekirge taşıyan başka bir kuş geldi. Kırık kanatlı kuşun yanına konarak gagası arasındaki çekirgeyi onun gagasına bıraktı. Bu durumu görünce içimden; bu kuşu öbürüne vasıta kılan Yüce Allah nerede olursam olayım benim rızkımı da sağlamaya kadirdir, diyerek kazanç peşinden koşmaya son verdim ve kendimi tamamen ibadete adadım.

İbrahim bin Edhem onu dikkatlice dinledikten sonra ona şöyle demiş:

– Peki neden sen o kırık kanatlı kuşa yiyecek taşıyan sağlam kuş olup da daha yüksek dereceli olmak istemiyorsun? Sen iki cihan güneşi Peygamber Efendimiz sallellahu aleyhi ve sellem’in “Veren el alan elden hayırlıdır” diye buyurduğunu duymadın mı?

Bu cevabı alan Şakik-i Belhi, İbrahim bin Edhem’in elini öpmüş ve ona; “Ya Ebu İshak sen bizim üstadımızsın” demiş.

Kaynak: İmam Gazzali, Kalplerin Keşfi, s,182

Fotoğraf: Ahmet Dur

İrfanDuunyamiz.com

Yayın Yönetmeni Notu: Yüce dinimiz bizlere çalışmamızı ve elimizin emeğiyle geçinmemizi öğütlemektedir. Dinimizde ruhbanlığın yani bir kenara çekilmenin ve sürekli ibadetle meşgul olmanın yeri yoktur. Her Müslüman başta kendisini ve ailesini kimseye muhtaç duruma düşürmemek için gücünün yettiğince mutlaka bir işle meşgul olmalıdır. Yeteri kadar kazanç sağladıktan sonra da gelirlerinin bir kısmını zekat ve sadaka olarak ihtiyaç sahiplerine ulaştırmalıdır. Efendimiz sallellahu aleyhi ve sellem’in de buyurduğu gibi veren el olmak daha makbuldür.

MENKIBE DERYASI↗

Özenle seçilmiş geleneksel eğitici menkıbeler okumak için tıklayın.

KISSA HAVUZU↗

En güzel kıssa ve hikayelerin derlendiği özel arşivimize ulaşmak için tıklayın.

Şunlara Gözat

Firavun’un ilahlık iddiası…

Kibirlenmek, büyüklük taslamak, ayetlere karşı aldırışsız davranmak, hakikate kulak tıkamak da fısktır. Kibirlenmek (istikbar); büyüklük gösterisinde …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.